Iz poljskog tabora: Hrvatska ima samo jednu slabu točku - balkanski temperament

Foto: Jozo Čabraja/HRS

KAKO pobijediti Poljsku? Ovo je pitanje na koje bi Slavko Goluža već trebao imati odgovor. Hrvatska u srijedu od 16:30 sati lovi svoje peto uzastopno polufinale na nekom velikom natjecanju, a nakon utakmice s Brazilom mnogi su postali skeptični prema reprezentaciji koja kao da još uvijek nije otkrila svoje pravo lice na ovom turniru. Čak je i sam Goluža izjavio da ćemo pravu Hrvatsku vidjeti u okršaju s Poljacima. O tom potom.

O hrvatskoj reprezentaciji potrošilo se dosta tinte. Čitajući poljske medije uočili smo da neki spominju "hrvatski, odnosno balkanski mentalitet", točnije smatraju da je Hrvate lako isprovocirati. Isto to misli i poljska novinarka koja u Kataru prati svoju reprezentaciju, Monika Litwin (reczna.pl), a koja je u razgovoru za Index otkrila što očekuje od nadolazeće utakmice te kako Poljaci gledaju na hrvatsku reprezentaciji...

Kako biste opisali poljsku reprezentaciju na ovom Svjetskom prvenstvu u Kataru? Koje su dobre, a koje loše strane?

"Reprezentacija Poljske nije u najboljoj formi na ovom turniru. Strašno nam nedostaje srednji vanjski Bartlomiej Jaszka i trebali smo pronaći zamjenu za njega. Odluka je pala na igrača koji igra na drugačijoj poziciji - Michalu Jureckom (on je lijevi vanjski). Tijekom ovog turnira ostali smo bez Krzysztofa Lijewskog koji se ozlijedio i ne može igrati više na ovom SP-u.

Sve u svemu, Poljska ne igra najbolje na svijetu, ali naša snaga leži u čvrstoj obrani i mislim da je to najveća prednost ove reprezentacije. S druge strane, napad nam je blaga katastrofa. Kao da nemamo pojma što radimo u napadu, nemamo rješenja i akcije se svode na solo akcije.


Dobra je vijest što imamo vratara Slaweka Szmala i braću Jurecki, ali na ovom turniru nismo na pravoj razini. Slabije strane poljske reprezentacije su spora krila. Jednostavno im je teško surađivati s organizatorima igre.

Vjerojatno ste već vidjeli, ali mi smo zbilja teško došli do pobjeda. Jedva smo pobijedili Argentinu i Rusiju, a isto vrijedi i za Švedsku. Bartek Jurecki je dobro rekao; ova reprezentacija je borbena i ima veliko srce. To je dobra strana naše reprezentacije."

Hrvatska je favorit protiv Poljske, ali samo na papiru. Vjerujete li da vaša ekipa može iznenaditi Hrvatsku? Prema vašem mišljenju, ima li Hrvatska neke slabe točke koje možete iskoristiti?

"Ne vjerujem da Poljska može iznenaditi Hrvatsku. Budimo realni, Hrvatska je jedna od najboljih reprezentacija svijeta. Čak i da vas nekako iznenadimo, sigurna sam da ćete neutralizirati tu prijetnju. Možda će element iznenađenja biti to što je naša momčad borbena i motivirana. Mislim da Hrvati imaju samo jednu slabu točku, a to je da imaju previše samopouzdanja. Vaša slaba točka bi mogla biti vaša glava, zbog vašeg balkanskog temperamenta. Stvarno vas je lako isprovocirati. Na terenu ste, opet, bolja ekipa po svemu.

Osim toga, ako će suci biti na vašoj strani, mi se možemo boriti koliko god hoćemo, ali vi ćete u konačnici pobijediti. Oni većinom navlače za vas, zar ne?"

Koja su vaša razmišljanja o hrvatskoj reprezentaciji? Kako u Poljskoj gledate na hrvatske rukometaše i hrvatsku rukometnu reprezentaciju?

"Hrvatska je ekipa koja spada među najbolje reprezentacije svijeta. Imate fantastične igrače i vjerojatno ću vas gledati u polufinalu (iako vjerujem da vas možemo pobijediti). Poljska je izgubila od Hrvatske u posljednjih pet međusobnih utakmica. To je zbilja uznemirujuće.

Opet, kao što ja znam i kao što svi u našoj reprezentaciji znaju, Hrvatska spada u najviši europski rukometni rang, dok Poljska spada u niži rang. Mi znamo i oduvijek smo znali da je vaša reprezentacija bolja od naše, ali to ne znači da se ne možemo boriti i da vas ne možemo pobijediti. Sigurna sam da naš čeka teška utakmica.

Mirko Alilović nam je nabio kompleks. Ako je on u formi, on može obraniti apsolutno sve. Poljski mediji imaju šalu da ako netko kaže Aliloviću: "Igraš protiv Poljske", on odmah odgovori: "Odlično, bit ću igrač utakmice". Najveći problem koji mi imamo s vama jest vaš golman, pogotovo ako naš napad izgleda tako kako sada izgleda.

Dosta vaših igrača igra u Poljskoj pa je većina njih dobro poznata poljskoj javnosti. Tu su igrači iz Kielca Štrlek, Čupić, Musa, Buntić i Šego. Svi znaju da je riječ o vrhunskim rukometašima."

Kakva su očekivanja poljskih navijača? Vjeruju li oni u pobjedu protiv Hrvatske?

"Ne vjerujem baš da ljudi očekuju pobjedu protiv Hrvatske, ali sigurno vjeruju da je to moguće. To je pomalo i smiješna situacija. Naravno, mi bismo voljeli biti prvaci svijeta, ali za nas je veliki uspjeh što smo se plasirali među osam najboljih na svijetu. Ok, možda navijači vjeruju da možemo pobijediti, ali razborito bi bilo misliti da smo mi slabija ekipa i da ako pobijedimo napravili bi nešto nevjerojatno, spektakularno. Nakon toga nema što ne možemo napraviti"

Pročitajte više