Johnson nokautirao Gustafssona u drugoj minuti, pobjede Bektića i fantastičnog "Mistera Finske"

Screenshot (Youtube)

ANTHONY JOHNSON je novi izazivač Jona Jonesa, UFC-ovog prvaka u poluteškoj kategoriji. To je postigao spektakularnom nokaut pobjedom nad Alexanderom Gustafssonom. Gegard Mousasi je nokautirao Dana Hendersona, a jednako je slavio i Sam Sicilia protiv Akire Corassania. Imamo i dva kandidata za rekorde UFC-a. To su Mirsad Bektić, koji je potpunom kontrolom slavio protiv Paula Redmond te fantastični debitant Makwan Amirkhani.
 
Anthony Johnson šokirao je prepunu Tele2 arenu u Stockholmu i postao novi izazivač u poluteškoj kategoriji UFC-a. On i Alexander Gustafsson on prve su sekunde krenuli otvoreno i moglo se pretpostaviti da ovaj meč neće dugo trajati. Tako je i bilo, budući da je Johnson slavio nakon manje od dvije minute borbe.
 
Ipak, može se reći kako je presudio pomalo možda i nekorektan potez švedskog borca. Nakon što je prstom u oko pogodio Johnsona, došlo je do kratkog prekida, pri nastavku borbe se borci pozdravljaju, a Gustafsson to koristi za pokušaj ubodnog kicka. Ipak, nije dobro sjeo, a Johnson pogađa kroše iz kontre koji je instantno uzdrmao favoriziranog borca.
 
Nakon toga je uslijedio žestoki ground n' pound. Sudac Marc Goddard je dao Gustafssonu maksimalno vremena koliko je mogao, no nakon što je vidio da se švedski borac neće uspjeti ustati, prekinuo je borbu. Anthony Johnson tako nastavlja sa svojim nevjerojatnim nizom. Eksplozivan, snažan i nevjerojatno agresivan. Možda je upravo on ta prava prijetnja za Jona Jonesa.
 
Gegard Mousasi je ponovno odradio taktički sjajan meč. Kvalitetno je prostudirao Dana Hendersona, dočekao priliku te, nakon minute borbe, pogodio desni kroše, nakon kojeg Henderson pada uz rub kaveza. Mousasi dolazi do njega, ima priliku plasirati udarac, no ne radi to. Ipak, nakon što sudac nije reagirao, plasira dva udarca, a sudac Leon Roberts onda dolazi i napokon prekida.
 
Henderson se bunio da je bio dobro te da je mogao nastaviti, no po njegovoj reakciji nakon prekida se vidi da je bio ošamućen. Također vrijedi pohvaliti reakciju Mousasia na početku borbe. Vidio je krv oko Hendersonovog oka te zatražio prekid, da se provjeri stanje njegovog protivnika. Još jedan dokaz sportske veličine ovog borca.
 
Phil Davis i Ryan Bader odradili su upravo onakvu borbu kakva se očekivala. Dva hrvača su pokušali vidjeti koji je bolji u borbi na nogama, a Bader je tu pokazao više, iako bi najpravednije bilo da su suci odlučili presuditi bez pobjednika. Davis je uvjerljivo dobio drugu, Bader treću rundu, a prva je bila gotovo u potpunosti izjednačena. Umjesto da u takvoj situaciji suci iskoriste pravo da rundu dosude 10-10, dvojica su je dali Baderu, a jedan Davisu i to je četvrta pobjeda u nizu za Ryana.
 
Glavni program su otvorili Akira Corassani i Sam Sicilia, a nakon tri pobjede u nizu, Corassani je doživio treći poraz i to sva tri nokautom. Bila je to otvorena razmjena udaraca, u kojoj su oba borca pokušala doći do onog odlučujućeg, a tog je pogodio Sicilia. Nakon nešto više od tri minute, dočekao je priliku, provukao desni overhand i poslao Corassania na spavanje. Sicilia je trenutno na 4-4 skoru u UFC-u i osigurao je ostanak još neko vrijeme.
 
A uvodni program bio je uistinu sjajan, no jednog borca se mora posebno izdvojiti. Makwan Amirkhani odradio je sigurno najimpresivniji debi nastup u povijesti modernog UFC-a, a iako još nije došlo do službenog podatka, čini se da ima drugi najbrži nokaut u povijesti organizacije. Čim je sudac dao znak irački Finac, koji sam sebe naziva "Misterom Finske", se zatrčao i letećim koljenom pogodio Andya Oglea u prsa, a nakon toga ga ekspresno završio na podu. Čini se kako mu je za to trebalo oko 6.4 sekunde. Rekord drži Duane Ludwig, sa 6.06 sekundi. 
 
Kandidat za rekord je i Mirsad Bektić. On je protiv Paula Redmonda imao preko 13 minuta kontrole partera, što bi mogao biti najveći vremenski postotak kontrole u povijesti organizacije, no i tu ćemo sačekati službeni podatak. U svakom slučaju, momak iz BiH nastavlja impresivno i ova pobjeda je samo dokaz da je kompletan borac, a gledajući da su mu tek 23 godine, može samo još više napredovati.
 
Prekrasne pobjede prekidom ostvarila su još tri borca. Nikita Krylov je došao do 18. pobjede u karijere, a impresivan je podatak da je svih 18 ostvario u prvoj rundi. Dulje nije izdržao niti Stanislav Nedkov, koji je ugušen nakon nešto više od minute. Vrhunski nokaut iz kontre pogodio je Kenny Robertson protiv Sultana Alieva, a Mairbek Taisumov početkom druge runde je završio Anthonya Christodouloua, kojeg je naprosto demolirao prvih pet minuta.
 
Do pobjedama odlukom došli su Neil Seery, koji je iznenadio Chrisa Beala te Viktor Pešta, koji je izuzetno uvjerljivo slavio protiv favoriziranog debitanta Konstantina Erokhina. Do nove pobjede je došao i Albert Tumenov. Ruski član velter kategorije dobio je, po odluci sudaca, dvije runde protiv domaćeg momka, Nica Musokea. Event je na stadionu Tele2 Arena pratilo čak 28.000 ljudi.
 
UFC on FOX 14 - rezultati
 
Anthony Johnson def. Alexander Gustafsson, TKO - R1, 1:51
Gegard Mousasi def. Dan Henderson, TKO - R1, 1:10
Ryan Bader def. Phil Davis - podijeljena odluka sudaca
Sam Sicilia def. Akira Corassani, KO - R1, 3:26
 
Albert Tumenov def. Nico Musoke, jednoglasna odluka sudaca
Kenny Robertson def. Sultan Aliev, KO - R1, 2:42
Makwan Amirkhani def. Andy Ogle, TKO - R1, 0:06
Nikita Krylov def. Stanislav Nedkov, SUB (gušenje) - R1, 1:24
Mairbek Taisumov def. Anthony Christodoulou, KO - R2, 0:38
Mirsad Bektic def. Paul Redmond, jednoglasna odluka sudaca
 
Viktor Pešta def. Konstantin Erokhin, jednoglasna odluka sudaca
Neil Seery def. Chris Beal, jednoglasna odluka sudaca

Pročitajte više