Hajduku 235 tisuća kuna kazne za "majmune" i piromane, Rijeci i Istri po 50 za povijesni prekid



DISCIPLINSKI sudac neregularne HNL Krešimir Vlajčević novčano je kaznio klubove zbog navijačkih ispada na pet utakmica. Najgore je prošao Hajduk, čiji navijači su glavni junaci na čak četiri spomenuta događaja.

Hajduk u pet kola skoro do kazne za cijelu 2008/09

Bili će zbog navijačkih ekscesa ostati bez čak 235 tisuća kuna. Osim što je u današnja vremena takav iznos ogroman za svakog, a posebno za klub na rubu financijskoj kolapsa kao što je Hajduk, podsjećamo da se klub zbog ispada svojih pristalica u samo pet kola ove sezone, opasno približio iznosu koji su na ime kazni Splićani morali isplatiti u cijeloj sezoni 2008/09: 329 tisuća kuna u HNL-u. Tome su pribrojili i 70 tisuća kazne iz Kupa, kao i kaznu koja im prijeti i do kraja ove - igranje utakmice bez publike.

Ukupno 100 tisuća kuna kazne za prvi prekid utakmice zbog baklji


U (crnu) povijest hrvatskih nogometni prvenstava ušla je prošlotjedna utakmica Istre i Rijeke u Puli, kada je sudac Mario Strahonja po prvi put prekinuo utakmicu zbog bacanja baklji u teren, što su radile navijačke skupine oba kluba. Klubovi su zbog toga kažnjeni jednakim iznosima: Po 50 tisuća kuna.

Uostalom, evo kazne za sve utakmice uz obrazloženje odluka disciplinskog suca:

Utakmica 18. kola Rijeka-Hajduk

"HNK Rijeka kažnjen je novčanom kaznom u iznosu od 15.000 kuna zbog bakljade od strane navijačke skupine Armada (59. i 61. minuta), a HNK Hajduk sa 50.000 kuna zbog bakljade Torcide u 60. 61. minuti."

Utakmica 19. kola Hajduk-Istra 1961

"HNK Hajduk kažnjen je novčanom kaznom u iznosu od 80.000 kuna zbog paljenja i bacanja baklji (59. minuta) i hukanja od strane domaćih navijača prema igraču Henri Belleu u 55. i 65. minuti. O prekršajima na ovoj utakmici Disciplinski sudac je ponovo odlučivao nakon što je Komisija za žalbe Prve lige prihvatila žalbu Hajduka na raniju odluku jer u obrazloženju nisu bile navedene posebno visine kazni za pojedini prekršaj pa je odluka bila ukinuta. U novoj odluci Disciplinski sudac naveo je da je kazna za pirotehniku 30.000 kuna, a za rasizam 50.000 kuna."

Utakmica 22. kola Dinamo-Hajduk

"GNK Dinamo kažnjen je kaznom u iznosu 40.000 kuna zbog bakljade od strane navijačke skupine BBB (27. minuta), a HNK Hajduk novčanom kaznom od 45.000 kuna zbog bakljade (15. i 62. minuta) i trganja i bacanja sjedalica s tribine od strane navijačke skupine Torcida."

Utakmica 23. kola Hajduk-Cibalia

"HNK Hajduk kažnjava se novčanom kaznom u iznosu od 60.000 kuna zbog bacanja pirotehničkih sredstava u 42., 60. i 62. minuti te prekida igre zbog zapaljene mreže gola."

Prekinuta utakmica 24. kola Istra 1961-Rijeka

"Zbog ubacivanja baklji u teren za igru od strane navijačke skupine Demoni u 71. minuti utakmice NK Istra 1961 kažnjena je novčanom kaznom od 50.000 kuna, a istim iznosom i HNK Rijeka zbog identičnih prekršaja od strane Armade u 61. minuti."

Slijedi igranje bez publike


"Kako se kod svih kažnjenih klubova radi o ponovljenim prekršajima (kod nekih i više puta), za očekivati je da će u slučaju daljnjih ponavljanja ovakvih prekršaja od strane navijača, klubovi biti kažnjeni igranjem utakmica bez gledatelja."

Pročitajte više