I zbog ovoga treba bojkotirati HNL: Dinamovi navijači rasplakali Istrinog Kamerunca

PRVA proljetna utakmica hrvatskih klubova nakon zimske stanke još nas je jednom podsjetila zbog čega se Index odlučio na bojkot domaćih nogometnih natjecanja.

> Index bojkotira HNL: Pozivamo medije i navijače da nam se pridruže

Osim korupcije i kriminala koji se uvukao u hrvatski nogomet, uz prešutni blagoslov vodstva HNS-a, a što je potvrdila i istraga Uskoka u kojoj je uhićeno šestero dužnosnika Saveza i hrvatskih klubova (Željko Širić, Stjepan Djedović, Nenad Pralija, Neven Šprajcer te dvoje dužnosnika RNK Splita), hrvatski nogomet pati i zbog stanja na tribinama.

Na utakmici Hrvatskog kupa između Istre 1961 i Dinama u subotu u Puli navijači zagrebačkog kluba na tribinama su skansirali standardne poruke protiv Zdravka Mamića i njegove vladavine u Maksimiru, ali prešli su granicu uvredama i rasističkim skandiranjem upućenima kamerunskom napadaču Istre Henryju Belleu.

Tamnoputi je igrač potresen huktanjem i majmunskim glasanjem iz protesta sjeo na travnjak sa suzama u očima, a nakon toga ga je trener domaćih Igor Pamić izvadio iz igre kako bi ga poštedio daljnjeg maltretiranja. Kasnije je Pamić priznao kako je bez Bellea njegova momčad bila znatno slabija.

Sudac utakmice bio je Ante Vučemilović Šimunović koji je imao priliku prvi put primijeniti odluku IO HNS-a staru gotovo četiri mjeseca o prekidu utakmice u slučaju rasističkog skandiranja.

"Obveza HNS-a je da prekine utakmicu zbog hukanja ili vrijeđanja po bilo kojoj osnovi. Procedura se zna: nakon prve takve situacije na poziv delegata četvrti sudac stupa u vezu s prvim i klub domaćin upozorava publiku. U slučaju ponavljanja ekipe se povlače s terena, a ako publika ni tada ne popusti, na licu mjesta sastaju se suci, delegati i policija te odlučuju o prekidu utakmice", objasnili su tada u HNS-u.

Iako je procedura jednaka i u slučaju pirotehnike, do sada još niti jedna utakmica HNL-a ili Hrvatskog kupa nije bila prekinuta.

Pročitajte više