Kako je Hajduk kupovao igrače od Mamića: Sponzoru dao reklamu, a on Dinamu platio milijun eura za Jerteca i Buljata!

VJERUJETE li da tvrtki "Dalekovod" godinu dana reklame iza sjevernog gola Poljuda, vrijedi 7.2 milijuna kuna plus PDV? Znate li da je taj iznos, za reklamu na Hajdukovom stadionu, "dužna uplatiti na žiro-račun NK Dinamo Zagreb"?

Hajdukov sponzor za bezvrijednu reklamu na Poljudu, plaća bogatstvo od 7.2 milijuna kuna Dinamu!

Ovim ugovorom, sklopljenim 3. srpnja 2008., precizirano je dakle da zagrebačka tvrtka, za samo godinu dana reklame na prilično neatraktivnoj poziciji uz Hajdukov teren, na račun, ali njegovog najvećeg rivala, mora plati bogatstvo kakvo bi dostajalo valjda za reklamnu lokaciju na centru Nou Campa ili Old Trafforda.

Dinamo od Hajduka otkupio Dalekovodov "dug" od 8.8 milijuna kuna

Isti dan, HNK Hajduk iz Splita (kojeg zastupa Fredi Fiorentini) i NK Dinamo (kojeg zastupa Zdravko Mamić), zaključili su ugovor o ustupanju potraživanja (cesiji), što je poznat način prenošenja prava na naplatu iznosa od dužnika (u ovom slučaju Dalekovoda) s vjerovnika (Hajduka) na treću stranu (Dinamo), koji u konkretnom slučaju iznosi 8.8 milijuna kuna.

Jertec i Buljat iz Dinama prelaze u Hajduk za po 500 tisuća eura + PDV

Niz "koincidencija" tog 3. srpnja nastavlja se ugovorima o transferu igrača između Dinama i Hajduka, točnije o prelasku Darija Jerteca i Marijana Buljata iz zagrebačkog u splitski klub i to za iznos od po 500 tisuća eura za svakog igrača, uvećan za pripadajući PDV. To znači da je za svakog od njih Dalekovod platio po 4.4 milijuna kuna, što je dakako točno 8.8 milijuna, točno onoliko koliko duguje Dinamu.

Koštali milijune, a nisu pokazali ništa



Tužni, zapravo tragični finale ovog posla najbolje govori koliko se isplatio: Buljat i Jertec zajedno nisu odigrali dvoznamenkasti broj utakmica za Hajduk, iako su iz Dinama dovedeni za bogatstvo, a na Poljudu nisu imali ništa manje ugovore: Buljat 300, a Jertec 250 tisuća eura godišnje.

Buljat, koji je povrh svega u Hajduku slomio nogu, trenutno je sa 3,5 milijuna kuna duga najveći vjerovnik kluba koji je dužan ukupno 100 milijuna kuna, pa više ne može ni pomišljati na egzibicije kao što je ova gore opisana.

Godinu i pol nakon dolaska u Hajduk, Buljat i Jertec tjerani su na treninge ranom zorom kako bi pristali na smanjenje ili raskid ugovora. Jertec je u ljeto 2010. karijeru nastavio u saudijskom Al Faisalyju, nakon čega je prešao i kuvajtsku Qadsiu, a Buljat je prošlu sezonu zaključio puno bliže - u Primorcu iz Stobreča.

Luka Miličić, umirovljeni predsjednik uprave Dalekovoda i deklarirani navijač Hajduka, nije samo dovođenjem ovog dvojca pokazao svoju ljubav prema Bilom dresu: Dalekovod je u "preoblikovanju" Hajduka, koje je također bilo aktualno u ljeto 2008., kupio dionica kluba u vrijednosti 10 milijuna kuna.


Jertec u Kuvajtu, Buljat u Stobreču, Dalekovod pred propašću, a ni Hajduk se ne osjeća najbolje

Također, Porezna uprava istraživala je ugovor koji je s Borisom Živkovićem prilikom njegovog dolaska u Hajduk 2006. potpisao Dalekovod! Upravo tako, nekadašnji kapetan reprezentacije ugovor je Hajdukom potpisao u Zagrebu, u prostorijama tvrtke. Tadašnji predsjednik Hajduka Branko Grgić takvim je partnerstvom pokušavao parirati Dinamu, ali problem je nastao kada su poreznici istražili kako je Dalekovod preko off-shore računa platio Živkovića 1,2 milijuna eura, zbog sumnje da je državni proračun tako ostao oštećen za oko 300 tisuća eura

U ljeto 2009., nakon Hajdukovog poraza od Žiline i ispadanja iz Europa Lige, Miličić je NO-u Hajduka dao neopozivu ostavku na mjesto člana Upravnog odbora kluba, a zajedno s njim otišao je i predsjednik kluba Mate Peroš.

Dalekovod, tvrtka koja je prije samo četiri godine reklamu iza gola Poljuda plaćala milijun eura Dinamu, bori se za opstanak nakon brojnih otpuštanja i rezova, u sklopu kojih je umirovljen i predsjednik uprave Miličić.

Pročitajte više