Kako me "zblaznuo" Ante Kulušić

Foto: Cropix, ŠibenikIN

VEĆ je prošlo neko vrijeme otkako sam se našla pred izazovom da u jednoj emisiji državnog servisa pokušam ostvariti dijalog s Antom Kulušićem, zapovjednikom HDZ-ovog bastiona - županije šibensko-kninske, jednim od trojice zamjenika Davora Šukera na čelu HNS-a, članom HNS-ovog Izvršnog odbora, povjerenikom za kontrole i članom komisije za suce, saborskim zastupnikom, bivšim Fifinim sucem te članom Odbora za rad i socijalno partnerstvo, Odbora za regionalni razvoj, šumarstvo i vodno gospodarstvo i Odbora za predstavke i pritužbe, članom predsjedništva HDZ-a s meteorskim usponom, uz sve počasti "umirovljenim" vojnikom invalidom, ekonomskim tehičarom i dugogodišnjim direktorom podružnice Croatia Osiguranja. Nadala sam se konstruktivnom razgovoru čiji je povod bio konačni financijski slom te amaterizacija nogometnog kluba Šibenik, no središnja figura ove moćne biografije, totalno me razoružala, te do danas  nisam uspjela dešifrirati njegove britke poruke. Kopala sam po rječnicima, pitala vještake i bliske mu suradnike, no nitko mi nije znao reći što to Kulušić zapravo osjeća kada je "zblaznut", izjednačavajući usput moju podršku navijačima s nasiljem za koje je prije toga optužio i SDP-ov inženjering.

>>> Pročitajte reakciju Ante Kulušića: "Netočno je i uvredljivo da bi Ante Kulušić bio Karamarkov obavještajac"

Pomislila sam da sam krivo čula; možda je čovjek "ganut" ili nešto... Jer teško da jedan tako iskusan tip, koji je preživio neprijateljsku paljbu, sve smjene vlasti i dogurao do pouzdanog Karamarkovog obavještajca, može biti "sablažnjen" zbog svega nekoliko datuma i brojki kojima sam gledateljstvu pojasnila situaciju u kojoj se nalazi HNK Šibenik. Zbog bojazni da neću biti u stanju složiti odgovor koji će Kulušić razumjeti, imajući razumijevanja i za njegov gust predizborni raspored, trebalo mi je neko vrijeme da osim zblaznutosti, prevedem ono što stoji iza druge njegove rečenice i univerzalne replike: "E, onda ću ja odstupt".

Ne znam samo na koju je funkciju Don Kula točno mislio, znam samo da odstupio - nije.

"Zblaznuta" sam gospodine Kulušić, jer niste ispunili obećanje, što vam nije nimalo nalik. "Zblaznuta" sam da vas je, kao HNS-ovog dopredsjednika kojeg je izabrao direktno Davor Šuker, toliko iznenadila odluka da se Šibeniku uskrati licenca za drugu ligu. "Zblaznuta" sam, jer vi ste onaj čiji su glas na mafijaškoj izbornoj skupštini u Westinu prisvajali i Štimac i Mamić, tihi kandidat za predsjednika s obje strane, omiljen zbog svog utjecaja na tadašnju premijerku Jadranku kojoj ste kupovali cipele u Kalelargi, a potom osobno zatražili njezino izbacivanje iz stranke. Vi ste dio svake iole značajnije sjednice HNS-a, i zato sam "zblaznuta" što vam intimusi, znajući za vašu privrženost i brigu oko  HNK Šibenik, nisu spomenuli da vas izbacuju u županijski rang. "Zblaznuta" sam jer se ne sjećam kada je to Messi igrao na Šubićevcu pa je klub poput Šibenika nakupio blizu 70 milijuna kuna dugovanja i ušao u Linićev dužnički TOP 5? Je li u tom dugovanju i račun za obiteljski izlet članova uprave na Cipar na vaše povijesno europsko gostovanje? Nije to bilo tako davno, a danas ste je finalist Kupa s 80 godišnjom tradicijom i europskim alibi-ambicijama  - tek trećeligaš upitne budućnosti.



"Zblaznuta" sam gospodine Kulušić jer se kao predstavnik vlasti pozivate na Zakon o privatizaciji i postupak koji ste obvezni provesti, ali ne spominjete Zakon o stečajnom postupku prema kojem su odgovorni 60 dana od blokade računa dužni pokrenuti stečaj, a u suprotnom kaznen odgovaraju?

"Zblaznuta" sam jer je račun Šibenika blokiran već više od 13 godina, a da se vi mudro pozivate na blokadu drugog računa, (Nk Šubićevac) koja se uistinu i dogodila u nešto novijem periodu. No, za to nije kriva SDP-ova vlast, već činjenica da Šibenik nije podmirivao tekuća dugovanja, a to koliko mi je poznato, Zakon o privatizaciji nigdje ne odobrava. "Zblaznuta" sam jer ste uvjete za stečaj imali još 2007, godine kada vas je blokirao bivši igrač Armando Marenci zbog dugovanja i spora iz 2003. godine.

"Zblaznuta" sam i zato što tvrdite da bi Hajdukov dug u ime transfera Rukavine u Panathinaikos spasio klub, do je taj klub u isto vrijeme dužan državi i desecima vjerovnika. "Zblaznuta" sam uostalom, činjenicom koliko dobro poznajete poslovanje putem svih računa Šibenika, ali istodobno niste upoznati s uplatnicama na privatne račune u inozemstvu u ime transfera igrača, poput onog Marka Kartela u Mađarsku, a koje su vidjeli i neki od vaših vjerovnika. "Zblaznuta" sam gospodine Kulušić jer Šibenik nije uspio pošteno izrealizirati nijedan ozbiljan transfer; od Rukavine, preko stipendista Schildenfelda za kojeg vam je Mamić iz samilosti isplatio dodatnih sto tisuća eura, Alispahića za čiji ste transfer u Dinamo saznali posljednji, do Ademija i Blaževića koji je morao povoljno otići u Hajduk, a vi vjerujem, znate i zašto.



Čestitam vam gospodine Kulušić što ste nakon svega ovoga ipak uspjeli natjerati Komisiju za licenciranje da preispita odluku o uskraćivanju licence. Čestitam vam što ste bilo voljni krvariti za klub, baš kao što ste krvarili na prvoj crti bojišnice kada vam je u bijegu od snajpera krcnuo meniskus te vam od srca želim da neka druga komisija ne ispita 20 posto invaliditeta s kojim se nosite. Čestitam vam jer ste medicinski fenomen: invalid u nogu, a ujedno i međunarodni Fifin sudac i jedan od najaktivnijih vojnih invalida. Vjerujem da ćete u ovim teškim vremenima, unatoč debaklu u najvažnijem četvrtom krugu upisa dionica, ipak naći investitora u preostalih 24 tisuća dionica (od 30 tisuća ponuđenih). Ako ne u dionice, onda makar u interesantnu parcelu na kojoj vene stadion na Šubićevcu.

Pročitajte više