Hajduk na put u Kazahstan, čeka ga klub iz Staljinovog grada logora gdje ritualno žrtvuju ovce prije utakmice

Foto: Getty Images / Guliver image 

U IDUĆOJ rundi za izlazak u Europsku ligu Hajduk je dopala gora opcija: Splićani idu u Kazahstan, gdje je Šahter u uzvratnoj utakmici pobijedio latvijski Atlantas 3:0. Jasno, Hajduk večeras na Poljudu od 20 sati tek mora potvrditi pobjedu protiv Dundalka ostvarenu u Irskoj, golovima Caktaša i Vlašića.

Šahter, lani petoplasirani klub kazahstanske lige, u prvoj utakmici s Atlantasom nije uspio zabiti pogodak, ali sve je nadoknadio kod kuće u Karagandiju, na svom stadionu kapaciteta 19 tisuća gledatelja.

Strijelac prvog pogotka u 46. minuti, Mihret Topčagić, austrijski državljanin iz bosanske Gračanice, samo je prvi u nizu zanimlivih lica u momčadi koja čeka Hajduk. U Kazahstanu se nakon odlaska iz Rijeke skrasio i Nikola Pokrivač. Bivši reprezentativac igrao je sat vremena protiv Atlantasa, a baš nakon njegovog izlaska Šahter je riješio utakmicu golovima Ulana Konisbajeva i Romana Murtazajeva.

Momčad Šahtera sastavljena je većinom od kazahstanskih i uzbekistanskih snaga. Aldin Džidić, dio je bh plejade u Karagandiju, iskusni stoper s više od sto nastupa za klub u kojem je od 2010. godine. Andrei Finonchenko kapetan je i legenda Šahtera čiji napad predvodi čitav svoj život. U Šahteru su posao pronašla i dva srpska nogometaša, kao i 26-godišnji stoper, Portugalac Yago koji je friško stigao u Aziju. Najskuplji igrač je Slovak Jan Maslo, vrijedan 1,5 milijuna eura. Riječ je o momčadi duplo jeftinijoj od Hajduka. 

Šahter je lani umalo prošao skupinu Europa lige i to je najvažniji podatak koji treba Igoru Tudoru. Dok će logistika kluba naricati zbog skupih troškova putovanja, i Tudor bi zasigurno radije putovao u pitonu Latviju. U zemlji među obalama Kaspijskog i Bajkalskog jezera Hajduku neće biti lako igrati. Kazahstansko prvenstvo je na vrhuncu, završeno je 20. kolo. 

Dovoljno se podsjetiti i da je Celtic lani golom u posljednjim sekundama izbacio Šahter iz Lige prvaka. Kazahstanci su prvoj utakmici pobijedili 2.0, ali zbog tog kobnog gola upali su u Europa ligu. Proslavila ih je snimka  ritualnog zaklali ovcu na stadionu uoči utakmice sa Škotima. Sve je bilo prema magičnim knjigama, crna ovca i svećenik. Uefa je odmah reagirala i zabranila i žrtvovanje životinja na travnjaku. 

U Europa ligi ostavili su jako dobar dojam i osvojili dva boda u skupini s PAOK-om, Maccabijem i AZ-om.

Prvi dvoboj 3. pretkola Hajduk bi trebao igrati 31. srpnja u gostima, a 7. kolovoza uzvrat na vrućem Poljudu.

Još nije odlučeno gdje će Šahter dočekati Hajduk u 3. pretkolu. U svom Karagandiju, gradu u koji je Staljin naselio Nijemce s Volge, ali i tisuće drugih katolika Poljaka, Ukrajinaca i upogonio središte mreže logora, jednu od najstravičnijih točaka sovjetske ere ili u Astani, koja večeras protiv Izraelaca na Cipru također lovi prolaz u treće pretkolo.

Pročitajte više