Ima li FIFA renking veze s kvalitetom reprezentacije i jačinom skupine? Hrvatska 18., njena grupa tek šesta!

Grafika: FIFA

FIFA-ina ljestvica reprezentacija prije SP-a ne donosi promjene na samom vrhu, gdje je i dalje Španjolska prva, a Njemačka druga, ali je Brazil preskočio Portugal i sada je na trećem mjestu.

Argentina na petom i Švicarska na šestom mjestu, napredovale su za po dva mjesta, a Engleska je skokom na jedno mjesto ušla u Top 10, iz kojeg je ispala Grčka iskliznućem na 12. mjesto. 
 
Hrvatska je na 18. mjestu, do kojeg je došla tako što je preskočila Rusiju i rivala u skupini Meksiko, iza kojeg se odmah na 21. mjestu nalazi Bosna i Hercegovina. Sušićeva momčad ostvarila je veliki skok, od čak četiri mjesta.
 
Zanimljivo je na osnovu poretka na ovoj tablici procijeniti jačinu skupina na SP-u. Prema tom kriteriju najjače su grupe D (Urugvaj, Kostarika Engleska, Italija) i G (Njemačka, Portugal, Gana, SAD).
 
Posebno to vrijedi za skupinu D, u kojoj su čak tri reprezentacije iz Top 10. 
 
S druge strane, grupa H, u kojoj su Belgija, Rusija, Koreja i Alžir nema nijednu reprezentaciju iz prvih deset.
 
Po "srednjoj vrijednosti" reprezentacija u skupinama, odnosno njihovih mjesta na ljestvici, FIFA je izračunala kvalitetu svake pojedine skupine, a snagu grupa na osnovu tog kriterija možete vidjeti u grafici priloženoj uz tekst.
 
Zanimiljvo, iako skupina u kojoj je Hrvatska ima tri reprezentacije iz svjetskog Top 20, po ovom kriteriju tek je šesta od osam skupina na SP-u, a lošije od njene, samo su spomenuta grupa H, dok je najslabija skupina F, u kojoj su Argentina, BiH, Nigerija i Iran. 

Pročitajte više