Još od Austro-Ugarske čekamo hrvatski mač na Igrama: 31-godišnji Jovanović ispunio san!

HRVATSKA će prvi put od neovisnosti na Olimpijskim igrama imati predstavnika u mačevanju. Floretaš Bojan Jovanović put u London izborio je na kvalifikacijskom turniru u Bratislavi.

Na turniru je nastupilo 19 natjecatelja, a plasman u London izborila su dvojica najboljih, među kojima je bio i Jovanović. U pratnji trenera Darka Limova, Bojan je opravdao očekivanja Hrvatskog mačevalačkog saveza i cijele mačevalačke zajednice u Hrvatskoj. Jovanović, član kluba Zagrebačka škola mačevanja, u osmini finala slavio je protiv domaćeg predstavnika Michala Vilema s 15:9, u četvrtfinalu je bio bolji od Ukrajinca Rostislava Hercika s 12:9, a u ključnom dvoboju u polufinalu svladao je Izraelca Maora Hatoela s 15:11.

Milan Neralić (Slunj, 26. 2. 1875. - Bečko Novo Mjesto, 17. 2. 1918.), bio je hrvatski mačevalac, prvi hrvatski olimpijac i prvi hrvatski osvajač medalje na Olimpijskim igrama. Natjecao se koncem 19. stoljeća i početkom 20. stoljeća. Bio je jedan od najboljih mačevalaca u Austro-Ugarskoj, također i učitelj mačevanja. Sudjelovao je na OI 1900. u Parizu, osvojivši brončano odličje u sablji. Od tada hrvatsko mačevanje čeka svoju novu priliku.

Bojan Jovanović, kao jedini naš natjecatelj koji trenutno stvarno pripada svjetskom vrhu (pobjeda na natjecanju svjetskog kupa u Venezueli 2010, te osvajanje 5.mjesta na seniorskom prvenstvu Europe u Sheffieldu 2011) određen je da pokuša izboriti plasman na Olimpijske igre u Londonu 2012. Njegovom individualnom program priprema dodijeljen je najviši prioritet kako bi se poduzelo sve što je moći HMS-a da se izbori plasman na OI - kao najviši cilj hrvatskog mačevanja.

Da se nisam plasirao, odustao bih od mačevanja

"Bilo je jakih favorita, to je bio prvi turnir u kojem je bilo 5 ili 6 podjednakih favorita i nije se znalo do samog kraja tko će otići na Olimpijske igre", rekao je 31-godišnji Jovanović kojem su se plasmanom na Olimpijske igre ostvarili svi snovi.

"Još se dojmovi pokušavaju slegnuti. Pomiješani su osjećaji sreće i radosti i veselja i plača. Ne znam uopće kako bih opisao kakav je to osjećaj", rekao je široj javnosti prilično nepoznat novi hrvatski olimpijac dodavši:

"Da se nisam kvalificirao u London, ostavio bih se mačevanja", iskreno je priznao.

"Ovo bi definitivno moj zadnji turnir da se nisam kvalificirao za London. Godine su tu. To bi jednosatvno bio kraj jedne karijere. Duge i uspješne", kaže Jovanović koji se ne misli zadovoljiti samo plasmanom na Olimpijske igre.

"U London ne putujem samo turistički, već želim dati sve od sebe", poručio je.

"Bio sam jedan od najboljih sportaša na tom kvalifikacijskom turniru. Eto, dokazao sam i sebi i drugima da mogu i sada idem na Olimpijske igre. Ne bih htio prognozirati nikakav plasman jer mi to baca lošu karmu, ali nikad se ne zna, možda budem vlasnik i nekakve medalje obiteljske"

Pročitajte više