Klasik na St Denisu: Dunga protiv Deschampsa 17 godina kasnije

Foto: Guliver image/Getty Images

DOK se cijela Europa priprema za novi ciklus kvalifikacija za EURO, domaćin kontinentalne smotre Francuska to vrijeme koristi igrajući prijateljske utakmice. 
 
U četvrtak od 21 sat na St Denisu, premda je riječ o prijateljskoj utakmici, odigrat će se klasik svjetskog nogometa, meč između Francuske i Brazila.
 
Francuska i Brazil, klasici svjetskog nogometa
 
Te dvije reprezentacije u povijesti su odigrale brojne antologijske utakmice. Počevši od polufinala SP u Švedskoj 1958., kad je Brazil na krilima Pelea pobijedio Kopu, Fontainea i društvo s 5:2.
 
Francuzi su se osvetili u još jednom mitskom dvoboju 28 godina poslije. U četvrtfinalu SP u Meksiku 1986., Platinijeva je Francuska nakon jedanaesteraca izbacila Zicov i Socratesov Brazil.
 
Francuzi su bili uspješniji i u Njemačkoj 20 godina poslije. Brazil s atomskom momčadi predvođenom Ronaldom, Ronaldinhom, Kakom i ostalima bio je apsolutni favorit, no veliki Zizou je to prvenstvo odigrao za pamćenje i jedna njegova teledirigirana lopta je pronašla u petercu Selecaoa Henryja koji zakucava u mrežu za polufinale.
 
Također, ove dvije reprezentacije su odigrali i jednu ''poluslužbenu'' utakmicu koja je zauzela važno mjesto u povijesti nogometa. Bila je to utakmica na turniru uoči Svjetskog prvenstva 1998., završila je remijem 1:1,  a i dan danas se prepričava gol iz slobodnog udarca kojeg je postigao Roberto Carlos. Vjerojatno, riječ je o najspektakularnijem slobodnjaku ikad izvedenim.
 

Međutim, jedna utakmica između Francuske i Brazila ipak odskače svojom važnošću. Naravno, riječ je o finalu SP u Francuskoj, a zanimljivo, tadašnji kapetani bili su sadašnji izbornici, Didier Deschamps i Carlos Dunga.
 
Najčudnije finale u povijesti
 
Bilo je to finale koje će zauvijek ostati obilježeno velom tajne oko Ronaldove bolesti. Ozlijeđen, bolestan, ili što već. Ronaldo je ipak istrčao u tom finalu, no nije bio ni sjena igrača koji je praktički sam vodio Brazil do finala. Vidno umoran i nezainteresiran, zajedno sa suigračima gledao je kako ih Francuzi gaze. Zinedine Zidane dva puta i Emanuel Petit bili su strijelci za veliku pobjedu i prvi naslov Svjetskog prvaka, a da je nesretni Guivarc'h bio samo malo spretniji, Brazil bi u toj utakmici možda doživio sličnu blamažu kao i prošlog ljeta u Belo Horizonteu.
 

''Svaka pobjeda je bolna, no kad izgubite u finalu Svjetskog prvenstva, to je posebno težak udarac'', prisjetio se izbornik Brazila Carlos Dunga te utakmice otprije 17 godina, pa je nastavio:
Naravno da smo željeli pobijediti i obraniti naslov, no igrali smo protiv domaćina koji je imao strašnu momčad, a to je veoma teško.''
 
Dunga: Naučili smo lekciju iz Belo Horizontea
 
Dunga je na pressici uoče utakmice s Francuskom dodao da je njegova momčad naučila lekciju iz Belo Horizontea i poniženja protiv Njemačke:
 
''Moramo učiti iz onoga što se dogodilo te pokušati napraviti neke stvari drugačije. Naravno, u tome očekujemo pomoć i svih ostalih uključenih u nogomet. Potrebne su nam konstruktivne kritike jer mi ne vidimo sve.''
 
Kapetan pobjedničke momčadi iz 1998. Didier Deschamps također se osvrnuo na ono što se Brazilu dogodilo prošlo ljeto.
 
Deshamps: Brazil je sinonim za sport
 
''Od tada sam vidio zaista puno dobrih stvari u momčadi Brazila. Gledajte, riječ je o zemlji nogometa, o reprezentaciji koja nogomet igra s puno strasti. Njihovi igrači su stvarali povijest ove igre. Petorostruki su svjetski prvaci i sinonim su za sport u cjelini'' rekao je Deschamps, pa se osvrnuo na kolegu s protivničke strane:
 
''Oh, Dunga je bio fantastičan igrač, toliko utjecajan. Igrali smo na istoj poziciji i za njega mogu reći samo najbolje stvari.''
 

Pročitajte više