Klupsko SP u futsalu: Zagrebački Alumnus pobijedio kuvajtsku Kazmu pojačanu Portugalcima

Foto: Vedran Tolić

ZAGREBAČKi Alumnus proživljava jedne od svojih najljepših dana u klupskoj povijesti. Na neslužbenom klupskom svjetskom prvenstvu u futsalu, koje se igra u Kuvajtu, igrači trenera Jakova Ungarova i Miće Martića pobijedili su kuvajtsku Kazmu rezultatom 3:1. Pobjeda dobiva na važnosti kada se uzme u obzir da je kuvajtska momčad sastavljena od igrača Benfice, a portugalski klub je od 2006. godine do danas osvojio četiri titule prvaka i tri su puta bili drugoplasirani. Portugalci u svojim vitrinama imaju i trofej Lige prvaka. Svi imaju profesionalne ugovore, ali su im zato Zagrepčani ''očitali lekciju'' i ubilježili veliku pobjedu. Emocije na licima igrača Alumnusa poslije utakmice su najbolje rekle koliko im znači ova pobjeda.

Penava zabijao, Lukić spašavao

U prvom je kolu Alumnus tri sekunde prije kraja prokockao vodstvo protiv tajlandskog Chonburi Blue Wave Futsal Cluba (2:2), a na toj je utakmici junak bio Hrvoje Penava koji je postigao dva pogotka. U utakmici protiv Kuvajćana ista slika – Penava je dominirao na suparničkoj polovici. Postigao je dva pogotka i asistirao za treći. Napadač Alumnusa je tijekom svakog pogotka rukama formirao slovo ''Z'' za svoju kćerkicu Zaru, koja je u Zagrebu gledala utakmicu zajedno s mamom Jelenom. Tradicija se tako nastavila i u Kuvajtu.

"Drago mi je da sam dobro reagirao na ove dvije utakmice. Prvo mi je drago zbog ekipe jer je ona najvažnija. Ekipa na kraju iznjedri pojedinca, a ovoga sam puta to bio ja. Nadam se da ćemo nastaviti u istom ritmu. Idemo se sad malo proveseliti", rekao je nakon utakmice Hrvoje Penava, napadač Alumnusa.

Presudila veća volja i želja igrača Alumnusa

Prvo poluvrijeme nije ponudilo previše prigoda i igrači Alumnusa nešto su slabije reagirali. Dobro je u 8. minuti Kristijan Postružin uzeo loptu na centru i dodao lijevo za Josipa Jurića, ali je suparnički vratar pravovremeno istrčao i spriječio loptu. Kada smo kod vratara, onda svakako treba istaknuti Alumnusova Dragana Lukića koji je cijelu utakmicu odradio odlično. U drugom je poluvremenu u puno navrata spasio svoj klub od pogotka.

"Bila je teška utakmica, to smo i očekivali. Oni su tehnički jači od nas, ali ne i taktički. Pobijedila je naša želja i htijenje. Prvo poluvrijeme nismo ušli kako spada, ali smo u nastavku zato bili puno bolji. Mislim da sam vrlo dobro odradio utakmicu. Moj je posao da branim i drago mi je kada čujem da to dobro radim. Kada ja kiksam, igrači su ovdje za mene", rekao je vratar Dragan Lukić i dodao nešto zanimljivo:

"Prvo moramo zvati svoje poslodavce da vidimo možemo li ostati još u Kuvajtu. Vjerujemo u njihovu dobru volju. Trenuci povedeni u Kuvajtu svima su neopisivo veliko iskustvo. Čeka nas u nedjelju teška utakmica protiv španjolskog Santiago Futsala. Ako dobijemo ili izvučemo neodlučen rezultat, onda sigurno idemo dalje."

 

Bolja igra u drugom poluvremenu

Nastavak utakmice donio je četiri pogotka. Prvo je u 24. minuti iz jedne polukontre lopta došla u Penavin posjed, a on je završio akciju pogotkom za 1:0. Eruptirala je atmosfera na klupi Alumnusa. Pogodak je stigao u najboljem mogućem trenutku. Dvije minute poslije je Jose Pereira uspio uzdrmati desnu vratnicu. Tempo igre naglo se digao i oba su kluba stvarala prigode, a na vratima Alumnusa je već spomenuti Lukić izluđivao suparničke igrače.

Kazma je odlučila uvesti vratara-igrača 10 minuta prije kraja utakmice, a novi je šok za njih uslijedio kada je Penava poslao loptu u mrežu za 2:0. Stiskala je Kazma s vratarom-igračem, ali je obrana Alumnusa bila na visini zadatka. Uspio je Daniel Citasson uzdrmati i vratnicu, a nedugo zatim je isti igrač smanjio rezultat. Idealnu je loptu Penava u 38. minuti servirao za Matiju Capara. Igrač Alumnusa našao se lijevo oči u oči s vratarom-igračem kojeg je igrao Pereira, ali je lopta na kraju otišla pored vratnice.

Slijedi utakmica protiv španjolskog Santiaga

Savršen završetak utakmice uslijedio je kada je vratar Lukić odigrao dugu loptu, a Penava je iskusno sačuvao loptu i odigrao povratnu za Postružina koji je postavio konačnih 3:1. Trener Ungarov nije skrivao zadovoljstvo postignutim rezultatom.

"Očekivao sam tešku utakmicu. Dečki su u drugom poluvremenu pokazali pravi karakter. Kada smo počeli igrati onako kako znamo i kako možemo, rezultat! je stigao sam od sebe. Osvojili smo jako važna tri boda. Čeka nas treća utakmica u kojoj ćemo odlučivati o našoj sudbini. Što se mene tiče, idemo dobiti Španjolce", rekao je Jakov Ungarov, trener Alumnusa.
 
Posljednja utakmica u skupini na rasporedu je ovu nedjelju, 21. srpnja, a Alumnus će igrati protiv španjolskog Santiago Futsala. Podsjetimo, prva dva kluba idu dalje, a trenutačan redoslijed je sljedeći: Santiago Futsal (6), Alumnus (4), Chonburi Blue Wave Futsal Club (1), Kazma (0). Ukupan nagradni fond turnira Kuwait Mini World Futsal Club Tournamen iznosi 500.000 dolara, od čega prvaku pripada 100.000 dolara. Turnir ove godine novi naziv neslužbeno klupsko SP, a od iduće bi godine prema obećanjima iz Fife trebao dobit prefiks ''službeno''.

KUVAJT sportska dvorana Kazma. Gledatelja: 600.

STRIJELCI: 1:0 – Penava (24), 2:0 – Penava (32), 2:1 – Citasson (36), 3:1 – Postružin (39).

MNK ALUMNUS: Dragan Lukić, Antonio Vuk, Josip Jurić, Viktor Bartolić, Hrvoje Penava, Sadat Ziberi, Doug Reed, Nikola Perković, Kristijan Postružin, Vlatko Brnić, Matija Capar, Tino Čirjak, Saša Ledinščak.

TRENERI: Jakov Ungarov i Mićo Martić

KAZMA: Hammad Abdalgalel, Abdalrahman Al Galaf, Hammad Alhasawi, Abdullah Al Hadlag, Abdalaziz Al Hawadi, Jose Pereira, Daniel Citasson, Clio Bittencourt, Mateus Ramires, Farog AlKandri, Brano Bernardo, Nelson Savtos, Eaclides Vaz, Joao Vieira.

TRENER: Paulo Fernandes

Pročitajte više