Kalinić zabio, Dnjipro bez trofeja: Sevilla rekordni četvrti put osvojila Europsku ligu

 Hina,  Index

SEVILLA je pobjedom 3:2 protiv Dnjipra obranila titulu prvaka Europske lige! 
 
Utakmicu u Varšavi obje momčadi počele su oprezno s jednim isturenim napadačem. Sevillin napad predvodio je Bacca, dok je u vrhu ukrajinskog napada bio Kalinić, koji je dobio prednost ispred Seleznjova, junaka polufinala protiv Napolija. 
 
Kalinić šokirao Sevillu i postao prvi Hrvat koji je zabio gol u finalu Europske lige
 
I već nakon 60 sekundi Bacca je zaprijetio golu Dnjipra nakon što je sjajno primio loptu na rubu kaznenog prostora i oslobodio se Douglasa, ali je loše pucao. Kalinić je, za razliku od Kolumbijca, iskoristio svoju prvu priliku u finalu. 
 
Nakon duge lopte iz obrane Kalinić je sjajno skočio i proigrao Matheusa, koji je s desne strane ubacio loptu u sredinu, gdje je hrvatski napadač utrčao i glavom sa šest metara poslao loptu ispod Rica u mrežu. 
 

 
Kalinić je ovim pogotkom postao prvi Hrvat koji je zabio u finalu Europske lige i tek treći koji je zabio u finalu nekog europskog natjecanja nakon Bobana, koji je 1995. godine zabio za Milan u Superkupu i Mandžukića, koji je prije dvije godine postigao gol za Bayern u finalu Lige prvaka.
 
Sevilla preokrenula utakmicu u tri minute
 
Ukrajinska momčad, koja je grupnu fazu Europske lige izborila minimalnim slavljem protiv Hajduka, kontrolirala je utakmicu sve do 27. minute kada je Sevilla izjednačila. Nakon ubačaja iz kuta u kaznenom prostoru se najbolje snašao Krychowiak i s desetak metara prizemnim udarcem iz gužve iznenadio Bojka.
 
Navijači Seville nisu se ni prestali radovati, a njihovi igrači su potpuno preokrenuli utakmicu. Neuhvatljivi Bacca je pobjegao obrani Dnjipra, zaobišao istrčalog Bojka i poslao loptu u praznu mrežu za vodstvo Seville.
 
Izgledalo je tada da su hrabri Ukrajinci slomljeni, no probudio se dotad neprimjetni Konopljanka i s nekoliko prodora i dalekometnih udaraca opasno zaprijetio Španjolcima. Nakon jednog takvog prodora izborio je slobodan udarac na 20 metara, a loptu je uzeo Rotan i majstorskim udarcem preko živog zida izjednačio rezultat. 
 
Jedna pogreška odlučila pobjednika
 
Za razliku od posljednjih petnaest minuta prvog poluvremena kada smo gledali izrazito napadački nogomet, u drugom dijelu su i jedna i druga momčad bile puno opreznije, a osvajača trofeja odlučila je jedna pogreška. Obrana Dnjipra u 73. minuti izgubila je loptu na 20 metara od svog gola, Vitolo je majstorski proigrao Baccu, a Kolumbijac u situaciji jedan na jedan ponovno rutinski matirao Bojka. 
 

 
Markevič povratak u utakmicu lovio s jednim napadačem, izveo Kalinića
 
Očekivalo se da će nakon vodstva Seville, Dnjipro krenuti na sve ili ništa, ali je trener Markevič odmah nakon pogotka Bacce odlučio iz igre izvesti Kalinića, koji se usamljen odlično borio sa Sevillinim braničima, a uvesti Seleznjova. Umjesto da povratak u utakmicu lovi s dvojicom napadača, odlučio se na igru sa samo jednim isturenim napadačem.
 
Posljednjih desetak minuta njegova momčad imala je čak i igrača manje budući da se Matheus iznenada srušio na travnjak i nije mogao nastaviti utakmicu, a Markevič je ranije iskoristio sve tri izmjene. U takvim uvjetima, povratka za Ukrajince, koji su lovili svoj prvi europski trofej, više nije bilo.
 
Sevilli je pojačanje od sedam milijuna eura donijelo pet milijuna i trofej Europske lige
 
Junak Seville je Bacca, 28-godišnji napadač kojeg je Sevilla prije dvije godine dovela iz Bruggea za sedam milijuna eura. Kolumbijac, kojeg je Marca proglasila najboljim pojačanjem sezone 2013/14, brzinom, snagom i tehnikom izludio je svoje čuvare.
 
Dnjipro je momčad koja igra zgusnutu obranu i rijetko prima pogotke kroz sredinu, ali Bacca je oba svoja gola postigao tako što je sjajno pobjegao čuvarima i našao se sam ispred vratara ukrajinske momčadi.
 
 
Veliku utakmicu odigrao je i kapetan Seville Reyes, za kojeg braniči Dnjipra nisu imali rješenje. Bivši igrač Atletico Madrida i Reala upisao je asistenciju odličnim proigravanjem za prvi Baccin gol, a zamijenjen je nakon sat vremena, uz negodovanje.
 
S druge strane, Konopljanka je bio najopasniji nogometaš Dnjipra, ali je u nekoliko situacija loše reagirao ili bio sebičan kada je mogao proigrati otvorene suigrače. Imao je i dva sjajna udarca koja je Rico vrhunskim obranama izbio u korner, a kraj utakmice, koja mu je vjerojatno posljednja europska za Dnjipro, dočekao je u suzama.
 
Rekordni naslov Seville i plasman u Ligu prvaka
 
Ovo je Sevilli četvrti naslov pobjednika Europske lige, čime je taj klub postao rekorder natjecanja po broju titula. Sevilla je i jedini europski klub koji je slavio u sva četiri finala u koja je nastupio, a zanimljivo da su španjolski klubovi slavili u svih dvanaest posljednjih finala europskih natjecanja u kojima su igrali. Iza Seville s po tri naslova Europske lige ostali su velikani Juventus, Inter i Liverpool.
  
Sevilla, petoplasirana momčad španjolskog prvenstva, osvajanjem Europske lige izborila je plasman u grupnu fazu Lige prvaka sljedeće sezone, a pobjedom u finalu zaradila je i pet milijuna eura.
 
Španjolska će tako sljedeće sezone imati pet klubova u najjačem europskom natjecanju (Barcelona, Real Madrid, Atletico i Sevilla u grupnoj fazi, te Valencija u kvalifikacijama), što je tek drugi put u povijesti. Zasad su jedino Englezi prije deset godina imali pet predstavnika u Ligi prvaka.
 
Sastavi:
 
 
 

Pročitajte više