I tata bi sine: Pogledajte kako se zabavljaju prvoligaški suci!

Foto: Screenshot; Otac i sin Burilo u Starim Mikanovcima, kao Al i Bud Bundy u striptiz-baru

FINALE Hrvatskog kupa je uz derbi Dinama i Hajduka najveća utakmica koju hrvatski suci mogu suditi, u domaćim okvirima. Čast suditi prvi sudar Hajduka i Lokomotive dobio je Andrej Burilo, osječki arbitar iza kojeg je teška sezona, ali brojne stresne sudačke godine na hrvatskim travnjacima.

Izdanak je još jedne dinastije koja se povezuje s poznatim "osječkim lobijem". Njegov otac Antun bivši je sudac Prve HNL koji je i dalje na listi kontrolora. "Proslavio" se u četvrtfinalu Kupa 1994. godine, kada je pomogao Croatiji do pobjede protiv Varteksa nakon čega se pod pratnjom policije morao vraćati u Osijek. Dvije godine ranije Burilo stariji svjedočio je u korist Željka Širića kojeg se sumnjičilo za ubojstvo Josipa Leotara nakon svađe u kafiću. U istom društvu bili su i drugi ugledni suci poput Djedovića, Vučemilovića i Batinića.

Stjepan Djedović je kum Andreju Burilu.

Otac i sin Burilo sa striptizetom na vatrenom tulumu pomlatka "osječkog lobija"

Osim zviždaljke, otac i sin Burilo dijele i želju za dobrim provodom, pa su tako zajedno uhvaćeni na rakalašenom tulumu kod još jednog HNS-ovog suca Ivana Sušca u Starim Mikanovcima 2011. godine. Dok se Andrej zabavlja sa striptizetom, otac ga hrabri pljeskanjem.


Ivan Sušac, drugoligaški sudac i domaćin u Starim Mikanovcima, uz dopredsjednika HNS-a Antu Vučemilovića

Antunov sin Andrej ima bogat staž u HNL-u. Bio je i miljenik bivšeg sudačkog "šefa" Stjepana Djedovića, koji mu je često davao povjerenje na derbijima Dinama i Hajduka. Na istima su mu se potkradale pogreške, no više ih je radio na drugim utakmicama na štetu "manjih" klubova, a u korist Dinama i Hajduka. Prije tri godine predsjednik Hajduka Joško Svaguša otjerao ga je iz Splita i natjerao ga da sam plati večeru nakon pobjede nad Dinamom u polufinalu Kupa.

Burilo je ime koje koje se i ove sezone isticalo u sportskim rubrikama zbog svojih pogrešaka. Na početku sezone Lokomotivi je pomogao do pobjede protiv Istre u 9. kolu na Maksimiru, a Hajduku je sudio u studenom u Kupu na gostovanju kod Zeline (1:1). U Kupu je sudio i u senzacionalnoj pobjedi Nedelišća nad Rijekom iz penala u produžetku. U prosincu je zbog svega kažnjen suspenzijom, ali već se na proljeće vratio u prvu ligu.

Osječki suci "na udaru" ove sezone

Ni ostali suci određeni za prvu utakmicu finala nisu nepoznanice. Barišić je, kao i Burilo, bio suspendiran ove sezone, ali samo nakratko. S Burilom, Conjarom i Vučemilovićem sudili su Lokomotivi prije manje od mjesec dana u 5:1 pobjedi nad Slaven Belupom.

Nije niti Danijel Trampus izbjegao naslovnice ove sezone. Gadno se zamjerio Miroslavu Blaževiću koji ga je prozivao nakon čak dvije Zagrebove utakmice. Ćiro je i kažnjen jer ga je nazivao "Krampusom".

Pročitajte više