Jedna lijepa navijačka priča: Zašto je zastava Hrvatske bila na gostovanju Benfice u Rusiji?

HRVATSKA zastava s natpisom "1950" (godinom osnutka Torcide), privukla je pažnju na ogradi Petrovsky stadiona u Sankt Peterburgu, gdje sinoć u osmini finala Lige prvaka naravno nije igrao Hajduk.

Godinu i četiri mjeseca nakon što su na istoj tribini i na istoj ogradi pripadnici Torcide s transparentima pratili svoj klub u Europa ligi (poraz Hajduka 0:2), došli su podržati Benficu na gostovanju kod Zenita u prvoj utakmici prvog kruga nokaut faze LP.

Prijateljstvo između No Name Boysa, navijača Benfice i Torcide, datira od davnih, ratnih vremena, točnije od jeseni 1994., kada su u istoj skupini Lige prvaka igrali Hajduk i Benfica.

Ta priča iznimno je potresna i zaslužuje da je se podsjetimo, posebno kada uzmemo u obzir u kakvom se kontekstu najčešće piše o navijačima ili kad se sjetimo kako je Torcida prošla prilikom prošlog, nedavnog posjeta nekadašnjem Lenjingradu.

Prvu utakmicu skupine LP u sezoni 94/95 igrali su Hajduk i Benfica na Poljudu. Za one koji ne znaju, bilo je to vrijeme kada je zemlja bila u ratu, a trećina Hrvatske okupirana. Na put prema tako egzotičnoj i opasnoj destinaciji, iz nekoliko tisuća kilometara udaljenog Lisabona uputio se kombi s nekoliko navijača Benfice.

Više ih nije imalo novca, ali ni hrabrosti za takvu ekspediciju, jer kako su govorili po dolasku u Split, čuli su samo priče o ratom poharanoj zemlji i gradu u kojem suparničke navijače bacaju u more. Njih nekoliko doček u Splitu i na Poljudu je bacio tek u delirij i nisu mogli vjerovati kako su ih primili i ugostili hrvatski navijači koji su itekako respektirali njihov podvig.



Torcidi su obećali "uzvrat jednakom mjerom" kada za mjesec dana dođe u Lisabon, ali im to nisu mogli omogućiti: Na povratku s patničkog navijačkog hodočašća, vozač kombija je na ulasku u Portugal zaspao za volanom i sletio sa ceste, a dvojici navijača, poznatima pod nadimkom Gullit i Tino i jednoj navijačici, Riti, bilo je to posljednje gostovanje.

Poginuli su nadomak kuće, nakon što su do Splita i natrag prošli cijelu Europu. Njima u čast, grupica navijača Hajduka iznajmila je identičan kombi i na uzvrat u Lisabon se zaputila istim mukotrpnim načinom kao i navijači Benfice.

Nitko u Lisabonu nije znao da su im se navijači Hajduka na ovaj način odlučili pokloniti i njihova akcija neopisivo je dirnula sve oko Benfice, kao i kada je izaslanstvo Torcide, prije utakmice na Luzu došlo do tribine s navijačima Benfice s vijencem za njihove poginule pripadnike. U znak zahvalnosti, oni su tada razvukli veliki transparent "Freedom for Croatia". Kao što vidimo, ratno prijateljstvo još traje.

Pročitajte više