I predsjednik ustao protiv Mamića: Ovo je zloćudno agresivno prema svim Srbima!

Foto: Cropix / D. Krajač

SKANDALOZNI istup Zdravka Mamića ovaj put izazvao je gomilu reakcija vlasti u koju je Mamić "krvoločno" zagrizao. U predvečerje visokorizičnog ogleda sa Srbijom koji nadgleda cijela Europa Mamić se prometnuo u ambasadora tenzija.

HNS je nakon Indexovog pitanja promptno reagirao i najavio da će poštivati vlastita pravila i kazniti Mamića. Ta kazna trebala bi se sastojati i od izolacije iz nogometa.

Nakon premijera koji je moment iskoristio za stranački obračun, oglasio se i predsjednik republike Ivo Josipović.

"Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović najoštrije osuđuje verbalni ispad i govor mržnje gospodina Zdravka Mamića. Riječi kojima je osobno, najvulgarnije i primitivno, izvrijeđao ministra Željka Jovanovića, jednako su uvredljive i zloćudno agresivne prema svim pripadnicima srpske manjine i Srbima kao narodu u cjelini. Takav je govor neprihvatljiv svakom civiliziranom i demokratskom društvu i zaslužuje svaku osudu"

Reakcije stižu i iz Sabora. Zdravko Mamić javno krši zakon i izruguje se institucijama. Hoće li ih to zanimati, pita se i HNS.

Prekršio je Zakon o diskriminaciji i odredbe Kaznenog zakona! 

"Nepristojnim riječima kakvima je Mamić izvrijeđao ministra Jovanovića nema mjesta u hrvatskom društvu. Ujedno, u jednoj civiliziranoj državi nedopustivo je da itko diskvalificira osobu zbog njene nacionalne pripadnosti, pogotovo u obavljanju njene službene dužnosti. Time je ujedno i prekršio nekoliko hrvatskih zakona“, istaknuo je Jozo Radoš, predsjednik Kluba zastupnika HNS-a u Hrvatskom saboru.

Zdravko Mamić svojim istupom povrijedio je odredbe Zakona o suzbijanju diskriminacije jer je svojim riječima počinio prekršaje uznemiravanja i poticanja diskriminacije. Ujedno, prekršio je i odredbe Kaznenog zakona koje se odnose na govor mržnje jer se u ovom slučaju radi o diskriminatornom ponašanju. Povrijedio je Etički kodeks krovne nogometne organizacije FIFA-e, kao i Kodeks o ponašanju nogometnih djelatnika, koji je Hrvatski nogometni savez nedavno donio na sjednici Izvršnog odbora.

"Hrvatska narodna stranka mišljenja je da takvim osobama ne može biti mjesto u sportu čija je bit, među ostalim, promicanje fair - playa, tolerancije i nediskriminacije po bilo kojoj osnovi. Stoga pozivamo sve nadležne institucije da reagiraju shodno hrvatskim zakonima"

Pročitajte više