Kako Britanci vide igru Hrvatske: "Kovaču hitno treba svježa krv ili promjena taktike"

Screenshot (TheTelegraph)

"NEDAVNO je Hrvatska izvukla 2:2 protiv Švicarske u prijateljskoj utakmici s dva različita poluvremena. Bez Luke Modrića i Marija Mandžukića Hrvatska je u prvom dijelu bila najblaže rečeno loša", tako svoju analizu o hrvatskoj reprezentaciji počinje The Telegraph.

Britanci su kao najlošijeg igrača na travnjaku vidjeli "preporođenog" napadača Hulla Nikicu Jelavića.

"Najgori igrač protiv Švicarske je bio Nikica Jelavić, ali to zapravo nije bila njegova krivnja. Problem je taktičke prirode i taktika je učinila Jelavića beskorisnim igračem. Nije problem Jelavić za kojeg postoje zamjene, već je problem puno dublji i nije samo taktički, već i kadrovski."

Smatraju da je razlog lošijih igara Hrvatske u posljednje vrijeme nedostatak krilnih igrača.

"Hrvatskoj nedostaje pravo, prirodno krilo. Igrač koji je sposoban pokriti cijelu stranu, a i kreirati priliku napadačima poput Jelavića. Prisjetimo se kada je posljednji put Hrvatska bila dominantna i bila momčad koja je sposobna pobijediti Njemačku ili Englesku... Kada su po desnom boku briljirali Vedran Ćorluka i Darijo Srna."

 

I danas su u Kovačevoj momčadi Ćorluka i Srna, ali...

"Tada je Ćorluka bio puno brži uz nevjerojatnu tehniku za jednog braniča, dok je Srna bio sposoban stvoriti prostor svojom brzinom i driblinzima. Danas je Ćorluka samo iznadprosječan središnji branič koji ima problema s motivacijom i koji je izgubio i brzinu i pokretljivost. Srna, pak, više nije u mogućnosti pokriti prostor i kreirati prilike s partnerima na desnom boku."

Tko bi mogao pomoći Srni na desnoj strani?

"Ivan Perišić može igrati na poziciji desnog krila, ali nije prirodno krilo. Mateo Kovačić posjeduje i brzinu i dribling, ali ni on nije krilo, a i sve manje igra u Interu. Poziv za Ivu Iličevića pokazuje koliko je očajan Niko Kovač kada poziva igrača koji se bori s ozljedama i lošom formom u lošem HSV-u. Potencijal ima Ante Rebić, ali ni on ne igra u Fiorentini", piše Telegraph i komentira lijevu stranu Kovačeve momčadi.

"Pranjić je bio jako dobro lijevo krilo dok je igrao za Heerenveen, pa i Bayern, ali on više ne igra tu poziciju. Eduardo je sposoban odigrati na toj poziciji, ali nikako svih 90 minuta. Olić može to pokriti, ali nikad neće imati igru poput pravog krila."

"Vrijeme istječe za Kovača. Ima još dvije prijateljske utakmice i pripremni period da pronađe svježu krv ili da mijenja taktiku kako bi prikrio slabost na bokovima", zaključuje britanski list.

Pročitajte više