Gotovo je! Hrvatska izliječila francuski kompleks

Foto: A. Čizmić, AFP

GOTOVO je! Aktualni svjetski prvaci neće obraniti laskavu titulu! Nikola Karabatić je u suzama, veliki Omeyer u šoku. Hrvatski rukometaši bacili su velikane svjetskog rukometa na koljena. Hrvatska je u četvrtfinalu rukometnog SP-a slavila protiv Francuske 30:23, a sada su na redu europski prvaci - Danci!

> Tijek utakmice: Francuska - Hrvatska

> Goluža: Poslali smo Francuze u zasluženu mirovinu! Neka idu s gorčinom!

> Kako je Duvnjak poništio Karabatića

Veliki derbi dviju najvećih reprezentacija u posljednjih 10 godina dugo se čekao. Analize, najave i prognoze odmah su pale u zaborav čim su španjolski suci označili početak utakmice. Mlada i drska hrvatska reprezentacija krenula je u veliki okršaj s rukometnim bogovima Francuzima.

Otvaranje utakmice kao po kazni

Hrvatska je utakmicu otvorila na najtragičniji mogući način. Igrala se 47. sekunda kada je u napadu Francuza nakon jednog bezazlenog križanja na sredini terena Drago Vuković rukom "zakačio" Baracheta. Francuz se složio na pod, a španjolski sudački dvojac Raluy - Sabroso poslao je Golužinu glavnu udarnu iglu na tribine kraj Lackovića. Crveni karton za Vukovića šokirao je hrvatske rukometaše, ali samo na dvije minute. Tada je na scenu stupio Domagoj Duvnjak.

Dule je razoružao starog lisca Omeyera, a odmah mu se pridružio Bičanić. Pri rezultatu 2:2, Mirko Alilović poskidao je sve pokušaje Nikole Karabatića, "Air Francea" Narcissea te Luca Abaloa. Jedini koji je tada držao Francuze iznad vode bio je pivot Sorhaindo, a kasnije mu se priključio Omeyer.

Alilović srušio "Air France" i ostale putnike

Ipak, čak ni Omeyer, koji je hrvatski rukomet koštao nekoliko medalja s velikih natjecanja, nije mogao zaustaviti razigranu i ubojitu hrvatsku vanjsku liniju. Utakmicu životu odigrao je ranije spomenuti Domagoj Duvnjak koji je bez pardona probijao francuski 3-2-1 bunker. Goluža je na vanjskoj liniji držao Kopljara, Duvnjaka i Bičanića, a upravo je tandem Duvnjak-Bičanić bio nezadrživa sila za "Maginotovu liniju" koju su držali Karabatić i Dinart. Marko Kopljar ponovno nije bio na razini zadatka u napadu, ali je zajedno s Gojunom i Musom zaustavljao francuske jurišnike. Koliko je Hrvatska dobro igrala obranu govori podatak da su Francuz, aktualni svjetski i olimpijski prvaci, u 15 minuta postigli tek pet pogodaka!

Francuze zaustavilo vrijeme

Međutim, Francuzi nisu ni pomišljali na predaju. Sorhaindo je nastavio trpati hrvatsku mrežu sa šest metara, a proradila su i ubojita francuska krila Guigou, Honrubia i Porte. Goluža je odmah odgovorio minutom predaha, ali nakon kratke stanke hrvatski brod se opasno nakrivio. Francuze je, ironično, zaustavilo vrijeme. Hrvatska je otišla na poluvrijeme s plus jedan, a čim se Duvnjak vratio s predaha, Francuzi su počeli drhtati.

Duvnjak poveo svoju generaciju u polufinale

Golom Kopljara i Duvnjaka te obranom Alilovića Hrvatska je otvorila drugo poluvrijeme, ali Francuzi se nisu dali. Porte i Sorhaindo su matirali Alilovića, Omeyer je upisao novu obranu, ali već u 35. minuti Hrvatska ubacuje u višu brzinu. Prvo je Mandalinić pokazao "bombetinom" s deset metara što Omeyera očekuje u bližoj budućnosti ako ne odluči otići u mirovinu, zatim je Duvnjak ponovno neumoljivo raspalio po francuskom golu, a svaku nadu Expertsa ugasio je Alilović. Raspad francuskog sistema nastupio je deset minuta prije kraja utakmice, kada je Ninčević povisio na plus tri. Abalo je odgovorio svojim prvim golom u 53. minuti, ali Zlatko Horvat i Ivan Čupić zapečatili su francusku sudbinu i poslali najveću rukometnu generaciju u ropotarnicu povijesti.

Kako je Hrvatska igrala?

Golužine trupe utakmicu su dobile isključivo na izuzetno pokretljivoj 6-0 obrani. Izbornik je odlučio riskirati s pivotom, pa je zato glavni fokus u obrani bio zaustaviti francusku vanjsku liniju i "zaštopati" protok lopte do francuskih krila. Ono što je bio novitet u hrvatskoj obrani jest kontakt igra na devet metara. Svaki puta kada bi Narcisse, Karabatić ili bilo tko od vanjskih pucača francuske reprezentacije primio loptu i krenuo u prodor ili akciju, Gojun, Vori, Duvnjak ili Kopljar odmah bi ga prizemljili. Sjetit ćemo se da je Goluža protiv ostalih protivnika, koji nisu toliko fizički moćni kao Francuzi, zagovarao isključivo zonsku obranu u kojoj je forte bio visoki blok. Znači, Francuzi su u napadu imali tri opcije - ući u hrvatski prostor od devet metara i primiti neviđene batine, nerezonski pucati s 10-11 metara ili podvaliti loptu Sorhaindou na pivotu. U prvom slučaju su bili žestoko zaustavljeni od hrvatskog bloka, u drugom slučaju Alilović je pokupio sve vanjske šuteve, a Sorhaindo uz pomoć "krnjih" krila nije mogao sam dobiti Hrvatsku.

Napad je izvlačio Duvnjak, Kopljar se nije bacao na glavu

Hrvatska je u napadu u nekoliko navrata oscilirala. Famozne hrvatske "crne rupe" javile su se u dva navrata u prvom poluvremenu, te u dva navrata u drugom dijelu. Osim tih crnih rupa, Hrvatska je dominirala brzinom i agresivnošću. Francuski blok je pucao nakon svakog križanja hrvatske vanjske linije, a te pukotine koristili su Bičanić i Duvnjak. Tko zna s koliko bi razlike Hrvatska slavila da je Kopljar "imao muda", pa da se i on bacao na glavu. Sve u svemu, pobjeda protiv Francuske jedna je prekrasna priča, naročito kada najveće rivale stjeraš u borbu od 5. do 8. mjesta, ali što to vrijedi ako Hrvatska uzme drvenu medalju ili ostane bez zlata koje ova generacija zaslužuje.

Egger, Hansen i ekipa misle da su bolji, vidjet ćemo u petak.

Pročitajte više