Hrvatskih navijača pet puta manje nego na Euru 2008.:"Glavešine iz HNS-a uništile atmosferu"


Lipanj 2008. godine. Hrvatska je pred nastupom na Euru u Austriji i Švicarskoj, a Slaven Bilić i Rawbau uz taktove "Vatrenog ludila" dira emocije ljubitelja okrugle lopte, hladne pive i kockastog dresa. Izbornik "huligana" Dena prijeti Austrijancima, Nijemcima i Poljacima jer hrvatski navijači stižu, a nogometna groznica udara u glavu svima bez obzira na spol, rod, društveni ili socijalni sloj.

Martinac: Moj je osjećaj da je interes oko trećine onoga koji je bio 2008. pred Euro



Četiri godine nakon toga, Hrvatsku dijeli malo više od mjesec dana od nastupa u Poljskoj. Pjesme - nema, vatrenog ludila - nema, skandala, korupcije, prepucavanja i jahača apokalipse hrvatskog nogometa - ima. Interes za hrvatsku reprezentaciju je oko pet puta manji nego 2008. godine, a to potvrđuje i povjerenik HNS-a za ulaznice Nikša Martinac:

"Ne mogu konkretno usporediti jer smo mi bili zaduženi isključivo za javnu prodaju 2008. godine. Kad se sve zbrojilo prodali smo oko 218 tisuća ulaznica, od grupe do četvrtfinala. Sada je to negdje na 50 tisuća ulaznica. Nezgodno mi je usporediti, moj je osjećaj da je interes oko trećine onoga koji je bio 2008. pred Euro u Švicarskoj i Austriji", tvrdi Martinac za Index, a zatim nastavlja:

"Situacija je ovakva. UEFA je za navijače ostavila 16 posto ulaznica. Budući da igramo na manjim stadionima Hrvatski nogometni savez dobio je 6 tisuća ulaznica. Od tih 6 tisuća ulaznica HNS je pola dao na javnu prodaju putem UEFA-ine stranice, a ostalih 3 tisuće odvojio je za nogometnu obitelj, odnosno pola od toga dobila je udruga Uvijek vjerni. Ostatak je pripao drugoj skupini nogometne obitelji. Tu se radi o 300 do 400 različitih kategorija; bivši reprezentativci, sadašnji reprezentativci, treneri, partneri...", objasnio je Martinac.

Navala na Španjolce


Hrvatska će utakmice protiv Irske i Italije odraditi u Poznanu, dok će protiv Španjolaca igrati u Gdanjsku. Čini se kako su aktualni europski i svjetski prvaci pravi mamac za publiku:

"UEFA nam je povratno javila, radi statistike, kako je za prve dvije utakmice Hrvatske u grupi primila oko 11 tisuća zahtjeva za ulaznice, dok je za utakmicu protiv Španjolske primila 9 tisuća zahtjeva", rezimirao je Martinac.

Tko je kriv: Socijalna (ne)prilike, ekonomska kriza i katastrofalno stanje u hrvatskom nogometu



Na pitanje što se to dogodilo da su se Hrvati ohladili od reprezentacije, Martinac je rekao:

"Pretpostavljam da je klima oko saveza i općenito hrvatskog nogometa imala utjecaj, ali to nije presudno i mislim da to nije veliki čimbenik. Koliko vidim, u kontaktu s ljudima, najveća je prepreka to što je Poljska daleko, ali svejedno Portugal je bio još dalje pa je bilo više kandidata. Jednostavno, 70 posto krivice otpada na ekonomsku krizu. Ima milijun razloga, ali glavni je ipak financijska kriza", zaključuje povjerenik HNS-a za ulaznice.

Predsjednik udruge Uvijek vjerni: Pao je standard, ali i hrvatski nogomet je sve lošiji


Čak ni predsjednik udruge "Uvijek vjerni", Kruno Grlević, nije previše optimističan:

"Ja ću biti iskren, onoliko koliko ima karata toliko će biti navijača. Sumnjam da će Hrvati puniti fan zone. Takva je socijalna slika Hrvatske, ali i situacija u hrvatskom nogometu koji je sve lošiji"

"Međutim, to je samo jedan od elemenata. Očigledno je kako je pao standard, ne znam imate li informaciju da su Englezi, koji su najmnogoljudniji navijači, prije tjedan dana kupili samo 3 tisuće ulaznica, a do sada ih na natjecanjima nije bilo manje od 50 tisuća. To je katastrofalno", poručuje Grlević.

"Nema više zajedništva zbog glavešina iz Rusanove"



Za potrebe intervjua razgovarali smo s jednim navijačem hrvatske reprezentacije, koji je odlučio ostati anoniman (podaci poznati redakciji). Naš sugovornik razočaran je ponašanjem vrha HNS-a, za kojeg tvrdi da je svojim ponašanjem i ignoriranjem problema u hrvatskom nogometu uništio zajedništvo navijača:

"Smatram da je stanje u hrvatskom nogometu kritično i to što se događa u hrvatskoj ligi i HNS-u, reflektira se na ozračje oko reprezentacije. Sva ta buka oko toga tko će biti predsjednik i priča Mamića da će nakon Eura Bilić otići stvara katastrofalnu sliku i navijači naravno bježe od toga", tvrdi naš sugovornik.

I doista, mediji stenju pod okupacijom Mamića, Markovića, Širkana, dok istovremeno hrvatski reprezentativci padaju u drugi plan:

"Trebalo bi se nabrijavati, više pozitivnih stvari izvlačiti kao na primjer super nastupi Mandžukića i Jelavića, a ne da glavešine iz HNS-a dođu u fokus priče. Zbog njih se premalo priča o reprezentaciji i zbog njih se ne osjeća pozitivna atmosfera", zaključuje navijač.

Pročitajte više