HNS čeka da Fifa umirovi Šimunića: "Kaznit ćemo ga samo ako ga oni ne kazne"

Foto: Screenshot, Hina 

NELAGODNO je vidjeti koliko su brzo i detaljno sve važne agencije i mediji sinoć izvijestili o Josipu Šimuniću i Mariju Mandžukiću, a radi se tek o najavi Fifine kazne koja bi prvog mogla umiroviti, a drugog suspendirati sa SP-a dok igra u životnoj formi. Zato u HNS-u u prvi plan radije guraju vesele vijesti, poput one da mali hrvatski savez otima luksuzni resort na Atlantiku silama poput Francuske i Njemačke. U isto vrijeme te zemlje o tom svezu pišu u nimalo luksuznoj opremi, uvijek iznova otkrivajući fenomen i kontekst novog nacizma tamo gdje bi on trebao pripadati isključivo jednom sramotnom dijelu prošlosti.

Dugo smo razgovarali s Damirom Vrbanovićem, HNS-ovim izvršnim predsjednikom, jer uvjerenja smo da je savez u ovom slučaju trebao čvršće i glasnije osuditi ono što se dogodilo na Maksimiru. Vrbanović nam je ponudio mišljenje zašto nije:

"Stvar je vrlo logična i jednostavna. Nismo kaznili Šimunića jer čekamo kaznu Fife. Bilo bi glupo da Šimunić dva puta bude kažnjen za isti prekršaj"

Zašto je onda uopće disciplinska komisija HNS-a pokrenula postupak? Da ga može kazniti, ako ga ne kazni Fifa?

"Predsjednik našeg disciplinskog odjela je uvaženi pravnik i dao je mišljenje da smatra nenormalnim da kao sportska sankcija kulminiraju dvije odluke, po istoj osnovi. Do kraja tjedna sastat će se naša Disciplinska komisija. Ako ga kazni najviša nogometna organizacija, HNS smatra da ga ne treba kažnjavati za isto djelo. Pa ni vi ne možete biti kažnjeni dva puta za istu stvar"

Ustaštvo u Hrvatskoj nema nikakav značaj 

Da, ali to je jedna vrsta poruke koju savez šalje onim ljudima koju su spremno vikali sa Šimunićem.

"O tome se piše kao da je to lajt motiv ponašanja Hrvata. Ustaštvo u Hrvatskoj nema značaja, niti je to neki pokret. No, digli su se najveći duhovi. Šimunićev istup bio je nepotreban i krajnje nespretan, ali je isto tako ispolitiziran. To ne može biti naš problem. I sami kažete da je tih dana bilo gadljivo upaliti televiziju i vidjeti tko se sve promovirao kroz taj slučaj. Nema govora o tome da je Šimunić ekstremist i fašist. Poznat je kao osoba koja domovinu gleda na drugačiji način jer nije ovdje rođen, ali nikako nije ono sve što su mu imputirali. Mi smo osudili taj slučaj, ali smo u priopćenju nakon utakmice istaknuli i da vjerujemo da Šimunićev potez nije nikakvo pozivanje na mržnju"

Očekujete li da će u četvrtak Šimunić zaključiti karijeru?

"Za Fifu, ovaj put nažalost, nema mjesta politici na stadionu. Mislim da će neminovno dobiti kaznu"

Šimunić je zbog poticanja na mržnju kažnjen na prijavu općinskog odvjetništva. S druge strane, imamo slučaj Zdravka Mamića i zanimljivo obrazloženje suca koji ga je oslobodio optužbe da je poticao mržnju verbalnim napadom na ministra Željka Jovanovića, inače "Srbina krvavih očnjaka". Kako kao pravnik komentirate presudu koja glasi "Nije Mamić Dalaj lama da ga ljudi slijede"? Znam da je presuda nepravomoćna, ali vi sada govorite kao izvršni poglavar HNS-a, a ne kao član odvjetničke komore.

"Nemam nikakvo mišljenje o tome. Znate, baš kao pravnik zaista ne bih volio komentirati nepravomoćnu presudu. No, smatram da se tu radi o širem kontekstu i vrlo osjetljivoj temi koja je također ispolitizirana. Ako me pitate kao izvšnog predsjednika HNS-a, meni tu nije mjesto. Lagao bih kad bih rekao da se time uopće bavimo. Bavimo se ljepšim stvarima, čeka nas divna budućnost. No, ne brinite, nismo zaboravili niti na naše probleme", rekao nam je Vrbanović.

Pročitajte više