Indexov listić nevažeći zbog Darka Kralja: Trijumf olimpijaca u 2012., za paraolimpijce mjesta nema

Foto: Nenad Dugi / Cropix

U TRADICIONALNOM izboru Sportskih novosti, u kojem sudjeluju novinari svih sportskih redakcija u Hrvatskoj, nagrade za proteklu godinu očekivano su otišle u ruke olimpijaca. Sandra Perković najbolja je sportašica, Giovanni Cernogoraz najbolji sportaš, a vaterpolisti najbolja momčad. Zasluženo, jer su iz Londona donijeli zlatne medalje, što je kriterij za kojim se vodio najveći broj novinara.

Nije bilo moguće glasati i za hrvatske paraolimpijce, čija imena nisu bila unutar kategorija, pa je Indexov glas Darku Kralju - proglašen nevažećim. Naravno da su u pitanju dva svijeta, ali Index je samo želio dati zasluženu pažnju legendarnom paraolimpijcu koji nas je sjajno predstavljao i u Londonu, ne umanjujući pri tom rezultate nagrađenih.

Najboljom ekipom proglašena je hrvatska rukometna reprezentacija koja je izborila četvrtfinale turnira u Londonu.

U izboru najboljih sportaša sudjelovalo je 386 novinara iz 56 redakcija.

Sandra za 2013. sprema hitac od 70 m

Sandra Perković je uvjerljivo osvojila svoju prvu titulu najbolje sportašice Hrvatske. Najboljom u protekloj godini smatra je 378 novinara koji su sudjlovali u anketi. Prati je Lucija Zaninović sa sedam glasova i olimpijskom broncom te plivačica Sanja Jovanović s jednim glasom i dva europska srebra s europskih prvenstava.

"Ovo je bila teška godina, s puno natjecanja. Sve je ipak završilo kako treba. Šećer na kraju, zlato iz Londona. Iduće godine imamo puno posla, cilj je zlato na SP -u u Moskvi i hitac od 70 m", rekla je naša najbolja sportašica.

U muškoj konkurenciji zlatni olimpijac Giovanni Cernogoraz je osvojio 330 glasova kao najbolji sportaš. Sve nas je iznenadila njegova zlatna medalja u disciplini trap.

Ivica Kosetlić je dobio 47, gimnastičar Mario Možnik i vaterpolist Miho Bošković po 4, a stolnotenisač Ruiwu Tan jedan glas.

Hrvatski vaterpolisti su osvojili isti broj glasova kao i Sandra Perković, 378. Srebrni olimpijski četverac na pariće osvojio je 6 glasova, a rukometna reprezentacija 2 glasa.

Ženska rukometna reprezentacija je svoju titulu najbolje ekipe u Hrvatskoj osvojila s 233 glasa novinara. Neizvjesna je bila borba za drugo mjesto gdje je karate reprezentacija osvojila 57, a reprezentacija u samostrelu 56 glasova. Košarkaška reprezentacija je osvojila 39 glasova, a jedan novinar nije želio glasovati u ovoj kategoriji.

Nagradu za fair-play dobila je Antea Šimleša iz konjičkog sporta.

Za Darka Kralja nije bilo mjesta ljestvici

Indexovi novinari bili su složni oko izbora ekipe, momčadi i sportašice godine, ali je nevažećim proglašen listić našeg novinara Zvonka Alača koji je glasao za paraolimpijca Darka Kralja. Njegovo ime, nažalost, nije se našlo na popisu u kategoriji za izbor sportaša godine, pa za srebrnog paraolimpijca, čije je odličje iz Londona zaista zlatnog sjaja, nije bilo moguće glasati.

Darko Kralj osim srebra iz Londona ima i zlatnu medalju iz Pekinga. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj izniman sportski duh, koji nije okopnio nakon teškog ranjavanja kod Dalja u Domovinskom ratu u kojem je sudjelovao kao pričuvni član MUP-a i postrojbe posebne namjene. Amputirana mu je lijeva natkoljenica.

Mišljenja smo da bi hrvatski paraolimpijci trebali dobiti svoju kategoriju u narednim izdanjima ovog relevantnog izbora jedinog hrvatskog sportskog dnevnika te im ovim putem čestitamo na velikom uspjehu na Paraolimpijskim igrama u Londonu. 

Pročitajte više