Kaos u HNL-u, poljudski derbi seli u veljaču? "Narušena je regularnost lige!"

Foto: Index, Hina 

ODGODE utakmica u HNL-u, a posebno one Dinama i Istre, prouzročile su kaos u kalendaru. U "ludom prosincu" Hajduk i Dinamo trebali su odigrati tri derbija, prvi od njih 1. prosinca u prvenstvu. Tri dana kasnije, također na Maksimiru, zakazana je utakmica četvrtfinala Kupa, a uzvrat je trebao biti 18. prosinca na Poljudu. No, više nije sigurno da ćemo u Splitu gledati božićni derbi, odgoda susreta u Puli izazvala je gužvu u kalendaru.

Ako Dinamo i Istra nadoknade kolo početkom prosinca, moguće je da Dinamo i Hajduk na Maksimiru 18. prosinca odigraju tek prvu utakmicu četvrtfinala, a uzvrat prebace za 2014. godinu. Nadalje, moguće je da se oba kup derbija jednostavno prebace za iduću godinu, i o tome će se u idućim danima gorljivo pregovarati. 

Hajduk večeras otvara "ludi prosinac" protiv Osijeka, od 19 sati sudi Ivan Bebek. 

Kek odbio igrati jer nema smještaj u Zagrebu! 

Jučer je odgoda susreta Lokomotiva - Rijeka prouzročila veliku nervozu trenera Tome Ivkovića i Matjaža Keka. Povjerenik lige Josip Brezni nakon dogovora kapetana ekipa o odgodi susreta tražio je da se igra u nedjelju u 17 sati. Kek se izvlačio, inzistirajući da napusti Zagreb "jer momčad nema osiguran smještaj", što je uistinu blesavo opravdanje, za razliku od realna opasnosti od ozljeda na skliskom terenu. Nedjeljnim terminom nije bio zadovoljan ni trener Lokomotive koji je poručio da je šteta za nogomet da se igra po lošoj travi.

Brezni je na kraju odustao i susret je odgođen do daljnjeg. Baš kao i onaj Dinama i Istre, jer Modre u četvrtak čeka Europa liga, a Istru Kup utakmica sa Zadrom.

Za Hajduk je ovakav rasplet nevjerojatan, predsjednik Marin Brbić poručio je jutros da je narušena regularnost prvenstva.

"Ne smije se dopustiti Dinamu i Rijeci da svoje utakmice odgode na proljeće. Ekipe će tada već biti u drugačijem sastavu i prvenstvo time neće biti regularno", upozorava Brbić i tumači da su susreti Istra - Dinamo i Lokomotiva - Rijeka trebali biti odigrani dan nakon odgode, u isto vrijeme.

"Pouzdano znam da je Rijeka mogla naći smještaj, u Panorami je 200 slobodnih soba", za Dalmacija news rekao je Brbić, koji je Kekove izjave nazvao podcjenjivanjem javnosti. 

Brbića je iz takta izbacilo i sjećanje na susret Hajduka i Rijeke proteklog ljeta, koji nisu uspjeli odgoditi unatoč molbi zbog lošeg stanja poljudskog travnjaka uslijed koncerta.

Što o svemu kaže pravilnik? Vrlo je fleksibilan. Članak 4. Propozicija HNL-a navodi da samo Skupština može izglasati dužu odgodu susreta, dok članak 19. Pravilnika o nogometnim natjecanjima daje više mogućnosti organima natjecanja: 

Članak 4. Propozicija HNL-a: "Povjerenik za natjecanje može u opravdanim slučajevima (sudjelovanje klubova u UEFA natjecanjima, vremenske nepogode i sl.) odobriti izmjenu dana i satnice odigravanja pojedinih utakmica na način da se iste odigraju prije ili poslije rasporedom utvrđenog datuma, odnosno najkasnije prije odigravanja utakmica slijedećeg kola, osim ako Skupština Udruge Prve HNL iz opravdanih razloga ne odluči drugačije. U slučaju da se neka utakmica zbog razloga više sile nije mogla odigrati prije narednog kola, odigrati će se u prvom mogućem slobodnom terminu prema odluci Povjerenika za natjecanje"

Članak 19. Pravilnika o nogometnim natjecanjima:  "Ako se odlukom nadležnog državnog organa zbog dana žalosti zabrani održavanje sportskih priredbi ili se utakmica određenog dana ne može odigrati zbog razloga više sile ili drugog izvanrednog događaja, takva se utakmica odgađa odlukom nadležnog natjecateljskog organa. Odgođena utakmica će se odigrati idući dan u isto vrijeme ukoliko je prestao razlog odgode i ukoliko propozicijama natjecanja nije drugačije predviđeno. Ako se odgođena utakmica ne može odigrati idući dan, natjecateljski organ će odrediti novi termin za odigravanje utakmice, vodeći računa da se ne ugrozi regularnost natjecanja.

Pročitajte više