Je li ovo bila Golužina taktika za Poljsku? "Ključ pobjede je trčanje nazad"

Foto: Index

POLJACI su iznenadili Hrvatsku u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva i porazili ju sa 24:22. Momčad Slavka Goluže koju su mnogi priznati stručnjaci, bivši igrači, a i navijači, već vidjeli u borbi za medalje, podbacila je protiv prvog ozbiljnijeg protivnika na turniru.

> Goluža brani svoj neuspjeh: Najlakše je kritizirati uz kokice i daljinski upravljač

> Golužina Hrvatska katastrofalnom igrom ispala sa SP-a!

> Pogledajte kako je Goluža pokušao opravdati ispadanje sa SP-a


Utakmicu su Poljaci prelomili u završnici kada su zabili s igračem manje i nakon 20:20 u posljednjim minutama odigrali pametno na pobjedu. Hrvatski igrači zakazali su u ključnom trenutku, a izbornik Goluža označen je kao jedan od glavnih krivaca zbog loše taktike.


Index ekskluzivno donosi uvid u taktičke zamisli hrvatskog tabora uoči utakmice s Poljskom.

Ploča s crtežima i uputama za hrvatske igrače nalazila se u jednoj od praznih press soba u hotelu, gdje se izbornici vjerojatno sastaju s igračima uoči utakmica. Nije nam poznato je li Goluža autor ovih uputa, no iz njegovih izjava uoči Poljske, u kojima je upozoravao igrače na trkački faktor, jasno je da od tih uputa njegov stožer nije odstupao.

Tako na jednom od papira stoji: "Ključ pobjede - trčati nazad".

Ne znamo jesu li igrači poštovali sve što su dogovorili s Golužom uoči utakmice, ali jasno je da "trčanje nazad" nije urodilo plodom, a teško je i moglo, jer Hrvatska je utakmicu izgubila pred protivničkim, a ne svojim golom.

Hrvatska je protiv Poljske imala problema u suprotnom smjeru, prema naprijed. Imala je jednu polukontru na utakmici, a na turniru je to bilo najjače hrvatsko oružje s 90 posto uspješnosti, više od ijedne druge momčadi.

S druge strane, Poljaci su reprezentacija čija su krila najslabija karika momčadi, pa ni teza da je poljska tranzicija ubojita ne stoji. Samo su čileanska i katarska krila zabila manje golova od Poljaka, a iz kontri su postigli tek šestinu svih svojih golova u Kataru.

 
Iz uputa je vidljivo da je Goluža upozoravao igrače na opasnog Michala Jureckog i Mariusza Jurkiewicza koji "vole sami završavati" napade, no unatoč tome Jurkiewicz je sa 6 golova bio najefikasniji igrač utakmice zabivši ih u trenucima kada se lomila utakmica.

No, Hrvatskoj je pobjedu zapravo oteo sjajni vratar Slawomir Szmal sa 12 obrana, koje je skupljao u ključnim prilikama kada se Hrvatska mogla odvojiti.
 

SUDJELUJTE U RASPRAVI NA INDEXOVOJ TEMI SP KATAR I NAŠOJ FACEBOOK STRANICI.
 

 

 

Pročitajte više