Hrvati su tražena roba: Ovi nogometaši mogli bi obilježiti prijelazni rok

Foto: Hina

TRANSFER Marija Mandžukića u Juventus, kojeg je u petak potvrdio trener talijanskog prvaka Massimiliano Allegri, prvi je veliki transfer hrvatskih nogometaša ovog ljeta. Ranije su nove klubove pronašla dvojica hrvatskih trenera, Slaven Bilić (West Ham) i Igor Tudor (PAOK).

Tko su hrvatski nogometaši koji bi mogli obilježiti ovaj prijelazni rok?

Mateo Kovačić najtraženiji je Hrvat ovog ljeta. Zanimanje za 21-godišnjeg veznjaka pokazuju mnogi klubovi, a zasad je najbliži odlasku u Liverpool. Inter za hrvatskog reprezentativca traži 25 milijuna eura i već je trener Roberto Mancini počeo potragu za njegovom zamjenom.

Milan u ponedjeljak počinje pregovore s Dinamom oko Pjace

Iz HNL-a bi se najbolje mogao prodati Marko Pjaca, 20-godišnji ofenzivac Dinama. Za Pjacu je zainteresiran Milan, a talijanski mediji tvrde da će već u ponedjeljak čelnici milanskog kluba sjesti za stol s Mamićima. Spominje se da će hrvatski prvak za nogometaša, za kojeg je zainteresiran i Manchester City, dobiti između 10 i 15 milijuna eura ako se realizira posao s talijanskim klubom.
 
 
Posljednja linija Rijeke zanimljiva mnogima
 
Vrlo zanimljiva na nogometnom tržištu je posljednja linija Rijeke, poglavito dva bočna igrača. Marin Leovac već je prošle zime bio nadomak prelaska u ukrajinski Dnipro, a treba vidjeti hoće li se možda taj transfer realizirati tijekom ovog roka. Niz ponuda za Tomečaka također nije tajna, ali zastupnici igrača trenutno su u akciji dogovaranja što boljih uvjeta za desnog braniča Rijeke i člana širih popisa izbornika Kovača nakon odlično odigrane sezone.
 
Nešto manje je izgledan transfer nekog iz srca obrane Kekove momčadi, ali ne treba iznenaditi niti mogući odlazak Leškovića i/ili Mitrovića. Posljednjih dana medijskim nebom struje neprovjerene informacije iz talijanskih krugova o interesu Lazija za Leškovića.
 
Split nakon Cikalleshija ostaje i bez Roga?
 
Također, bez drugog nositelja igre iz prošle sezone mogao bi ostati Split, nakon odlaska Cikalleshija. Riječ je o Marku Rogu, čiji transfer je moguć nakon tek jedne prave sezone u seniorskom nogometu, spominju se višemilijunske ponude iz Engleske i Njemačke, no zasad iz Parka mladeži nema konkretnijih informacija.
 
 
Zagrebov izlog - Livaković, Boban i Krovinović
 
Ne treba čuditi niti ako Dražen Medić uspije plasirati jednog od igrača na inozemno tržište, uz odštetu, za razliku od odlaska Jurendića u Češku. Prvi vratar Dominik Livaković, ofenzivac Gabrijel Boban i Filip Krovinović prvi su u izlogu koji Zagrebu može donijeti od nekoliko stotina tisuća pa sve do milijuna eura zarade.
 
Hajduk mora napraviti barem jedan veliki transfer
 
Barem jedan pravi transfer mora napraviti i Hajduk, a najlakše bi to bilo ostvariti s Andrijom Balićem, za kojeg je interes iskazala Valencia i vjerojatno sa Mestalle čekaju da se na Poljudu odluče koja je to cijena koja bi ih natjerala da puste ponajvećeg talenta ranije od očekivanog.  U medije je pušten iznos od pet milijuna eura odštete, a tek treba vidjeti je li to zaista istina. Na Poljudu i transfer vrijedan između milijun i dva milijuna eura očekuju od vratara Kalinića, a sličnu cijenu željeli bi postići i sa Sušićem.
 
Pašalić, Halilović i Rebić na posudbama
 
Marija Pašalića definitivno čeka nova destinacija nakon što je njegov klub u prošloj sezoni, Elche, naknadno izbačen iz Primere. Chelsea će ga po svemu sudeći opet poslati na posudbu, a u zadnjim danima najviše se spominje opcija da sljedeću sezonu provede u Monacu.
 
Na posudbu bi trebao i Alen Halilović, čija je Barcelona B ispala u treću španjolsku ligu. Budući da će 19-godišnji nogometaš teško dobiti minute u prvoj momčadi katalonskog diva, očekuje se odlazak na posudbu. Zasad su favoriti za njegovo dovođenje Sevilla i Werder.
 
 
Ante Rebić je proteklu sezonu, neuspješno, odradio na posudbi u njemačkom drugoligašu Leipzigu. Vratio se u Fiorentinu, ali Talijani su uvjereni da ga očekuje još jedan odlazak na posudbu. 
 
Kranjčar traži novi klub
 
Niko Kranjčar jedan je od onih hrvatskih igrača koje u sljedećim tjednima vjerojatno očekuje promjena adrese. U Dinamu Kijev ne vide ga u viziji za iduću sezonu, u kojoj ih očekuje nastup u Ligi prvaka, a Niko će istekom ugovora gotovo sigurno promijeniti državu. U proteklo vrijeme konkretni interes je pokazao Hajduk, no ukoliko to uzmemo kao nerealnu opciju, ostaju neke glasine da je zanimljiv ponekom klubu s Otoka, gdje bi Niko možda pristao i na ugovor niži od onog u Kijevu, ukoliko bi mu se nudila priliku za kontinuitetom.
 
Njegov formalni suigrač, mada već dugo ne dijele svlačionicu, Domagoj Vida, je također bio spominjan u kontekstu odlaska iz Dynama, spominjao se Napoli kao opcija, no ne bi trebalo iznenaditi niti ako reprezentativni stoper ostane u klubu s kojim ima ugovor još tri godine i koji će sljedeće sezone igrati u Ligi prvaka.
 
Četiri velikana bore se za Vrsaljka, Jelavić napušta Hull

Šime Vrsaljko, desni bočni Sassuola, interestan je mnogim klubovima. Talijanski mediji navode da se za 23-godišnjeg nogometaša bore Juventus, Napoli, Valencia i Porto, a Sassuolo bi za hrvatskog reprezentativca mogao dobiti oko deset milijuna eura.
 
 
Nikica Jelavić će također promijeniti klub. Hull za bivšeg hrvatskog reprezentativca traži četiri milijuna eura, a spominje se turski Trabzonspor, kao i Napoli.
 
Naravno nije isključen niti zvučni transfer nekog od igrača koje nismo spomenuli i kojima promjena adrese trenutno nije toliko izgledna. 
 

Pročitajte više