HNL peripetije: Osijek i Istra nisu sigurni unatoč izbacivanju Zadra u drugu ligu

Foto: Hina

IGRE opstanka ušle su u završnu fazu. Jučer je eliminiran prvi od tri kandidata za ispadanje iz Prve lige. Igor Štimac primio je dopis u kojem stoji kako njegovom Zadru nije odobrena licenca za Prvu ligu, ali je zato sve spremno za njihovo preseljenje u niži rang.

Onima koji gledaju na HNL kao na jednu veliku lakrdiju, dopis HNS-a samo je dodatan dokaz kako je riječ o ligi koja nema veze sa zdravom pameću. Kako je moguće da se klubu, koji se grčevito bori za opstanak u ligi, dan uoči prvenstvene utakmice, a dva kola prije kraja prvenstva, šalje pismo u kojem, uz neizostavne sportske pozdrave, piše "niste se trebali ni truditi".

Kako bilo, Zadrani se nadaju da su činovnici HNS-a napravili proceduralnu pogrešku, koja bi im kupila malo vremena, ali čini se da su se u klubu svi već pomirili sa činjenicom da će iduće sezone igrati u drugoj ligi.  

Štimčeva momčad večeras će ispratiti Davora Vugrinca u mirovinu, a u posljednjem će kolu na Stanovima ugostiti Lokomotivu, koja se bori za plasman u Europu.

Međutim, što prijevremeno ispadanje Zadra znači za ostatak HNL društva?

Pravila kažu da posljednji klub na ljestvici direktno ispada iz Prve lige, a da deveta momčad prvenstva ide u dodatne kvalifikacije. Prvak Druge lige automatski seli u najviši rang domaćeg prvenstva, a to je u ovom slučaju Inter iz Zaprešića, dok drugoplasirana momčad ide u dodatne kvalifikacije. U ovom trenutku, Gorica je na drugom mjestu, ali ni oni nemaju uvjete za Prvu ligu pa je sasvim izgledno da će umjesto njih uskočiti Sesvete.

Da bi Sesvete upale u kvalifikacije za prvu ligu potrebno je da na ljestvici preskoče Goricu, jer prema pravilima HNL-a trećeplasirana momčad druge lige ne može u razigravanja čak i u slučaju kad drugoplasirana momčad nema licencu za prvu ligu.

Zadar je trenutno posljednji u prvoj ligi i nema licencu. Ako klub sa Stanova do kraja sezone ostane posljednji, onda će: 1. Deveta momčad na ljestvici ostati u ligi ako Gorica završi na drugom mjestu druge lige; 2. Deveta momčad na ljestvici igrati kvalifikacije sa Sesvetama, ako Sesvete preskoče Goricu na ljestvici.

Što ako Zadar završi prvenstvo na 9. mjestu? U tom slučaju ispast će i Zadar i momčad koja bi bila posljednja na ljestvici, a u prvu ligu bi ušao Inter, te Sesvete, bez obzira bili ispred ili iza Gorice.

Više će stvari u borbi za mjesta u 1. HNL-u biti poznato nakon subotnjeg međusobnog okršaja između Sesveta i Gorice.
 

Pročitajte više