Hrvatsko bildanje koeficijenta: Najbolja euro-sezona u posljednjih 15 godina, ali dva mjesta u LP ipak predaleko

Foto: Twitter

ČAK 16 POBJEDA u 26 utakmica europskih pretkola ostvarili su Rijeka, Dinamo, Split i Hajduk i tako na Uefinoj tablici koeficijenata Hrvatskoj omogućili da od Izraela uzme 18. mjesto, s koeficijentom 21.250.
 
Skok od jednog mjesta, zapravo je skok od sedam milja za status hrvatskog nogometa i hrvatskih klubova u euro-kupovima, jer jedan podatak najbolje dokazuje koliko su dostignuća iz srpnja i kolovoza značila: Tokom cijele prošle sezone hrvatski klubovi nacionalnom koeficijentu pridonijeli su sa 4.375 bodova, iako su Rijeka i Dinamo igrali u skupini EL.
 
Ove godine, već su dodali više, 4.625, iako Rijeci i Dinamu u skupinama Europa Lige i ove sezone tek predstoji još najmanje 12 europskih utakmica za poboljšanje rezultata. 
 
Jasno, ako u grupi budu samo statirali, kao što je Dinamo radio prošlih sezona, od toga u skupini EL neće biti nikakve koristi, jer svaki osvojeni bod dijeli se s brojem klubova koliko je ta zemlja imala na početku aktualne sezone europskih kupova.
 
Konkretno, s obzirom da su Hrvatsku ove godine predstavljala četiri kluba, remi našeg predstavnika u skupini, nacionalnom koeficijentu pribraja tek 0.25 bodova. Naravno i to malo itekako znači, jer upravo za toliko Hrvatska je pretekla Izrael, koji joj ove sezone ne može biti prijetnja, s obzirom da su mu ispala sva tri predstavnika.
 
Eldorado kojem su usmjereni pogledi svih saveza i klubova "ispod crte" Lige prvaka, pa tako i naših, 15. je mjesto, koje jamči čak dva predstavnika u kvalifikacijama za LP i koje trenutno s koeficijentom 24.299 drži Rumunjska.
 
Kao što je slučaj i s hrvatskim klubovima, tako se nakon završetka pretkola prepolovio (dva od četiri) i broj rumunjskih koji su se plasirali u skupine. Steaua i Astra nastavljaju također u skupinama EL, prvi iz drugog, a drugi iz četvrtog pota. Ali, čak tri "boda" više od Hrvatske, praktično su jamac da će sačuvati to dragocjeno mjesto.
 
Ali, Hrvatskoj se zato nudi napad na 17. mjesto Uefine ljestvice, koje drži Cipar i koje je dostižno (Ciprani imaju 21.700, Hrvatska 21.250), jer iako se Apollon plasirao u u skupinu EL, a APOEL u Ligu prvaka, tamo ga čeka jaka skupina (Barcelona, PSG, Ajax) u kojoj teško da se može nadati "bodovnoj žetvi". Bitno je naglasiti kako se sve što osvoje ova dva kluba dijeli sa čak pet, jer toliko ciparskih klubova je ove sezone krenulo u Europu.
 
Stepenicu iznad, na 16. mjestu i korak do željene 15. pozicije je Austrija s koeficijentom 22.925, ali Austrijanci bi ovo ljeto željeli što prije zaboraviti, jer od četiri kluba koji su krenuli u Europu, jesen tamo dočekati će samo Red Bull u EL.
 
Ipak, bez obzira što Hrvatska ima jedan klub više u istoj fazi tog natjecanja, Salzburg je dovoljno jak i da prođe skupinu i odbije združeni napad Dinama i Rijeke, iako se sve što osvoji dijeli na četiri.

Pročitajte više