Gudelj za Index: Kako sam Halilovićevu generaciju preko Dalmatinske zagore, doveo na prag europskog trijumfa

Foto: Joško Ponoš / Cropix

IMOTSKI, Dugopolje, Sinj, skauti najuglednijih europskih klubova ne bi upoznali da nije sjajne hrvatske U-17 generacije, koju je u tim "malenim mjestima srca njegovoga", Ivan Gudelj vodio do pobjeda protiv Španjolske, Francuske, Turske i konačno do plasmana na Europsko prvenstvo, koje se za mjesec dana igra u Slovačkoj i gdje se od njih očekuju velike, najveće stvari.

Zašto Gudeljova Hrvatska može biti prvak Europe?

"U-17 reprezentacija Hrvatske pobijedila je najjače europske suparnike, osvojili smo šest od sedam jakih turnira, s ovom generacijom ne pamtim poraz. Sve to daje nam za pravo da se nadamo povijesnom uspjehu, ali pred ove sjajne mladiće nitko ne stavlja imperativ. . Osim toga, tu je stožer reprezentacije, koji je odličan i to sve, u kombinaciji sa sjajnom atmosferom koja vlada oko momčadi, njih nakon velikih pobjeda i pred nastup na Euru čini "30 posto jačima".

Pet europskih prvenstava gubili smo na gol-razliku ili u zadnjim sekundama, ali s ovom generacijom to nije slučaj. Naravno, kao i svima hrabrima, potrebna nam je sreća, ali nećemo se samo u nju pouzdati, jer evo pogledajmo samo ždrijeb kvalifikacija, od prvog kruga imali smo najteže grupe i protivnike" govori izbornik još jedne nogometne reprezentacije koja je hit, ali naravno, ne dobiva ni približno toliko medijskog prostora kao "A" selekcija.

Hrvatska koja pobjeđuje velikane

A trebala bi, jer Gudeljevi klinci na raznim turnirima su već "skinuli skalpove" Italiji, Njemačkoj, Meksiku, svugdje su osvajali prva mjesta, a samo su se na jednom turniru morali zadovoljiti plasmanom u finale. Ali, što je najvažnije, izborili su i prvo mjesto u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, gdje su pobijedili Izrael (4:2), Kazahstan (2:0) i Tursku (4:3), te kao prvoplasirani otišli u "elitno kolo", gdje je pale i jaka Španjolska (3:2) i Francuska (1:0).

Jedan od najvećih igrača Hajduka posljednjih nekoliko desetljeća, nakon što je zbog teške bolesti mortao rano okončati igračku karijeru, posvetio se odgajanju mladih reprezentativaca i to u najdelikatnijoj dobi, kada su na prijelazu iz puberteta u adolescenciju. Osim što se po trajanju u tom poslu (16 godina) može usporediti jedino s Talijanom Roccom, s pravom će ponosno naglasiti: "Osim Šimunića i Rakitića, svi ostali aktualni seniorski reprezentativci prošli su moju selekciju".

"Kvalifikacije koje smo prošli, teže su od EP-a koje nas očekuju"

Gudelj je prvo prokomentirao što ga čeka na EP u Slovačkoj:"Naša skupina je puno teža od druge, jer Ukrajina je izbacila Njemačku, Rusija eliminirala Englesku i Portugal, a Italija se ispriječila Nizozemskoj.Kao što vidite, nema lakog protivnika, ali to nikome neće biti ni Hrvatska, jer podsjećam da smo u završnoj fazi kvalifikacija, "elitnom kolu", pobijedili Španjolsku i Francusku.


Moram naglasiti kako je to elitno kolo općenito, a ne samo u ovom slučaju, teže od skupine na EP, jer iz tog dijela kvalifikacija dalje ide samo jedan, pobjednik skupine, dok na EP-u iz grupe dalje idu dvije reprezentacije.

Na Euru nam je glavni cilj biti među šest najboljih i tako izboritit nastup na SP-u. Ali, želimo se plasirati u polufinale.

"Cilj: Otići na SP"

Italija, koja je izbacila aktualne europske prvake Nizozemce, prvi nam je suparnik i svakako je dobra reperzentacija. Pobijedili smo je prošle godine 4:2 na turniru u Italiji. Od tada su promijenili momčad."

Ovo mi je treći put da sam na EP-u: 2001. sam bio treći, 2005. četvrti. Nesreća je što su tada samo tri prvoplasirane europske reprezentacije išle dalje, a mi smo potpuno neopravdano izgubili utakmicu za treće mjesto", kaže Gudelj i prisjeća se nevjerojatnih pehova koji su ga do sada pratili na velikim natjecanjima:

"Italiju, koja nam je bila protivnik u tom susretu, vodio je, kao i sada, izbornik Rocca, inače Zoffov pomćnik na seniorskom Euru 2000. Do zadnje minute bilo je 1:1 i tada smo imali penal, koji je Kalinić promašio. Slijedili su produžeci, u kojima nam je poništen regularan gol i na kraju smo izgubili, ostali četvrti i nismo otišli na SP. Sada će nam to biti puno lakše, jer tamo ide čak šest europskih reprezentacija."


Recept za dominaciju: "Hrvatska škola nogometa. Mi iz ovog podneblja moramo "igrati nogomet"

Kakav stil forsirate, trenersku filozofiju?

"Hrvatska škola nogometa. Mi iz ovog podneblja moramo "igrati nogomet". Netko bi mogao prigovoriti kako je meni u sastavu previše znalaca: Halilović, Roguljić, Vojković, Bašić, Brodić, a znaju mi reći kako je tu previše igrača koji ne mogu igrati fazu obrane. Njih pet ima potpunu slobodu mijenjanja mijesta, jer se tako razumiju da je to moguće i poželjno, ali disciplina u igri mora postojati.

"Igračima sam dao potpunu slobodu kroz razumijevanje i kretanje"

Oni to jako dobro znaju i rade, ali zahvaljajući potezu i mašti koju posjeduju, imaju mogućnost pokazati ono što ih krasi. Moj stav je: nitko ne smije sputati njihovu maštu, nadarenost, kreaciju. Kod nas nema klasičnog rasporeda, bitni su zahtjevi koje pred nas stvalja svaka pojedina utakmica. Konkretno, protiv Francuske sam postavio šest veznih. Kada pogledate koliko smo golova postigli u kvalifikacijama i koliko smo prilika stvorili, do toga smo došli i stvaramo šansi... dakle sloboda da, ali ne individualno dokazivanje.


Ova je generacija prva s kojom sam postigao što sam htio: Potpuna slooda kroz razumijevanje i kretnje, to je najbitnije."

"Ne bojim se salijetanja menadžera oko njih, oni su zreli kao seniori"

Nažalost, znamo u što se nogomet danas pretvorio, još mlađe igrače od vaših već salijeću menadžeri, bojite li se da zbog toga prerano ne polete i sagore?

"Oni su zreli kao seniori i siguran sam da im je ovo ogroman motiv. S njima jako puno razgovaram i u njihovoj fazi formiranja samo je jedan istina: svaki trening i utakmica su novo dokazivanje. Jako veliki naglasak stavljam na to da na pravi način i u potpunosti završe obrazovanje.

Koliko to smatram bitnim, neka vam kaže i ovaj detalj: Na pripremama imaju vrijeme za učenje, a ubuduće ćemo omogučiti i dolaske profesora kako bi im držali školske satove. Sve to radimo kako bi ih naučili odgovornosti i životu nakon nogometa, jer karijera nogometaša vrlo brzo završi."

Ajaksovac Gudelj: Igrači moraju biti školovani, ne samo nogometaši, nego i mladi ljudi

Vaša načela podsjećaju na Ajaxovu školu nogometa: Potpuna sloboda, ali i odgovornost na terenu, dok je u civilu obaveza učenja, dopunske nastave, stranih jezika?


"Obzirom na dob u kojoj se nalaze, mi nismo samo njihovi treneri, nego i odgojitelji. Moramo ih pripremiti za zahtjeve modernog nogometa, u kojem se dobna granica pomaknula ne samo u tržišnom, nego i u natjecateljskom smislu: Kada sam ja igrao, nije bilo šanse da toliko juniora bude u prvoj momčadi ili priključeno seniorima, kao što je to danas. Ili kao što u ovoj reprezentaciji imamo kadete koji su u prvim momčadima: Halilovića, Bašića, ili Marića, golmana Rapida. Naravno, naši klubovi su, osim na proizvodnju, osuđeni i na prodaju tih mladih talenata kako bi preživjeli."

"Menadžerskih pritisaka i zahtjeva ima, ali treba se znati postaviti"

Jeste li izloženi menedžerskim pritiscima, zahtjevima da pojedini igrači moraju igrati?

"Dugo sam unutra, već 16 godina radim s mladim reprezentacijama i uvijek ima toga, ali kako se čovjek postavi, tako će mu biti. Proces selekcije je dugotrajan i na kraju isplivaju samo najbolji. Pritisaka ima, kao i, recimo to tako, subjektivnih procjena, ali koliko je ono što radimo ispravno, reći će vam i ovaj podatak: Od seniorskih reprezentativaca, samo Šimunić i Rakitić nisu prošli našu selekciju."

"Za njih ćete još čuti: Brodić, Vojković, Ćaleta-Car, Šunjić"


Poznate su perjanice Vaše selekcije: Halilović, Bašić, Roguljić. Je li u zadnje vrijeme iskočio još netko?

"Kako ne, evo Fran Brodić, dinamovac ofenzivni veznjak, koji je uz to godinu dana mlađi od ostalih, pa Frane Vojković, najbolji igrač Hajduka u svojoj generaciji, zatim Duje Ćaleta, stoper koji već igra za prvu momčad Šibenika, pa lijevi bek Petar Mamić, kojeg bi nazvao modernom verzijom Jarnija. Ivan Šunjić, Sjajan zadnji vezni iz Dinama."

Dok HNS izbjegava Dalmaciju i Split za domaćinstvo utakmica seniorske reprezentacije, Gudelj je svoju "parkirao" dole, a publika je sjajno reagirala na to:

Junaci dalmatinske provincije: Gudeljeve "tiće" na šest utakmica "u kamenjaru" gledalo 22 tisuće gledatelja!

"U šest utakmica u Dalmaciji imali smo 22 tisuće gledatelja, mediji nas dobro prate i stvaraju pozitivnu atmosferu. To mi je posebno drago, iako se mnogi treneri s tim ne bi složili, ali uvjeren sam da mlade igrače treba pohvaliti, da im pažnja publike i medija itekako znači i motivira ih. Zagreb je neosvojiv za gostujuće reprezentacije i Zagreb je metropola i to treba respektirati, ali disperzije mora biti. Osobno, volio bih da se više utakmica seniorske reprezentacije igra u Splitu, kao i u Osijeku, koji se već pokazao kao sjajan domaćin.


Sad bi baš htio da na Blatu na Korčuli napravimo utakmicu U-18 protiv U-17 reprezentacije, ili da mlada reprezentacija odradi pripreme na Korčuli. Jako mi je lijepo s reprezentacijom igrati u manjim sredinama, jer to je dvostruka korist: Dajemo na značaju gradićima u kojima nacionalne momčadi inače ne igraju, a istovremeno nas u svim tim sredinama tako fantastično prihvate i utakmice nam nikad ne gleda manje od par tisuća ljudi i to je sjajan impuls za mlade igrače."

"Halilović će odabrati Hrvatsku"

Koju seniorsku reprezentaciju će odabrati Alen Halilović?

"Siguran sam da će odabrati Hrvartsku, jer on je afirmaciju dosegnuo u Dinamu i Hrvatskoj. Nisam o tome pričao s njim, jer to je njegov osoban izbor i odluka i u to se neprilično miješati, ali mislim da je njegov izbor Hrvatska."

Pročitajte više