Indexov čitatelj u prašini Maracane: Pogledajte kako se obnavlja legendarni stadion

Foto: www.markobarcan.com

NAŠ ČITATELJ Marko Barčan već je pet mjeseci na putovanju od New Yorka, preko Kube i Južne Amerike, a trenutno nam se javio iz Brazila. Posjetio je gradilište na Maracani.

VIŠE stotina radnika ne prestaje s radom na obnovi legendarnog stadiona koji će sljedeće godine 13. srpnja ugostiti finale Svjetskog nogometnog prvenstva te ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara 2016. godine. Marakana, nekad najveći stadion na svijetu, izgrađen je za Svjetsko nogometno prvenstvo 1950. godine koje je tad posljednji put održano u Brazilu. U finalnoj utakmici pred rekordnih nešto malo manje od 200.000 ljudi Brazil je poražen od Urugvaja 2:1.

Još je nešto malo više od godinu dana ostalo do početka Svjetskog nogometnog prvenstva. Radovi na Maracani su daleko od gotovih. Obnova stadiona je počela u kolovozu 2010. godine, a uložena su sredstva u visini od 500 milijuna dolara i zaposlilo se oko 6.000 radnika. Iako je 28. travnja 2013. odigrana ekshibicijska utakmica bivših brazilskih nogometnih zvijezda na čelu s Ronaldom i Bebetom, bilo je jasno da je stadion daleko od završetka.

Obnova je također obilježena nizom kontroverzi koje usporavaju radove. Prosvjedi protiv uklanjanja muzeja, štrajkovi, mogućnost privatizacije cijelog kompleksa koja je trenutno zaustavljena i još se uvijek ne zna konačan ishod cijele situacije. Nekoliko rokova za završetak radova je premašeno, a FIFA jedino želi da ključeve stadiona, koji će imati kapacitet 76.935 posjetitelja, dobije do 24. svibnja 2013. kad su i postavili konačni rok.

 

Pročitajte više