Hrvati prema Brazilu morem, kopnom i zrakom: Agencije još tragaju za nestalim ulaznicama

Foto: Hina

NEŠTO malo manje od mjesec dana prije početka Svjetskog nogometnog prvenstva (SP) u Brazilu, kojeg 12. lipnja otvara susret Hrvatske i Brazila u Sao Paulu, turističke agencije bilježe intenzivniji buking i prodaju aranžmana za tu zemlju, ali se procjenjuje da će ipak većina navijača, i s ulaznicama ili bez njih, u Brazil u individualnom aranžmanu koji može biti znatno povoljniji, ali i nesigurniji od agencijskog.

Većina navijača u Brazil ide u individualnom aranžmanu

Iako je u Brazil, koji je i inače za turistička putovanja rizična zemlja, sigurnije i jednostavnije putovati posredstvom turističkih agencija, zbog skupoće aranžmana, ali i napumpanih cijena hotela i drugih usluga u Brazilu zbog SP-a, pa i želje za avanturom, dosta se navijača, pogotovo onih s ulaznicama, odlučilo za samostalnu organizaciju putovanja u tu zemlju, rezervirajući i kupujući smještaj i avio karte preko interneta.

Primjerice, za prvu utakmicu SP-a Brazila i Hrvatske 12. lipnja u Sao Paulu hrvatskim je navijačima, po pravilima FIFA-e, pripalo nešto malo više od pet tisuća ulaznica, koje su sve prodane. Očekuje se i da će najmanje toliko hrvatskih navijača i biti na toj utakmici, od kojih će, po grubim procjenama, preko agencija putovati njih oko tisuću do tisuću i pol, dok će ostali ili putovati samostalno, ili preko agencija iz drugih zemalja (hrvatska dijaspora) ili će ulaznice prodati.

Tako je bilo i za većinu drugih prijašnjih SP-a na kojima se natjecala Hrvatska, a s obzirom da je Brazil jako daleko i najlakše dostupan avionom, navijači će, kako neki od njih pričaju, samostalno na različite načine do Brazila.

Neki od njih će do najbližih zračnih luka u Italiji, Austriji ili u Budimpeštu, pa od tuda niskotarifnim letovima do Portugala, odakle ima najviše i najpovoljnijih letova do Brazila, neki će zasigurno i brodovima, ali se svi sugovornici slažu da će do Brazila "stići kako-tako".

I dok neki i smještaj rezerviraju putem interneta, drugi to ni ne žele, pogotovo oni koji planiraju ići na sve tri hrvatske utakmice i pritom se na tisuće kilometara od Sao Paula do Manausa i Recifea i po par dana voziti autobusima u kojima će, kako pričaju, i spavati, noseći sa sobom ruksak i vreće za spavanje.

Na taj se način može znatno jeftinije i dulje ostati u Brazilu te u odnosu na agencijske aranžmane uštedjeti i par tisuća eura. Naime, procjenjuje se da se u Sao Paulo ili Rio de Janeiro u individualnom aranžmanu može doputovati avionom, pa i spavati, za već od oko dvije do tri tisuće eura za par dana, ako su se dosta ranije rezervirali povoljniji letovi, dok je to preko agencija od tri do pet i više tisuća eura. Slične cijene aranžmana za Brazil nude se i s popustima na portalima tzv. grupnih kupovina.

Agencijski aranžmani skoro rasprodani

Iako se u posao s prodajom aranžmana za Brazil uključilo dosta i malih i velikih agencija, ipak se većina prodaje odnosi na nekoliko većih agencija, među kojima je i zagrebački Ban Tours, specijalist za sportska putovanja i službena agencija Hrvatskog nogometnog saveza (HNS). Oni jedini, koliko znaju, imaju aranžman s direktnim charterom iz Zagreba za Sao Paulo i Rio de Janeiro, s po tri dana u svakom gradu, za oko 300 putnika i po cijeni od 39.500 kuna, što su, kako kažu, rasprodali.

Nestale ulaznice samo "čudna hrvatska priča"

Charter su planirali i u zagrebačkom Kompasu, ali se to izjalovilo jer su, kako kaže direktor Ivan Pukšar, u međuvremenu "nestale karte za utakmicu Brazila i Hrvatske i još su u potrazi za njima" pa je i dio navijača odustao. To s ulaznicama, kaže, je "čudna hrvatska, pa i FIFA-ina priča", ali i ništa novo kada su u pitanju velika i daleka sportska natjecanja.

Ipak, ističe da su zadovoljni prodajom brazilskih aranžmana koja je išla očekivano, većinom tvrtkama kroz nagradne igre i nešto individualcima. Najviše njih će na prvu utakmicu u Sao Paulo, iako imaju i onih koji će za hrvatskom reprezentacijom nastaviti put i na slijedeće dvije utakmice u još udaljenije Manaus i Recife.

Pukšar pretpostavlja da će, ako Hrvatska bude igrala dobro i imala šanse za nastavak natjecanja, biti i novih putnika, a svi njihovi putnici će letjeti redovitim letovima Lufthanse i portugalskog TAP-a.

Tako će letjeti i putnici koji su aranžmane rezervirali i kupili u agenciji Atlas, većinom korporativni/poslovni klijenti za nagradne igre koje su organizirali i individualci s ulaznicama, ali i onih bez njih koji vjeruju da će se nekako 'snaći' na licu mjesta.

Kao zanimljivost voditeljica korporativnih komunikacija Atlasa Nikolina Frklić iznosi da su većina kupaca muškarci u prosjeku iznad 35 godina, uglavnom menadžeri, uspješni poslovni ljudi i slični koji si to mogu priuštiti.

Napominje i da bi se početkom lipnja mogle pojaviti i last minute ponude, i za letove i za hotele, s obzirom da, kako doznaju, 'redovita' dosadašnja potražnja za Brazil nije išla u skladu s velikim očekivanjima avio kompanija i posebno brazilskih hotelijera.

Cijene njihovih aranžmana, s pristojbama zračnih luka za Sao Paulo i Rio de Janeiro, kreću se od oko 30 tisuća kuna na više, ovisno o broju dana i sadržaja na putu, pri čemu Frklić ističe da su osmodnevni, nešto povoljniji aranžmani, gotovo popunjeni, a mjesta još ima za desetodnevne programe.

I u Atlasu ističu da je za prodaju ograničavajući faktor bilo to što agencije nisu imale ulaznice, a procjenjuju da bi s njima u Brazil moglo putovati oko 200 putnika, kojima jamče sigurnost jer u Brazilu rade, kako kažu, s provjerenim partnerima.

Poruke putnicima i navijačima: Cijepite se!

Iz svih agencija putnicima koji samostalno organiziraju putovanje poručuju da budu pažljivi pri izboru na internetu, da si pribave neki oblik zdravstvenog i putnog osiguranja, a Pukšar podsjeća i na nedavni naputak (od 6. svibnja) Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZZ) o obveznom cijepljenja od žute groznice deset dana pred odlazak u Brazil, zbog mogućnosti da ih se po povratku iz Brazila prvo pošalje u karantenu. To vrijedi i za putnike koji neće ići u tropsku zonu oko Manausa, a onima koji će putovati u područje Amazone preporuča se uzimanje lijekova protiv malarije te savjetuje da se po povratku svakako jave liječniku.

Pukšar upozorava i na razne vremenske (ne)prilike koje će doživjeti putnici koji će pratiti sve tri hrvatske utakmice u Brazilu, od početka jeseni s temperaturama od 5 do 10 stupnjeva s dosta vlage i vjetra u Sao Paulu i Riu, do tropske klime s 30 i više stupnjeva u Manausu odnosno Recifeu.

Stoga preporuča svima da ponesu šaroliku garderobu koja štiti i od kiše i hladnoće, od sunca i tropskih temperatura, a ako pak Hrvatska prođe u dalji krug natjecanja putnici bi u srpnju mogli doživjeti i brazilsku zimu.

 

Pročitajte više