Ključne utakmice Hrvatske na Euru: Protiv Njemačke ´96. su nam presudili Ćiro, Jerkan i Štimac, ne samo sudac

"VOLIM Nijemce i Njemačku, a najviše ih volim vidjeti u tenku ili Štuki. Uostalom, Nijemci su tako natukli Ruse na ovom prvenstvu da su im se osvetili i za Staljingrad i za sve drugo!" ispalio je Ćiro Blažević pred novinarima u Engleskoj 1996. objašnjavajući zašto je za protivnike u četvrtfinalu odabrao Nijemce, a ne Čehe.

Nitko ne jamči da bi Hrvatska prošla Češku, ali njoj sigurno ne bi pomagao sudac

Kada se govori o tome zašto Hrvatska nije "otišla do kraja" na Euru '96, prvom velikom natjecanju nakon samostalnosti, papagajski se ponavlja kako nas je protiv Njemačke u četvrtfinalu "izbacio sudac Leif Sundell".

"Švedski zločinac" na toj utakmici je odigrao ulogu suptilnog Uefinog killera malih, ali Hrvatska je i sama kriva za prerano ispadanje s turnira na kojem je prijetila Češkoj uzeti naslov najveće senzacije. Naravno, nitko ne kaže da bi Hrvatska sigurno prošla Poborskog, Nedveda, Bergera i ekipu, ali njima sudac sigurno ne bi pomagao kao Nijemcima.

Ćiro voli Nijemce, Jerkan igru rukom u svom kaznenom prostoru, a Štimac nepotrebne faule na sredini terena

Podsjećamo, nakon što su Asanovićev navođeni pas i Vlaovićeva sjajna egzekucija u kišnom Nottinghamu iščupale pobjedu protiv Turske izbornika Fatiha Terima (koji će nas pokopati na EP-u 12 godina poslije), a Šukerove majstorije u Sheffieldu razbile aktualne europske prvake Dance (3:0), Hrvatska se opet vratila u kraj Robina Hooda kako bi odradila treću utakmicu skupine protiv Portugala.

Ćiro je napravio upravo to - odradio susret protiv ozbiljne reprezentacije (Figo, Rui Costa), kojoj je suprotstavio drugu momčad, ne toliko kako bi odmorio igrače iz prve postave, nego da, kako je "objasnio" u uvodu, igra s Nijemcima u četvrtfinalu.

Zahvaljujući porazu od Portugala 0:3, Nijemce je i dobio, ali protiv njih mu nisu presudili samo Klinsmann, Sammer i Sundell, nego i Jerkan, koji je potpuno nepotrebno igrao rugom u kaznenom prostoru i tako Klinsiju dao penal i vodstvo u 20. minuti. Šuker je izjednačio početkom nastavka zahvaljujući sjajnom rolanju Kopkea, ali tada je red na Štimčevu "nepromišljenost".

U 55. minuti, također potpuno nepotrebno, na centru igrališta i ispred vidljivo nam nesklonog Sundella, oštrim startom ruši Mehmeta Scholla, iako je već imao žuti karton. Samo tri minute poslije, Matthias Sammer, njemački "Beckenbauer" na ovom prvenstvu, dovodi do tada poptuno inferiorne Nijemce u vodstvo nakon što se zabio u Jerkana, ali sudac naravno nije sudio "kontrafaul".

Hrvatska '96. nije bila "peta u Europi"


Još jedan hrvatski nogometni mit, zapravo čista laž, povezuje se uz ovaj Euro. Mnogi novinari, reprezentativci i posebno Ćiro Blažević, ističući najveće uspjehe najbolje reprezentativne generacije, reći će kako su bili "treći na svijetu i peti u Europi".


I dok je "znanstveno utvrđeno" da su na SP-u osvojili treće mjesto, na nogometnim prvenstvima (za razliku od košarkaških ili rukometnih) nema razigravanja za poredak od 5. mjesta na dalje, nego se za svaku reprezentaciju koja je ispala u četvrtfinalu, kao postignuće piše upravo to - "četvrtfinale".

Međutim, ne i i među našim nogometnim mitomanima: Prema njihovom "kriteriju", Hrvatska je na Euru '96 bila ispred ostalih reprezentacija eliminiranih u četvrtfinalu - Španjolske, Portugala i Nizozemske.

Euro 1996 u crticama:

Prvak: Njemačka

Najbolji igrač: Matthias Sammer

Najbolji strijelac: Alan Shearer - 5 golova

Najveće iznenađenje: Češka

Najveće razočarenje: Nizozemska

Idealna momčad: Kopke (Njemačka) - Maldini (Italija), Blanc (Francuska), Desailly (Francuska) - Poborsky (Češka), Elits (Njemačka), Sammer (Njemačka), Gascoigne (Engleska) - Stoičkov (Bugarska) - Shearer (Engleska), Šuker (Hrvatska)

Pročitajte više