Index doznaje: HNS odrezao Šuprahi rekordnu kaznu! Zbog napada na Brbića platit će 27 tisuća kuna

Foto: Hina 

DISCIPLINSKA KOMISIJA HNS-a kaznila je Alojzija Šuprahu, člana Izvršnog odbora saveza i predsjednika NS Splitsko-dalmatinske županije, s 27 tisuća kuna zbog navodnog fizičkog napada na Marina Brbića, predsjednika Hajduka, do kojeg je došlo 5. lipnja nakon susreta juniorskog finala kupa između Hajduka i Splita u Dugopolju. Najveća je to kazna nogometnom djelatniku koju je HNS do sada izrekao. 
 
Pišemo "navodnog" fizičkog napada, jer nema svjedoka koji bi potkrijepili Brbićeve tvrdnje kako mu je Šupraha udarcem šakom raskrvario uho i u naguravanju rastrgao odjeću, a i nakon incidenta, protiv Šuprahe nije pokrenut kazneni postupak zbog nanošenja ozljeda, nego prekršajni postupak zbog remećenja javnog reda i mira, koji se još vodi na solinskom prekršajnom sudu.
 
Zanimljivo, u spisu navedenog prekršajnog postupka, nigdje se ne spominje Brbićeva krvava ozljeda, kao ni rastrgana odjeća, a jedina dva svjedoka (Tomislav Opačak, Anđelko Bešker) koji su iznijeli svoje viđenje incidenta, izjavili su kako Šupraha je verbalno napao Brbića, ali ističu kako nije bilo i fizičkog napada. 
 
Zbog toga se disciplinska komisija HNS-a u kažnjavanju Šuprahe morala ograničiti samo na verbalni napad visokog dužnosnika Saveza (Šuprahe) na instituciju hrvatskog nogometa (predsjednika Hajduka), pa je Šupraha dobio tek visoku novčanu kaznu i to zbog kršenja članka 88. Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika, za što je predviđena novčana kazna ili zabrana obavljanja funkcije do šest mjeseci.
 
Disciplinci su Šuprahu kaznili prije sudskog pravorijeka, jer po pravilima HNS-a, mjera mora biti izrečena tri mjeseca nakon događaja, a s obzirom da je do isteka navedenog roka još samo dva tjedna, HNS-ov "sud" djelovao je brže od državnog. Šupraha ima pravo žalbe na navedenu novčanu kaznu.
 
Podsjećamo, 5. lipnja, nakon utakmice na stadionu Sportskog centra Hrvatskih vitezova, dogodio se Šuprahin verbalni napad na Brbića nakon kojeg je predsjednik Hajduka bivšeg nogometnog suca optužio i za fizički napad i to da ga je ovaj udario šakom kroz otvoreni prozor automobila. To su prenijeli svi mediji, nakon čega je HNS-ov pravnik Vlado Iveta na osnovu medijskih natpisa pokrenuo postupak.
 
Finalnoj utakmici u Dugopolju prethodio je beskorisni put obje momčadi u Rijeku, gdje se u uvertiri seniorskog finala Kupa, trebao igrati juniorski, do čega nije došlo zbog vremenskih neprilika i očajnog stanja travnjaka Kantride. 
 
Ali, uvertira incidentu bilo je i dugo verbalno prepucavanje između Brbića i Šuprahe, nakon što je Hajduk prozvao Šuprahu kako je pogazio obećanje i prilikom izbora kandidata u Županijskom savezu za Izvršni odbor HNS-a, izigrao raniji dogovor i nije podržao kandidata Hajduka, čime su Bili ostali i bez onog ostatka ostataka utjecaja u Mamićevom savezu.  
 
Šuprahi su nakon izborne "izdaje" i napada na Brbića, zabranili dolazak na Poljud.

Pročitajte više