Je li ovo kraj 83-godišnjeg magnata: Bernie optužen za davanje mita od 45 milijuna dolara u skandaloznoj prodaji udjela F1!

Foto: Getty Images / Guliver image 

ŠEFU F1 Bernieju Ecclestoneu sudit će zbog optužbe za davanje mita i protupravno prisvajanje udjela F1 u mega-dealu 2006. godine, odlučio je danas sud u Muenchenu. Datum početka suđenja još nije potvrđen, ali očekuje se da će 83-godišnji britanski milijarder pred suca krajem travnja. 

Ecclestone je optužen za podmićivanje glavnog analitičara za rizik banke BayernLB Gerharda Gribkowskyja s čak 45 milijuna dolara. Slučaj je povezan s prodajom udjela u Formuli 1. Ecclestone je potplatio Gribkowskyja, prema optužnici, i kako bi izbjegao poreznu istragu prodaje Formule 1 u Velikoj Britaniji 2006. godine. Ecclestone tvrdi kako isplate nisu bile mito, već ucjena, ali Gribkowsky je zbog primanja spomenutog iznosa već osuđen na 8,5 godina zatvora.

Uplatom je Ecclestone, tvrde tužitelji, trebao osigurati prodaju F1 privatnom ulagaču po njegovom izboru. Aferu je pokrenula njemačka medijska tvrtka Constantin Medien zbog gubitaka ostvarenih nakon prodaje udjela F1 kompaniji CVC. Ecclestone i njegov bankarski drug urotili su se i namjerno rušili vrijednost udjela F1 tijekom prodaje, tvrdi tužitelj, a sve kako bi još uvijek aktualni šef oktanskog biznisa opet preuzeo potpunu kontrolu nad tim sportom.

Glavni financijeri F1, proizvođači bolida i opreme, već su najavili da će ukoliko Bernie bude optužen, tražiti njegov odlazak.

Pročitajte više