Hrvatski savez nije imao pojma da gubi najbolju tenisačicu! Ajla Tomljanović igrat će za Australiju

Foto: Getty Images / Guliver image 

VIJEST je prvi objavio Sydney Morning Herald. Najbolje rangirana hrvatska tenisačica Ajla Tomljanović u procesu je pribavljanja državljanstva Australije za koju bi trebala nastupati već od US Opena! Za Australiju je to velika vijest, a za Hrvatsku - sasvim nepoznata, do danas. HTS, naime, nije znao da se Ajla sprema na ovaj potez koji je već i pri finalizaciji. 

"Pa neće ostati u ovoj lakrdiji. Roditelji masno plaćaju, zašto bi nekome polagali račune? Nije prvi talent koji odlazi zbog nestručnosti kadrova u hrvatskom tenisu", jedan je od komentara koji se može pročitati na Facebooku 21-godišnjakinje s prebivalištem na Floridi, nakon što je pukla vijest da karijeru nastavlja pod grbom Australije.

Hrvatski teniski savez izgubio je svoju najbolju tenisačicu, a da nije ni znao da mu se sprema takav gubitak. Ajla, njezina obitelj kao ni stručni tim nisu obavijestili savez da već od US Opena nemaju namjeru skupljati poene za Hrvatsku. More vulgarnih komentara također se našlo na Ajlinom zidu, a to nije prava adresa. Odluka je očigledno konačna, iako će savez narednih dana stupiti u kontakt sa svojom tenisačicom.

HTS: Ovo je šok, ne odlazi svaki dan najbolje rangirana tenisačica 

"Nažalost nismo upoznati s ovim procesom i ne možemo potvrditi točnost te vijesti jer informaciju nemamo s Ajline strane. Nije nam se javio niti savez Australije. U narednim danima svakako ćemo razgovarati, naš direktor Miroslav Zečić obavit će taj razgovor te kontaktirati obitelj"

Hoćete li pokušati reagirati sada?

"Ne mogu reći hoće li savez pokušati promijeniti njezinu odluku, jasno je da ćemo razgovarati, ali ako je ta vijest objavljena na ovaj način, čini se kao konačna odluka. Naravno da je ovo za nas gubitak i šok. Ne odlazi svaki dan najbolje rangirana tenisačica"

Australski savez s radošću je prihvatio pojačanje u svojoj reprezentaciji. 21-godišnja Ajla nedavno se plasirala u osminu finala Roland Garrosa i ima velike planove za budućnost.

Očigledno, izvan Hrvatske. Kada pribavi državljanstvo, što je prema Australcima sigurna stvar, bit će drugi reket, iza Samanthe Stosur, 19. igračice svijeta, nekadašnje pobjednice US Opena, a kojom dijeli i trenera Davida Tylora. On je uvelike pridonio njezinom skoku na WTA ljestvici. Tomljanović od svoje 13. godine živi i trenira na Floridi, u Akademiji Chris Evert. Godinu dana borila se s mononukleozom,  a s novim trenerom mlada je Zagrepčanka s 495. mjesta ušla je među 60 najboljih tenisačica na svijetu.

S Anom Konjuh i Donom Vekić bila je zalog za budućnost hrvatskog ženskog tenisa.

"Ajla bi trebala nastupati pod australskom zastavom na WTA turnirima, te kao Australka na Grand Slam turnirima nakon završetka procedure s državljanstvom. Želimo joj sve najbolje i dobrodošlicu u australski tenis", poručili su iz saveza Australije. 

Još jedna istočnoeuropska nada koja će Australiju zvati domom 

Australci Ajlu predstavljaju kao veliku nadu koja će baš poput Gajdosove te sestara Anasatasije i Arine Rodionove biti "novo pojačaje iz istočne Europe i Australiju zvati svojim domom". Australija se diči i odgojem Bernarda Tomica, Jelene Dokić i Marnika Matoševića.

Ajlina pobjeda nad Radwanskom, 3. nositeljicom Roland Garrosa, koincidirala je s porazom Serene Williams od 20-godišnje Španjolke Garbine Muguruze, koja je tom prilikom izjavila da je sada pravi moment za nove vjetrove i lica na vrhu ljestvice ženskog tenisa. Tomljanović je dodala: "Mnogo je djevojaka mojih godina koje rade velike stvari. Ponosna sam što sam dio te grupe"

Pročitajte više