Hrvatski mercato: Velik promet, mala zarada

Foto: Screenshot

DOMAĆI nogometni prvoligaši kao značajnu stavku svog funkcioniranja imaju prihod od izlaznih transfera, pa je i ovaj prijelazni rok donio nekoliko milijuna u blagajne HNL klubova.
 
>>> BARCELONA, REAL i UNITED daleko od svih: Ovo je deset najvećih transfera ovog ljeta! 
 
Najskuplji poslovi dogovoreni još na zimu
 
Dva najskuplja izlazna transfera su ona koja su dogovorena na zimu, ali formalno pripadaju pod ljetni prijelazni rok jer su tada realizirana. Zanimljivo, najskuplji odlazak tijekom ljeta je onaj iz Hajduka, uglavnom se skuplje plasiralo igrače iz Dinama.
 
Mario Pašalić je otišao u Chelsea za 2,5 milijuna eura, dok je za Alena Halilovića Barcelona Dinamu platila 2,2 milijuna eura. Da, u tom poslu postoje još razni bonusi, ali govori se o onome koliko osnovni transfer vrijedi.
 
Lokosi zaradili na ofenzivcima
 
Idući transfer po visini je onaj Marka Pjace iz Lokomotive u Dinamo, navodno vrijedan milijun eura, ali bez službene potvrde, a Ante Budimir je u St. Pauli prodan za 900 tisuća eura u trenucima kad se mislilo da će ipak prevagnuti opcija dolaska u redove Modrih. 
 
Nešto manje, 750 tisuća eura, vrijedio je transfer koji je odjeknuo početkom ljeta, Hajdukovog Franka Andrijaševića u Dinamo, a među zadnjima je mladi branič Rijeke Ricardo Bagadur prodan u Fiorentinu za 500 tisuća eura.
 
Jahović došao pa odmah otišao, iznenađujući transfer Bagadura
 
Problem je pronalazak cijena nekih drugi transfera unutar lige, prelasci na relacijama iz Dinama u Lokomotivu, Istru 1961 i Rijeku često su označeni poslovnim tajnama pa se može samo nagađati koliko je zaradila Istra 1961 na Dejanu Radonjiću, vjerojatno slično koliko i Rijeka na Adisu Jahoviću.
 
On je stigao u Rijeku početkom ljeta, a onda je na kraju prijelaznog roka prešao u rusku Krilju Sovjetov za pretpostavljanih 400 tisuća eura. Rijeka je 350 tisuća dala Slavene Belupu za Darija Čanađiju, a ubrzo je proslijeđen u Speziju, gdje je na posudbi i Brezovec, ali i Čulina i Datković.
 
Dinamo će za odlazak Murića dobiti 250 tisuća eura, koji mu prema pravilima UEFA-e o razvoju mladog igrača pripadaju, dok je Rijeka od Dinama dobila 100 tisuća eura u jednom od najmanje smislenih transfera zadnjih godina. Dinamo je Ivana Borasa ustupio Rijeci jer nije bio u planovima Mamića za Modre, a Lokomotivu je već iskusio, da bi godinu potom iz Maksimirske 128 platili 100 tisuća eura za braniča koji je na Kantridi igrao na kapaljku i nije se uspio nametnuti. Zašto? Zaista ne znamo.
 
Malen utržak s obzirom na prošle sezone
 
Zbroj transfera na kraju pokazuje kako je Hajduk zaradio 3,25 milijuna eura, što je 800 tisuća eura više od Dinama. Lokosi su samo od dva igrača zaradili 1,9 milijuna eura, a Rijeka je prodajama u zadnji tren došla do milijun eura profita. Izostao je, ipak, jači doprinos Dinama u ovoj rubrici, zbroj deset najvećih ovoljetnih transfera HNL-a proteklih ljeta je znao biti sličan prodaji jednog "kapitalca" iza Mamićevog bazena.
 
I na kraju tek napomena kako prijelazni rokovi u nekim ligama, primjerice ruskoj, ukrajinskoj i turskoj, još uvijek traju pa nije nemoguće da u idućim danima bude zgotovljen još neki posao.
 

Pročitajte više