Jovanović o kazni za svastiku: "Hrvatska nije zaslužila izbacivanje s Eura"

Foto: Hina

HRVATSKA će za tri dana doznati kaznu UEFA-e za višemetarsku svastiku na travnjaku Poljuda tijekom utakmice Hrvatske i Italije sredinom lipnja.

> Arbitražni sudac: Hrvatsku zbog svastike čeka žestoka kazna kao opomena drugima

> Splitska policija objavila snimku: Oni su iscrtali svastiku, prepoznajete li ih?

> Nogomet se vratio na Poljud, golemi kvadrat zamijenio svastiku

Dok mnogi očekuju tešku kaznu zbog ponovljenih incidenata, bivši ministar sporta Željko Jovanović osvrnuo se na istragu vezanu uz pronalazak autora svastike.


Jovanović je rekao kako se radilo o zahtjevnom poslu u sklopu kojeg su pregledane mnogobrojne snimke nadzornih kamera. Razgovaralo se s puno osumnjičenih, istraga ide u pravome smjeru, ocijenio je Jovanović.

"Osobno me veseli da su se neke znanstveno-fantastične priče pokazale potpuno netočnim. Išlo se tako daleko da su neki u jednom trenutku čak optužili ministre Miljanića i Ostojića da su zajedno crtali tu svastiku", rekao je Jovanović, dodajući da to djelo nekoliko huligana koji će, nakon istrage, biti primjereno kažnjeni.

"Hrvatsko društvo se bori protiv fašizma, za razliku od onih koji su se klanjali na grobu Paveliću i pod tepih gurali krizu u HNS-u"


Na pitanje smatra li ispravnim potez premijera Milanovića, koji je pisao predsjedniku UEFA-e Michelu Platiniju, Jovanović je ocijenio da se tim činom premijer ponovno pokazao dobrim državnikom.

> Pročitajte Milanovićevo pismo Platiniju: Nemojte izbaciti Hrvatsku, mi smo antifašisti

> Platini odgovorio na Milanovićevo pismo

"U pismu Platiniju Milanović je upozorio da je Hrvatska utemeljena na antifašizmu, da ovakvi ekscesi nisu nešto što je karakteristika hrvatskog društva te da se borimo protiv fašizma i ustaštva, za razliku od nekih koji smatraju da pjesma 'Za dom spremni' stvara veličanstvenu atmosferu, od nekih koji su se klanjali na grobu Paveliću, koji su pod tepih gurali krizu u HNS-u", kaže ministar koji je smijenjen nakon što je ušao u otvoreni sukob sa Zdravkom Mamićem i vodstvom HNS-a. 

Dodao je kako će premijerovo pismo Platiniju sigurno biti "olakotna okolnost u odmjeravanju kazne koju će Hrvatska dobiti zbog skandala sa svastikom".

Na pitanje kakvu kaznu očekuje Jovanović je odgovorio da ona "treba biti stroga i pravedna, ali ne takva da izbaci hrvatsku nogometnu reprezentaciju s Europskog prvenstva jer to nisu zaslužili ni reprezentacija ni njezini obožavatelji, ni građani koji su opredijeljeni kao antifašisti i koji žele da Hrvatska bude prepoznata po uspjesima reprezentacije na sportskom planu, a ne po ekscesima male skupine ljudi".

Pročitajte više