Kako do svjetskog trona? Argentini treba Mascheranova utakmica života, a Njemačkoj "novi Buchwald"

Foto: Hina,Guliver Image/Getty Images, WhoScored

U FINALU 20. Svjetskog prvenstva večeras od 21 sat igrat će Njemačka i Argentina. Bit će to treće međusobno finale ta dva suparnika i konačni obračun budući da obje reprezentacije imaju po jednu pobjedu.

Mascherano protiv najboljeg veznog reda današnjice

Javier Mascherano jedan je od igrača koji bi Argentini mogao donijeti treći naslov svjetskog prvaka. Ne poput Lionela Messija ili Gonzala Higuaina golovima, već igrom u oba smjera. Iako u svom klubu Barceloni igra kao branič, u Argentini je na svojoj prirodnoj poziciji u veznom redu.

I u Brazilu je Mascherano pokazao da je najbolji Argentinac u onome što mu je zadatak - prvim dodavanjima do ofenzivaca i onemogućavanju suparnika da razvije igru. Naravno, odlično može odigrati i čuvati najbolje suparničke nogometaše što je pokazao u polufinalu protiv Nizozemske kada je Arjena Robbena učinio nevidljivim 120 minuta.

No, večeras Mascherana očekuje okršaj s "četiri Robbena": Tonijem Kroosom, Bastianom Schweinsteigerom, Thomasom Mullerom i Mesutom Ozilom. Trebat će iskusnom Argentincu utakmica života kako bi zaustavio najjači vezni red današnjice. A sva četvorica njemačkih ofenzivnih veznjaka mogu zaprijetiti argentinskom vrataru Sergiju Romeru iz različitih pozicija.

Najviše pažnje će Mascherano vjerojatno posvetiti Kroosu, koji je jedan od favorita za Zlatnu loptu, nagradu za najboljeg nogometaša Svjetskog prvenstva. I dok je Kroos jedan od najboljih u proigravanjima u Brazilu, Mascherano predvodi rubriku s uklizavanjima. Za 600 minuta skupio ih je 28.

 

Messi protiv samog sebe i "novog Buchwalda"

"Usporedba s Maradonom je lijep kompliment, ali ga još uvijek ne mogu prihvatiti. Smatram da se nijedan igrač ne može proglasiti istinskim velikanom sve dok ne osvoji i trofej svjetskog prvaka", rekao je Lionel Messi uoči 20. Svjetskog prvenstva.

I sada ima priliku postati istinski velikan. U prve četiri utakmice u Brazilu Messi je dobio nagradu za najboljeg igrača utakmice, ali je u četvrtfinalu i pogotovo u polufinalu nestao.

Nestvarno je izgledao Messi u okršaju s Nizozemskom gdje gotovo da i nije imao loptu ili solo-akciju. Odlično su "flastera" na njemu odigrali Nigel de Jong i Jordy Clasie.

Messijevog čuvara mora pronaći i njemački izbornik Joachim Loew. U posljednjem finalu Njemačke i Argentine prije 24 godine heroj je postao Guido Buchwald. Nevjerojatno je čuvao Diega Maradonu, Njemačka je slavila, a Buchwald zaradio nadimak Diego.


Buchwald čuva Maradonu 1990. u Italiji

Loewow "Buchwald" mogao bi biti Schweinsteiger, no veznjak Bayerna nije savršeno pripremljen i ako se Messi bude kretao Loewu će u drugom dijelu utakmice trebati drugi "flaster". To bi mogao biti kapetan Philipp Lahm, no u tom slučaju morao bi vjerojatno otići na poziciju lijevog beka, poziciju koja je najslabija točka njemačke reprezentacije budući da Benedikt Howedes nije pravi bek. Messi bi to lako mogao iskoristiti i tako odlučiti finale.

Garay zaustavlja Mullerovu obranu Zlatne kopačke?

Argentincima treba i odlična utakmica Ezequilea Garaya, braniča kojem će jedini zadatak biti zaustaviti Mullera u postizanju pogotka i uzimanju Zlatne kopačke drugog Svjetskog prvenstva zaredom.

Veliku ulogu imat će i vratari Sergio Romero i Manuel Neuer, uz Keylora Navasa najbolji vratari Svjetskog prvenstva. Romero je argentinski junak polufinala koji je obranio dva jedanaesterca, a Neuer je oduševio kao libero u utakmici protiv Alžira kada je pravovremenim istrčavanjima spasio Njemačku.

Pročitajte više