Hajdukov veliki zaokret: Od "ponosa na neistrčavanje na Maksimir" do zahtjeva HNS-u za novom utakmicom!

Foto: Hina

"SUDAC nas nije čekao 15 minuta koliko je morao, nego je već nakon deset minuta napustio teren." navodi Hajduk u žalbi HNS-u na registraciju neodigranog derbija pobjedom 3:0 za Dinamo.

Hajduk je tako radikalno promijenio priču; od hvaljenja hrabrim i prkosnim činom kojim je povijesnog 22. studenog 2014. stao na stranu navijača  (jer im nije bilo dopušteno ući na tribine zbog crnih lista) i suprotstavio se Mamićevoj svevlasti, sada od Komisije za žalbe traži odigravanje nove utakmice.

Hajduk je prije dva tjedna odlazak s Maksimira prikazivao kao čin otpora i prkosa HNS-u, kojem dva tjedna poslije piše žalbu

Ako ovo nije bilo dovoljno jasno, evo dodatnog pojašnjenja: Nije sporno da je Hajduk tražio "kratku odgodu utakmice", odnosno da nije tek tako demonstrativno otišao s Maksimira (uostalom, to na kraju teksta ističemo podnaslovom i linkom na Indexov tekst napisan u vrijeme neodigranog derbija), nego da s naknadnom pameću, 20-ak dana nakon neodigrane utakmice, koju je na kraju ipak odbio igrati zbog nedopuštanja njegovim navijačima da uđu na stadion, sada odbijanje da mu se omogući "kratka odgoda utakmice" predstavlja kao osnov za žalbu i zahtjev za odigravanjem nove utakmice, dok je neposredno nakon odlaska s Maksimira i u danima koji su uslijedili, odbijanje igranja utakmice prikazivano kao čin prkosa i otpora HNS-u.

Hajduk u žalbi navodi razloge zbog kojih se utakmica treba igrati, a ne registrirati pobjedom Dinama jer su Bili odbili istrčati na Maksimir:

"Ne može nam suditi HNS-ova, nego Udruzina udruga građana"


HNS kao udruga građana i sukladno Zakonu o udrugama, Zakonu o športu, Statutu Udruge profesionalnih klubova Prve HNL, ali i Statutu HNS-a, nije nadležan za donošenje odluke o registriranju pobjede Dinama, jer je donošenje takve odluke u nadležnosti samo Udruge profesionalnih klubova Prve HNL kao također "udruge građana".

Hajduk ovo ističe jer je Izvršni odbor HNS-a preuzeo legalno izabrana tijela Udruge Prve HNL, što nije predviđeno Statutom Udruge Prve HNL, ni Statutom HNS-a i takvo preuzimanje nije u skladu sa statutom ni u skaldu sa zakonom, jer "Udruga Prve HNL u formalno pravnom smislu djeluje u skladu sa Zakonom o udrugama i prema svom Statutu".

"Brezni nas neovlašteno i jednostrano kažnjava"

Nadalje, povjerenik natjecanja prve HNL Josip Brezni nije ovlaštena osoba koja može jednostrano i samoinicijativno određivati novčane iznose visine naknade štete (u ovom slučaju protiv Hajduka), jer takvo ovlaštenje prema Zakonu o obveznim odnosima, Zakonu o sudovima i Zakonu o parničnom postupku, ima isključivo Sud.

"Sudac Vučemilović nije nas čekao 15, nego 10 minuta"

Hajduk ističe i kako glavni sudac derbija kojeg klub nije htio igrati, Ante Vučemilović Šimunović, goste nije čekao obaveznih 15 minuta kako mu to nalažu Pravila nogometne igre, odluke Međunarodnog boarda i HNS-a, već je nakon 10 minuta otišao s terena, čime je počinio bitnu povredu Pravila nogometne igre, pa Hajduk tako nije ni povrijedio odredbu članka 56. Pravilnika o nogometnim natjecanjima HNS temeljem kojeg se utakmica registrirala 3:0 za Dinamo. pa se utakmica između Dinama i Hajduka mora ponoviti.

"Tražili smo kratku odgodu, dakle nismo neopravdano nenastupili"

Četvrti razlog kojeg s Poljuda navode je kako Hajduk nije nastupio neopravdano, jer je tražio "kratku odgodu utakmice", tako da se u ovom slučaju ne radi o "neopravdanom nenastupanju".

Pročitajte više