Hrvatska Golgota u Sevilli: Tek nakon produžetaka slomljeni sjajni Filipinci

Foto: Index, FIBA, Hina

 HRVATSKI košarkaši pobijedili su Filipine sa 81:78 na startu Svjetskog prvenstva u Španjolskoj, ali su za to trebali dodatnih pet minuta produžetka i puno previše muke i patnje. Štoviše, posljednji napad u regularnom tijeku utakmice imali su Filipinci, no na sreću, Chanov pokušaj za tri poena završio je na obruču i izabranici Jasmina Repeše dobili su novu priliku da se nekako izvuku iz situacije za koju nitko nije vjerovao da se može dogoditi. U produžetku su Bogdanović i Rudež preciznim izvođenjem bacanja nekako uspjeli anulirati fantastičnog  Blatchea i susret ipak privesti kraju.
 
Međutim, nakon prvih 10 minuta, nitko nije mogao ni sanjati što će se sve na ovoj utakmici događati. Bogdanović i Šarić su laganim koševima iz minute u minutu podizali prednost, koja je  na kraju prve četvrtine iznosila velikih 14 razlike (23:9).
 
E sad, što se dogodilo u drugoj četvrtini, ostat će enigma. Filipinci su krenuli na sve ili ništa, a hrvatski reprezentativci su odlučili prestati igrati svoju košarku i počeli su se prilagođavati protivniku. 
 
Zaredalo se s nepotrebnim izgubljenim loptama, ishitrenim šutevima, a Filipinci su počeli pogađati trice iz svih pozicija. Posebno je bio raspoložen Chan, a ton igri Filipina davao je fenomenalni igrač Brooklyn Netsa Andray Blatche. Jednostavno, za njega nije bilo adekvatne obrane i Filipinci su se iz minute u minutu približavali. 
 
Poluvrijeme je završilo 37:31 za Hrvatsku, no iako je na početku treće četvrtine Repeša poslao na parket startnu petorku koja je i ostvarila onu početnu prednost, Filipinci su se upornom igrom nastavili približavati.
 
U posljednjoj minuti treće dionice filipinski košarkaši su stigli na samo tri poena zaostatka (52:49) i samo zahvaljujući sretnim okolnostima, tehničkoj pogrešci Williama zbog simuliranja i trici Markote sa sirenom, Hrvatska je u završnih deset minuta unijela osam koševa viška (57:49).
No, umjesto ulaska u mirnu završnicu, dogodilo se upravo suprotno.  Blatche je bio nezaustavljiv i na njegovim krilima Filipini u 38 minuti prvi put i prelaze u vodstvo. Simon i Šarić vraćaju utakmicu u egal, a kako smo već napisali, Filipinci ne koriste posljednji napad i utakmica ulazi u produžetak u kojem nakon puno muke ipak Hrvatska slavi.
 
 

Pročitajte više