Indexova momčad 1. kola Eura: Modrić i Mandžukić nisu unutra samo iz navijačkih razloga!

Tko kaže da su nam u vezi sami umjetnici? Evo kako Luka uklizava!

NAŠ izbor momčadi igra "za gol više" s tri napadača i da, "može do kraja".

Lijepo je vidjeti kako mnogi na ovom Euru napuštaju pomodni 4-2-3-1, (koji često degenerira u 4-5-1) bilo da su na to prisiljeni zbog ozljeda (Italija) ili jednostavno zbog toga što im je napad daleko najjači dio momčadi (Hrvatska).

Ali, pri izboru igrača za naš sastav nismo se rukovodili s tim, nego potrebom da momčad sastavimo po načelu "čvrsta u obrani, kreativna u vezi i ubojita u napadu".

Priznajemo, prva ideja je bila da momčad "igra" u taktičkoj postavi 4-4-2 (naravno, ne poput Irske, nego kao Hrvatska), ali nas je Andrij Ševčenko sinoćnjom predstavom protiv Švedske natjerao da promijenimo taktiku i sastav.

Indexova idealna momčad 1. kola Eura:




Golman: PRZEMYSLAV TITON (Poljska) Ne samo najbolji golman, nego i bajka prvog kola Eura. Iako Danac Stephan Andersen također zaslužuje počasni spomen, vratar PSV-a je ipak prva priča među vratnicama do sada. Titon je inače tek treći poljski golman, ali ga je ozljeda Lukasza Fabianskog postavila stepenicu više, a isključenje Wojciecha Szczesnog u drugom poluvremenu utakmice s Grčkom gurnulo među vratnice. I to u trenutku kada se Giorgos Karagounis spremao izvesti penal zbog kojeg je prvi poljski vratar isključen. Titon je dakako sjajno obranio penal i postao junak jednog od domaćina Eura.

Desni bočni: MATHIEU DEBUCHY (Francuska) I on je dugo bio u sjeni Bacaryja Sagne, ali je ozljeda Arsenalovog beka u prvi plan gurnula Lilleovog. Bio je daleko najopasniji i najkonkretniji čovjek u momčadi koja je dominirala nad Englezima, ali nije uspjela pobijediti. Cole je imao velikih problema s njegovim stalnim napadima, dok je u obrani Debuchy  bio bez greške.

Srednji branič: MATS HUMMELS
(Njemačka) Obrana koja zaustavi Cristiana Ronalda mora imati svog predstavnika, a mi smo u konkurenciji Lahma, Badstubera i Boatenga odabrali Borussijinog braniča. Bio je prvi čovjek zadnjeg reda koji je besprijekornom igrom imao ključnu ulogu u minimalnoj njemačkoj pobjedi nad Portugalom.

Srednji branič: SIMON KJAER (Danska) Ništa lošiji nije bio ni kolega mu Daniel Agger, ali Kjaera smo počastili mjestom u sastavu "zbog samopouzdanja", jer iza njega je prilično loša sezona u Romi. Jedan je od najzaslužnijih što je Danska pobjedom nad Nizozemskom napravila najveće iznenađenje prvog kola, posebno u prilikom završnih juriša Oranja.

Lijevi bočni: SIMON POULSEN (Danska) AZ-ov branič je na SP-u prije dvije godine bio najveći krivac za poraz njegove reprezentacije od zemlje njegovog poslodavca, ali sve je nadoknadio u susretu na Euru. Njegov hrabri prodor doveo je do Krohn-Dehlijevog gola, a u obrani je potpuno zaustavio Robbena.

Vezni: ANDREA PIRLO (Italija) Nakon što je vodio Juve do talijanskog naslova bez poraza, playmaker je pokazao da će sezonu i završiti sa stilom u dresu reprezentacije. Bio je ključni čovjek sjajne talijanske predstave protiv Španjolske u Gdanjsku, a Di Natale je postigao gol nakon njegovog proigravanja.

Vezni: LUKA MODRIĆ (Hrvatska) Iako nije zabio, pa ni asistirao, možda je najzaslužniji što je Hrvatska napravila nemoguće - Irskoj zabila čak tri gola. U redu, neobično loša irska obrana ima udjela u tome, ali Modrićeva sjajna igra u vezi i gotovo nepogrešiva distribucija lopte, bila je temelj Bilićeve tvrdnje "znao sam da ćemo pobijediti i kad smo primili gol". Irci su mu dali prostora, a Luka je to itekako iskoristio.

Vezni: ANDRES INIESTA
(Španjolska) Kao što znamo, Španjolska protiv Italije nije imala klasičnog napadača, ali je imala ovog sjajnog veznjaka, koji je pokrenuo akciju za izjednačujući Fabregasov gol i stalnim prodorima tako uspješno razbijao talijansku obranu da su Azzuri čak tri od četiri žuta kartona, dobili zbog prekršaja na ovom čarobnjaku

Napadač: ALAN DŽAGOEV (Rusija) Još prije četiri godine smo se uvjerili u moći čarobnjaka iz Beslana, kada je kao 18-godišnjak sam donio pobjedu CSKA-u nad Slavenom. Jedan je od rijetkih koji se može pohvaliti da je na jednoj utakmici zabio čak dva gola velikom Peteru Čechu. Oba dokazuju kako je rasni strijelac, iako nominalno ofenzivni veznjak: Prvi je pospremio nakon odbijanca od stative, a drugi je bio jedan od najljepših pogodaka do sada na Euru: Na rubu 16-erca pokupio je Pavljučenkovu loptu i jakim udarcem zabio pored nemoćnog češkog Čecha.

Napadač: MARIO MANDŽUKIĆ
(Hrvatska) Glava napadača na odlasku iz Wolfsburga donijela je Hrvatskoj dva gola. Iako mu je kod oba asistirao očajni Given, zaslužio je mjesto u ovoj momčadi.

Napadač: ANDRIJ ŠEVČENKO (Ukrajina) Da bi početak bio bajkovit i za drugu zemlju domaćicu pobrinuo se neuništivi 35-godišnjak, koji je također s dva udarca glavom postigao isto toliko golova i Ukrajini donio preokret i pobjedu protiv Ibrine Švedske.

Pročitajte više