Hrvati ponovo okupirali centar Poznanja, Talijanima ni traga!

POLAKO se puni navijačka zona na trgu Stary Rynek u Poznanju. Tisuće hrvatskih navijača već je počelo s pjesmom, dok se malobrojni Talijani "skrivaju".

> Italija - Hrvatska: "Ležali" nam Talijani ili ne - Hrvatska večeras traži vizu za Ukrajinu!

> Modrić: Iako to ništa ne znači, lijepo je znati da nikada nismo izgubili od Italije

> Pletikosa: Mogu primiti koliko god golova, samo da Hrvatska pobijedi Italiju!

> Može li se Kranjčar ušuljati u prvu momčad?

> Mirko Jozić: Balotelli je odličan, ali vidjet ćemo za koga će igrati

15:20  Dva sata prije utakmice atmosfera na glavnom trgu u Poznanju dosegla je vrhunac. Hrvatski navijači zapalili su desetak baklji i podigli na noge gotovo sve ljude na okolnim terasama. Nisu zabilježeni nikakvi neredi, a i dalje u centru Poznanja Talijane možemo nabrojati na prste jedne ruke.

Po okolnim izlozima vise transparenti: Zadar, Mostar, Vukovar, Sydney, Nuremberg, a mnogi navijači žele se slikati s policijom koja danas zaista nema posla. Iako se veliki broj navijača već uputio prema stadionu, nekoliko tisuća Hrvata je i dalje u centru grada.

14:45 Studenti iz Splita spremno su pozirali ispred transparenta Brune Bušića, a kad smo pitali postoji li poruka, kazali su samo "Pozdrav našim Splićanima".

Na trgu smo sreli i Zlatka Dalića, koji je na radu u Saudijskoj Arabiji. U Poznanj je stigao iz Berlina samo na utakmicu s Talijanima: "Bit će puno teže nego protiv Irske, ali vjerujem da postoji način da ih probijemo. Što reći o navijačima nego da je ovako svaki put kad Hrvatska igra, znao sam da ćemo okupirati Poznanj".

Kratko smo razgovarali s grupicom Hrvata iz Australije koji su stigli s transparentom Sydney Croatia. "Ovdje se zaista osjećamo kao kod kuće", poručili su.

14:30 Na trgu Stari Rynk nalazi se oko 3000 Hrvata. U Talijanima nismo našli dostojne protivnike kao što je bilo s Irskom. Ne srećemo Azzure u dresovima u centzru grada kojeg su opet okupirali Hrvati. Domaćini su ovaj put smanjili prostor za manevriranje, a kipove na fontanama prekrili su zaštitnim mrežama tako da ih naši navijači ne mogu ukrasiti zastavama i šalovima. Danas nema zastava ni po prozorima okolnih zgrada, no hrvatski navijači našli su način pa transparente povješali po izlozima. Atmosfera se zagrijava, kiša je prestala.

13:45 Pred hotelom smo sreli Nikolu Jurčevića koji nam je otkrio kako su reprezentativci izvrsno raspoloženi i spremni za dvoboj s Italijom. Na pitanje koji je najopasniji talijanski igrač, odgovorio je: "Di Natale! Ali vjerujem da će ga naši braniči zaustaviti."

13:00 Navijači su počeli puniti trg u Poznanju na kojem će pratiti susret s Italijom. Hrvatski navijači trenutno su brojniji od talijanskih. Počeli su s poznatim repertorarom navijačkčih pjesama i ostalih "budnica" kojima se nadaju rastjerati oblake.

12:00 Kiša je dočekala i novih 400-tinjak hrvatskih navijača koji su stigli posljednjim navijačkim vlakom iz Zagreba nakon više od 20 sati puta. Još navijača, koji putuju osobnim automobilima i autobusima, očekuje se tijekom dana.

11:30 Hrvatski su navijači na jučerašnjem posljednjem treningu Hrvatske testirali novu koreografiju i najveću zastavu do sada (30x18 metara) sastavljenu od fotografija hrvatskih navijača.

11:00 Jutro nije donijelo ljepši pogled na natopljeni Poznanj. U iščekivanju utakmice, nailazimo na grupice hrvatskih navijača, većinom skrivenih po kafićima ili haustorima. Svi čekaju da stane kiša. I krene ludnica.

10:00
Hrvati su gradu u velikom broju, sinoć je središnji trg Stary Rynk opet bio glavno okupljalište. Pjevalo se i tamburalo do dugo u noć, kiši unatoč. Tražili smo i Talijane, no oni su se ulickali i zaposjeli terase od kojih vas odbija već i letimični pogled na cijene u meniju.  Njih par vjerojatno je potrošilo više novca nego stotinu Hrvata u sad već domaćem kafiću Shark.

Pročitajte više