Hajduk i Kranjčar u pregovorima oko plaćanja poreza, Englezi blokirali cijeli transfer?!

Foto: Getty images / Guliver image 

MATE PEROŠ, bivši predsjednik Hajduka, svjedočio je danas na suđenju nekadašnjem direktoru kluba Frediju Fiorentiniju za utaju 9 milijuna kuna poreza na transfere Nike Kranjčara, Nikice Jelavića, Ante Rukavine, Mirka Hrgovića i Gorana Sablića. Peroš je u doba sklapanja ugovora bio odvjetnik kluba, a predsjednik kada je stiglo nekoliko rata od transfera.

Peroš ne zna ništa posebno, što znaju porezni savjetnici?

Sutkinja Marina Boko nije od Peroša čula ništa posebno vezano za slučaj pa je odlučila na iduću raspravu planiranu za konac siječnja iduće godine pozvati porezne savjetnike koje je Uprava Hajduka konzultirala vezano za plaćanje poreza. Među njima je i bivši financijski direktor Hajduka Ivan Zelić, koji je bio konzultant nekim igračima. Osim njih, saslušat će se i bivša tajnica Hajduka Vjeročka Mikulandra koja je neko vrijeme bila odgovorna osoba Sirio Sporta, tvrtke preko čijeg su računa išle uplate budući da je Hajdukov račun do završetka preoblikovanja koncem 2008. godine bio blokiran.

Obrana je predložila da se sasluša i Perošev prethodnik Branko Grgić.

Jedna od dvojbi u ovom postupku je tko je trebao platiti porez, Hajduk ili Sirio. Kako je poznato, U Hajduku smatraju da su isplatili bruto iznose pa su porezne obveze trebali podmiriti igrači. Svim igračima osim Nike Kranjčara Hajduk je isplaćivao rate preko Faros sporta Siniše Šoše. 

Hajduk pregovara s igračima oko poreza

Hajduk, inače, još nije podnio (očekivanu) regresnu tužbu protiv igrača, a hoće li još nije poznato. Naime, pravni uvjeti za tužbu podrazumijevaju da je Porezna naplatila kompletan dug, što još nije učinjeno, jer je Hajduk dogovorio reprogram i obročno plaćanje. Od 9 milijuna kuna ostalo je naplatiti još oko milijun kuna pa je vremena za eventualni dogovor između igrača, odnosno, njihovih pravnih zastupnika i Hajduka sve manje.

Polovina od 9 milijuna kuna duga otpada upravo na transfer Nike Kranjčara. Nešto se pokušalo dogovoriti, ali zasad bez nekog konkretnog rezultata. 

Odvjetnik Emil Žgur, zastupnik Nike Kranjčara, kaže da je zadnje pregovore imao s bivšim predsjednikom Nadzornog odbora Hajduka Josipom Paladinom te da se od tada nitko iz kluba s Poljuda više nije javljao.

Sumnjiv im Sirio sport: Englezi blokirali cijeli Nikin transfer iz Hajduka?

Odvjetnik Žgur kaže da su iznijeli svoj stav, a kako pregovori nisu okončani, nije nam ništa htio detaljnije reći. Za zaključiti je da smatraju da je porez obaveza Hajduka, a ne Kranjčara. Odvjetnik Žgur nije nam ništa htio reći ni o neslužbenoj informaciji da su Englezi blokirali cjelokupni iznos Nikinog transfera jer im nije bilo jasno kako plaća Sirio sport, a ne Hajduk.

"To može biti predmet spora", kratko je kazao odvjetnik Žgur, napomenuvši kako je riječ o vrlo kompleksnom predmetu. Jednostavno i kratko da ili ne, nažalost, nismo čuli, samo nam je kazao da na sve blokirane iznose idu kamate. 

 

Pročitajte više