Grčka šokirala Španjolsku i zakomplicirala borbu za četvrtfinale

Foto: Fiba Europe

KOŠARKAŠKA reprezentacija Grčke na kraju neizvjesne utakmice slavila je protiv aktualnog prvaka Europe Španjolske, rezultatom 79:75.

Grčka je ostvarila važnu pobjedu u prvom kolu drugog kruga u grupi E Eurobasketa. Iako su Španjolci nakon boljeg otvaranja utakmice i dvocifrene prednosti na kraju prve četvrtine, bolje ušli i u drugi period igre, preciznim šutevima sa poludistance Grčka je uspjela doći do „blažeg minusa“ i pet i pol minuta prije kraja prvog poluvremena približiti se protivnicima na tri poena zaostatka.

Na polovini druge četvrtine rezultat je bio 30:27 u korist Španjolske. Preciznim šutem za tri poena Vassilisa Spanoulisa, a zatim i uspješnom realizacijom sa poludistance dvije minute prije isteka treće četvrtine Grčka je došla do poravnanja 34:34. Spanoulis je i u trećem napadu Grčke poentirao i sa tri poena doveo svoju reprezentaciju u prednost od 37:34.

Nakon što Španjolska nije realizirala prvi napad nakon vodstva Grčke Kostas Kaimakoglou je preciznim šutem za tri poena povećao prednost Grčke na 40:34. Prvo poluvrijeme u ljubljanskoj Stožice Areni završeno je prednošću Grčke 41:38. Španjolci su na početku treće četvrtine došli do preokreta, i u nastavak susreta ušli rezultatom 43:41. Borbenost Grka rezultirala je poravnanjem na 43:43. Aktualni europski prvaci Španjolci, lošom realizacijom nakratko su izgubili prednost,  a treći period igre zatvorili su sa „plus pet“. Rezultat treće četvrtine bio je 57:52 za Španjolsku.



Reprezentacija Grčke koševima Vassilisa Spanoulisa došla u prednost 62:61 pet minuta do kraja utakmice, ali je novo vodstvo Špancima preciznim šutem za tri poena Sergio Rodriguez.

Tri minute prije kraja utakmice Grci su došli do prednosti od 68:64, a 59 sekundi do kraja meča imali su sedam poena prednosti i do kraja su je lako sačuvali. 

Najzaslužniji za pobjedu Grčke bio je Spanoulis sa 20 poena, iako je toliko poena skupio i španjolski dvojac Fernandez - Gasol. Grke su pogurali i Kaimakoglu (11 poena), Bourousis i Printezis (po 10 poena).

Pročitajte više