Jedini dobitak je Kramarić: Kovaču, i dalje nemaš igru, barem protiv "petoligaša" igraj s dva napadača!

Foto: Hina

"TEŠKO je igrati protiv momčadi koje se brane i ne dolaze nadigravati", standardna je mantra trenera i izbornika koji ne mogu ili ne znaju postaviti igru protiv neusporedivo lošijih momčadi.

> Modrić i Kramarić protiv desetorice amatera spasili Hrvatsku

Izgleda kako je ipak prije ove utakmice trebalo igrati s nekim tko je "glumio Maltu",  jer Kovačeva reprezentacija opet nema igru. U odnosu na SP malo je promijenio momčad, točnije uveo dva nova igrača, ali da Hrvatska protiv 150. reprezentacije s Fifine ljestvice nije sat vremena igrala s igračem manje, pitanje je kako bi i bi li uopće zabila.

Nova Kovačeva Hrvatska je protiv dvije nacionalne momčadi sa samog dna europske i svjetske kace pokazala tek po jedno poluvrijeme pristojne igre, a klimav je Kovačev argument i apel kako treba vremena "novoj" reprezentaciji, jer u njoj igraju samo trojica novih, od kojih tek dva u prvoj momčadi (Halilović, Milić), a Kramarić je ušao kao rezerva.

Ubrajati Subašića u kategoriju novajlija je smiješno, ne samo zato što ima 30 godina, nego i zbog toga što bi protiv ovakvih protivnika golman trebao biti formalnost, a ne netko tko skida zicere, kao što je Subašić radio na samom kraju protiv Cipra i na početku protiv Malte.

Slaviti omjer udaraca na gol 20:3 i lavovski dio posjeda lopte protiv Malte, koja je u posljednje dvije i pol godine pobijedila samo Lihtenštajn, Luksemburg i San Marino, dok je ove godine izgubila i od Gibraltara, stvarno nema nikakvog smisla i toga je svjestan i izbornik.

Uvjereni smo da je izbornik svjestan još nečega što je vidljivo na terenu; kako mu igrači igraju na istim pozicijama "duplirajući" jedni druge, umjesto da višak stvaraju na dijelovima terena gdje se mogu iskoristiti rupe stvorene u protivničkom rasporedu. Upravo to, dupliranje na lijevoj strani, spriječavao je Kovačić, koji je formalno bio krilo, ali kako mu ta pozicija ne odgovara, išao je  namjesto playmakera i tako je izostalo dupliranje na toj strani.

Kad smo već kod lijeve strane, Milić nije bio loš, poslao je pred gol više upotrebljivijih lopti nego Srna u nekoliko zadnjih službenih mečeva, a pošto se stvara "nova momčad", zašto na njegovoj strani konačno ne dati priliku Vrsaljku ili Tomečaku?

U rang nezamjenjivih lagano ulazi trequartista Brozović, dok među neiskorištenima i dalje tavori Rakitić. "Novom Xaviju" zabranjeno je prijeći centar, čak i protiv ovakvo skromnog protivnika, koji se nakon crvenog kartona Borgu još više zgusnuo pred svojim golom.

I dok je najveći razlog Rakitićevoj stagnaciji u reprezentaciji to što protiv Malte igra "trećeg stopera", Mandžukić bi se za svoju lošu partiju mogao izvući time što se sam hrvao sa četiri suparnika.

Nakon apsolutno neprobavljivog prvog poluvremena, drugo je bilo gledljivije, ali tek nakon što je konačno iskorišten višak na terenu, lopta krenula brže, a igrači bili na pozicijama koje im pašu. Kramarić je opet pokazao koliko je prijeko potrebno osvježenje momčadi koja ne može probiti zatvorenog protivnika i zaslužio je biti drugi napadač uz Mandžukića.

Također, krajnje je vrijeme da Kovač protiv ne samo Malte i Cipra, nego i osjetno boljih reprezentacija, igra s dva napadača. Jer višak i pritisak kroz sredinu, o kojem je govorio i nakon Malte, ne donosi ploda, odnosno gola.

Pročitajte više