Hrvatska bitka za Super Bowl: Biličić postao najuspješniji trener u povijesti američke svetkovine!

Foto: Guliver Image/Getty Images

NEW ENGLAND PATRIOTS, koje vodi američki Hrvat Bill Belichick, osvojili su 49. Super Bowl, naslov prvaka NFL-a.

U Glendaleu, na stadionu Sveučilišta Phoenix pred 72 tisuće gledatelja u dramatičnoj završnici pobijedili su Seattle Seahawkse, momčad koju vodi Hrvat po majci Pete Carroll, s 28:24 i tako osvojili četvrti naslov (2002, 2004, 2005, 2015) pod Belichickovim vodstvom.

Potomak doseljenika iz Draganića kod Karlovca ovim je postao najuspješniji trener u povijesti Super Bowla. Novim naslovom izjednačio se po broju osvajanja trofeja s Chuckom Nollom, koji je Pittsburgh Steelers vodio do pobjede 1975, 1976, 1979, 1980.

Po broju nastupa u finalu izjednačio se s Donom Shaulom. On je s Baltimore Coltsima i Miami Dolphinsima nastupio ukupno šest puta od 1969. do 1985., dok je Bill Belichick New England Patriots doveo također do šest nastupa: 2002, 2004, 2005, 2008, 2012, 2015.

Ali, Belichick je najuspješniji od svih trenera po broju pobjeda u doigravanju (22), dok su iza njega Tom Landry (Dallas Cowboys) sa 20 i spomenuti Shula s 19.

Osim Belichicka, dvostruko slavi i quarterback Patriotsa. Tom Brady u 37. godini uzeo je četvrti naslov, i tako se izjednačio s besmrtnicima Joeom Montanom i Terryjem Bradshawom. Brady je proglašen i za MVP-a Super Bowla.

Prva četvrtina završila je 0:0, a u drugoj su pala četiri touchdowna, po dva sa svake strane i na poluvrijeme se otišlo sa rezultatom 14:14.


Drugo poluvrijeme Seattle je bolje počeo i nakon četiri minute zabio je field goal sa 27 jardi za vodstvo 17:14. Pet minuta prije kraja treće četvrtine Seahawksi imaju još jedan touchdown i veliku prednost 24:14 u posljednjih 15 minuta utakmice.

Patriotsi su uskrsnuli samo osam minuta prije kraja. Dolaze na nekoliko jardi od end zone i Tom Brady dodaje Dannyju Amendoli za smanjenje na 21:24.

Novi touchdown New England postiže dvije minute prije kraja slično kao i prethodni. Sjajni Brady i ovaj put asistira, ali sada Julianu Edelmanu i Patriotsi vode 28:24.

Činilo se da New England već može slaviti jer Seattleu nije bio dovoljan field goal, već je morao ići na touchdown. Vođa napada Russell Wilson odradio je odlično dodavanje od 33 jarde, pa su Seahawksi došli na samo 5 jardi minutu prije kraja i imali su komotnu stuaciju da iz četiri pokušaja dođu do touchdowna i pobjede. U prvom pokušaju išli su na probijanje i došli na jedan jard.

Očekivalo se da će trener Patriotsa Belichick pozvati time out. Ali, to nije napravio, pustio je da vrijeme prolazi. Kockanje mu se isplatilo, jer je Russell Wilson postao nesiguran i umjesto probijanja, izveo dodavanje, koje presreće Malcolm Butler i Patriotsi uzimaju trofej.


Kao što smo već pisali, ovogodišnji Super Bowl i Amerikancima je bio zanimljiv po tome što su treneri obje momčadi hrvatskog porijekla. Legendarni Bill Belichick vodio je New England Patriotse, a Pete Carroll prošlogodišnje prvake Seattle Seahawkse.

Pete Carroll, hrvatsko-irskog porijekla rođen je u San Franciscu. Po majčinoj strani je Hrvat, a njegov djed Petar Ban rođen je Dubrovniku.

Kao i svake godine, Super Bowl nije samo sportski događaj, nego svetkovina svih američkih vrijednosti ili "vrijednosti"; nacionalnog ponosa, show bussinesa, raspojasanog trošenja i žderanja.

Procjenjuje se da su Amerikanci u vikendu najvećeg sportskog događaja potrošili nevjerojatnih 14,3 milijarde dolara.

Također, ovogodišnji Super Bowl po prvim procjenama po gledanosti je nadmašio prošlogodišnji, koji je s 111 milijuna tv gledatelja bio najgledaniji televizijski program u povijesti televizije u Americi. Ove godine gledalo ga je oko 115 milijuna ljudi u SAD-u. Naravno, uz još stotine milijuna širom svijeta.

Pitanje prestiža je pred tolikim auditorijem pustiti reklamu za proizvode i usluge najvećih i najbogatijih svjetskih kompanija, pa je televizijska kuća Fox, koja je prošle godine emitiranje reklama u trajanju od 30 sekundi naplaćivala četiri milijuna dolara, ove godine poskupila na 4.5 milijuna dolara za pola minute reklame. Tolika cifra ne odbija oglašivače, koji stoje u redu za reklamiranje tijekom Super Bowla: Emitirano je više od 70 reklama, pa će zarada biti preko 315 milijuna dolara.

Kakav bi to Super Bowl bio bez pjevačkih zvijezda; američku himnu izvela je nagrađivana pjevačica mjuzikla Idina Mentzel, a na poluvremenu su pjevali Katy Perry, Missy Elliott i Lenny Kravitz.

Pročitajte više