Jovanović: "Birokrati HNS-a, Uefe i Fife, prestanite s neumjesnim prozivanjima Hrvatske Vlade i miješanjem u hrvatske zakone!"

Foto: HINA

MINISTAR sporta brzo je odgovorio na tvrdnje iz Hrvatskog nogometnog saveza, Uefe i Fife, kako Vlada RH intervenira u interne procese HNS-a.

> HNS na izvanrednoj presici: Fifa i Uefa poslali priopćenje o uplitanju Vlade u rad HNS-a!

Iako su se europska i svjetska nogometna federacija obratile HNS-u, od kojeg "žurno zahtijevaju da započne postupke s Ministarstvom sporta, na način da neumjesna upletanja ministarstva u rad saveza prestanu.", Željko Jovanović nije nimalo impresioniran zahtjevima iz Hiltona, Zuricha i Nyona:
 
"Naravno da ćemo odgovoriti FIFA-i i UEFA-i, a odgovor je vrlo kratak i glasi: 'Neumjesna uplitanja Vlade u hrvatski nogomet' ne mogu prestati jer ih nikada nije ni bilo! 
 
U Hrvatskoj svi sportski savezi pa tako i HNS moraju odmah prestati lažno optuživati i početi ponašati se u skladu sa Zakonom o športu i poštovati rješenja Sportske inspekcije!
 
Zaključno, neumjesno prozivanje Hrvatske Vlade i miješanje u poštivanje hrvatskih zakona od birokrata iz HNS-a, FIFA-e i UEFA-e mora odmah prestati!"
 
MZOS šalje pismo UEFA-i: "Želite li podržavate sumnjeve rezultate i nepravilnost?"
 
Priopćenjem se oglasilo i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u kojem se ističe da nisu u mogućnosti komentirati pismo koje je HNS poslao FIFA-i i UEFA-i jer nisu upoznati s njegovim sadržajem.
 
"Ministarstvo će UEFA-i uputiti i svoj dopis s pitanjima u vezi s objašnjenjem želi li podržavati nepravilnosti, sumnjive rezultate, nepoštovanje fair-playa, sportskoga duha i slično.

U dopisu ćemo sve naše tvrdnje potkrijepiti dokazima te ćemo naglasiti da HNS, unatoč tome što se žalio FIFA-i i UEFA-i, mora poštovati Zakone koji nemaju veze s politikom, kako se to zlobno tvrdi, nego samo s objektivnim procjenjivanjem nepravilnosti koje su utvrđene i trebaju se riješiti. Upravo o tome govori Michel Platini, predsjednik UEFA-e, koji uvijek u obraćanju resornim ministrima tvrdi da je jedan od glavnih ciljeva UEFA-ina plana osigurati da se poštuju principi fair-playa kako bi se na taj način sačuvala vjerodostojnost europskog i svjetskog nogometa. Smatramo neumjesnim da se Vlada RH proziva i lažno optužuje samo zato što upućuje na poštivanje tih civilizacijskih dostignuća", stoji u priopćenju MZOS-a.
 
"U 20 godina bez ikakvog nadzora, nagomilalo se nepravilnosti"
 
Darko Vučić, načelnik sektora za razvoj sporta MZOS, na HTV-u je rekao kako Ministarstvo nije upoznato sa sadržajem pisma UEFA-i i FIFA-i, te će od krovnih nogometnih organizacija tražiti objašnjenje.

Također, UEFA-i će Ministarstvo objasniti da nema govora o miješanju politike u rad saveza: "Mi nismo preuzeli ulogu u kojoj bi utjecali na kriterije, uvjete i načine provođenja licenciranja. Samo želimo da sport, sportski sustav i savezi poštuju propise RH".

"Nagomilalo se puno nepravilnosti kako u posljednjih 20 godina nije bilo nikakvog nadzora sporta, koji je imao vrlo visoku razinu neovisnosti. Nadzor je krenuo od najvećih HOO-a, HNS-a, sad slijede druge velike sportske organizacije i savezi", dodao je Vučić pa prokomentirao slučaj Dinama i obveze raspisivanja novih demokratskih izbora na Maksimiru.
 
"Prvo rješenje je poništeno, vraćeno je na ponovno postupanje. Mi čekamo novo rješenje kontrolnog ureda Grada Zagreba, oćekujemo ga uskoro jer već imaju sve potrebne podatke".
 

Pročitajte više