Kantrida je sramota navijača, ali i policije: Vladin "komitet i prijeki sud" najnovije pogrešne metode

Screenshot: Youtube

KATASTROFU umjesto spektakla gledali smo na tribinama Kantride tijekom Jadranskog derbija: Dječake koji plaču dok im oko glave fijuću plameni projektili, očeve koji ih pokušavaju zaštiti dok na njih, umjesto na huligane, nasrću teško oklopljeni policajci s psima.

Scene koje podsjećaju na ratne užase, prizore iz geta, a ne na "praznik nogometa", u kojem se susreću klubovi što se bore za vrh tablice, ali i dvije navijačke skupine, poznate po odličnim koreografijama i bakljadama.

Destruktivni navijači i policajci koji se zabavljaju roditeljima s malom djecom

Krivci za kaos u kojem su se zarobljeni našli obični gledatelji, koji su došli "samo" pogledati utakmicu (jer koga briga što će biti s destruktivnim i divljim budalama), nalaze se u obje navijačke skupine, kao i policiji, koja je nevjerojatno šuplje i šlampavo osigurala utakmicu "visokog rizika."

Prenijeli smo priopćenje Torcide, u kojem je vidljiv neobjašnjivo neprofesionalan i neozbiljan policijski tretman pri praćenju, prijevozu i osiguranju ove navijače skupine, a vatreni kaos koji je Torcida izazvala na gostujućoj tribini, s koje su njeni pripadnici svuda okolo bezumno bacali desetke baklji, pokazuje da pretresa gostujućih navijača nije ni bilo.

Snage "sigurnosti"? Između Torcide i Armade ostavile koridorčič od par metara

Smiješni "koridorčić", širine par metara, između brojnih pripadnika Torcide i "obiteljske" tribine navijača Rijeke, na kojoj je očito bilo i onih koji nisu "obitelji s malom djecom", pokazuje još jedan ogroman propust policije, koja je nevjerojatno podcijenila uvijek prisutnu i često puta ostvarenu mogućnost nereda kada su u pitanju riječki dvoboji ovih klubova i njihovih navijača.


Torcida je kriva za raketiranje u svim smjerovima, ali i domaći navijači snose svoj dio odgovornosti za bacanje kamenja i baklje u Torcidin kavez, što se dobro vidi na snimkama.

Kad raziđe se dim.. slijede analize s potpuno pogrešnim zaključcima

Naravno, nakon što se raziđe dim, osnivaju se povjerenstva, izvode se pouke i zaključci, a odvratnim scenama s Kantride možemo zahvaliti osnivanje još jednog mlohavog tijela zvučnog imena: Nacionalni odbor za borbu protiv nasilja u sportu, koje je povodom riječkih nereda, održalo prvi sastanak, nakon kojeg je doministar Skansi poručio:

"Baklje su velika pošast i zlo. Više nećemo tolerirati pirotehniku na utakmicama, niti simpatije prema navijačkim skupinama koje koriste pirotehniku."

Nikako nije isto baklju samo aktivirati, ili je takvu baciti

Opet promašaj, jer Jovanovićeva desna ruka ne zna ono što ne znaju ni saborske ruke koje će se dizati kada se bude donosio novi, još restriktivniji "Zakon o navijačima": Nikako nije isto baklju na tribinama zapaliti (aktivirati), pri tome nikoga ne ozlijediti i čekati da u ruci ili na tribini dogori, ili tu istu baklju baciti na druge ljude.


U prvom slučaju, baklja na najljepši način donosi ugođaju na tribinama i daje mu spektakularan ton, što smo prije mjesec dana vidjeli upravo na Kantridi, pri čemu onaj koji ju je aktivirao ne radi ništa opasno, dok u drugom postaje opasno oružje, a onaj koji je na taj način zloupotrebljava, treba biti rigorozno kažnjen i tretiran kao kriminalac.

Suci će na stadionima kažnjavati huligane, ali koje su sankcije za policajce koji dopuštaju unos i aktivaciju topovski udara, a oduzimaju ogledalca?

"Osim toga, prekršajni sudac će biti na terenu te će odmah donositi kazne navijačima koji će kršiti pravila", poručio je Skansi, koji je objasnio da će navijači moći kupiti ulaznice za gostovanja samo preko klubova, odnosno nešto poput Dinamovih vaučera za gostovanja u europskim natjecanjima.

Odlično, ali koji će sudac kažnjavati policajce za katastrofalnu organizaciju, koja je u njihovoj nadležnosti. I ako se već baklje i bakljonosci stavljaju van zakona, kako ih se toliko uspije prošvercati na tribine pored tolikih stotina policajaca i zaštitara?

Kako to policajci na Poljudu uzimaju ženama kozmetička ogledalca, a dopuštaju unošenje i aktivaciju desetak topovskih udara?

Na Poljudu se iživljavaju ranjavajući vatrogasce, kojima će onda opet na godišnjicu Kornata pjevati i dizati koreografije

Jasno, navijači su uvijek ne samo prvi, nego i neopravdano jedini na udaru represije i javnosti nakon ovakvih slučajeva, ali njima užasno nedostaje samokritičnosti i metenja pred vlastitim pragom.

Ne samo zbog onog u Rijeci, jer meni je i nakon mjesec dana pred očima scena kojoj sam svjedočio s istoka Poljuda na utakmici Hajduka i Dinama, kako se bolesnici (jer drugačije se ne mogu nazvati), bacanjem topovskih udara na tartan-stazu sadistički iživljavaju i teško ranjavaju ni krive ni dužne vatrogasce, kojima će onda opet na godišnjicu Kornata, pjevati "Poljubi zemlju"...
 

Pročitajte više