"Hajduk su ucjenjivali suci, a sad klub to radi svojim igračima"

DA IGRAČI koji ne pristaju na zahtjeve uprave treniraju odvojeno već je odavna praksa u Hajduku. Još su svježe slike Marijana Buljata i Darija Jerteca koji su prije dvije godine u sedam ujutro nizali krugove oko Poljuda. Hajduk, na čijem je čelu tada bio Joško Svaguša, igrače koji nisu pristajali na smanjenje ugovora je tako pokušao slomiti neposlušni dvojac, ali i poslati poruku ostalima u svlačionici.

Od tada se promijenila uprava kluba, ali su metode ostale iste. Hajduk i dalje igrače otpisane igrače tjera na trening odvojen od momčadi. Mnogi su igrači nakon toga popustili i našli druge klubove ili smanjili ugovore, a najuporniji su Marijan Buljat i Hrvoje Vejić koje će klub poslati na posudbu u stobrečki Primorac. Hrvatska udruga Nogometni sindikat oštro se protivi praksi Hajduka da otpisane igrače sili na odvojeni trening.

"Nogometaši HNK Hajduk koji su odbili rezanje ugovora, izvrgnuti su pritiscima, ucjenama i odvojenom treniranju od ostatka ekipe. Takvo ponašanje oštro osuđujemo. Treniranje odvojeno od prve momčadi je oblik neprihvatljivog ponašanja klubova, a organizacije poput Europske komisije, Europola, Europarlamenta i FIFproa svrstavaju takve prakse u svojevrsne oblike diskriminacije, mobinga i radnog nasilja", priopćili su iz HUNS-a.

Predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš s USKOK-om surađivao kako bi raskrinkao Stjepana Djedovića i želja Širića koji su završili u pritvoru jer su tražili 30 tisuća eura za pošteno suđenje. No, Maleš sada ucjenjuje svoje igrače.

"Stoga pozivamo HNK Hajduk da prestane s takvom praksom. U klubu trebaju biti svjesni kako će buduća potencijalna pojačanja zaobilaziti Hajduk, ali i HNL zbog postojanja mogućnosti da se i njima dogodi ono što se trenutno događa igračima koji treniraju odvojeno od prve momčadi. Još teže nam pada činjenica kako se to događa u klubu koji je prošao „malu školu ucjena u hrvatskom nogometu“. Sjetimo se samo posljednjih afera sa sudačkom organizacijom. Danas se taj isti klub na sličan način odnosi prema svojim igračima, a prevelik broj igrača u kadru prve momčadi rješava potpisivanjem ugovora s novim igračima. Ne želimo više biti predmet rasprava na europskim nogometnim kongresima zbog postupaka naših klubova. Ukoliko se smjesta ne prestane s ovakvom praksom biti ćemo prinuđeni o svemu obavijestiti našu krovnu organizaciju FIFPro, članove Europarlamenta, Europsku komisiju i Europol", navodi HUNS.

Pročitajte više