Klupsko SP u futsalu: Zagrebački Alumnus tri sekunde dijelile od pobjede protiv Tajlanđana

Foto: Vedran Tolić

TAKO blizu, a tako daleko. U ovoj jednoj rečenici bi se mogla sažeti utakmica koju je igrao zagrebački Alumnus protiv tajlandskog Chonburi Blue Wave Futsal Cluba. Naime, predstavnik Hrvatske na neslužbenom klupskom svjetskom prvenstvu u Kuvajtu je imao vodstvo protiv Tajlanđana tri sekunde prije kraja utakmice. No, onda je Sarawut Jaipech zapucao i donio svojoj ekipi bod za konačnih 2:2. Šok i nevjerica zavladali su na licima igrača Alumnusa. Inače, apsolutni junak susreta bio je Hrvoje Penava koji je postigao dva pogotka, prvi u 2. minuti, a drugi dvije minute prije kraja.

Utakmica je odigrana u okviru 1. kola. Drugi par iz skupine bio je španjolski Santiago Futsal i kuvajtska Kazma, a na kraju su Španjolci slavili rezultatom 1:0. Da je kojim slučajem Alumnus pobijedio Tajlanđane, bio bi na korak do drugog kruga. Puno se toga govorilo prije utakmice o igračima tajlandskog kluba, koje s klupe vodi trener Jose Maria Pazos Mendez, poznatiji kao Pulpis. Velika većina igrača igra i za reprezentaciju Tajlanda, a nedavno su bili 3. na Azijskim igrama u Koreji. Ono što je možda najvažnije je činjenica da su svi igrači profesionalci, za razliku od Zagrepčana i zato treba čestitati igračima trenera Jakova Ungarova na srčanosti i borbi do posljednje sekunde.

- Bilo je dosta prilika na obje strane, postignuta su i četiri pogotka, tako da mislim da je publika mogla biti zadovoljna. Vratari su bili na nivou. Na kraju možemo biti tužni. Naime, kada primite pogodak tri sekunde prije kraja nikako ne možete biti sretni. Izgubili smo dva, ali osvojili jedan bod i zato idemo hrabro dalje. Vidjeli smo i druge klubove iz skupine i bit će neizvjesno do samog kraja – rekao je trener Alumnusa Jakov Ungarov.

Penava doveo Alumnus do vodstva

Praktički iz prve prave prigode je Penava uspio postići pogodak za Alumnus. Nakon njega je uslijedilo veliko veselje na parketu, ali i na tribinama, gdje je bilo desetak navijača Alumnusa. Uglavnom je to bilo vodstvo kluba i prijatelji iz Kuvajta, od Kuvajćana s kojima su se stekla prijateljstva, do Hrvata koji ovdje rade. Odlično je u 17. minuti Kristijan Postružin zapucao s desne strane, a lopta je prozujala pored suprotne vratnice. Imao je i Tino Čirjak dvije dobre prigode, ali je vratar bio na visini zadatka. Igralo se čvrsto, a igrači Alumnusa držali su povoljan rezultat sve do kraja prvog poluvremena.

- Ako se uzme u obzir da smo tek prije tri i po tjedna saznali da dolazimo ovdje i da nismo imali prave pripreme, mislim da smo odlično odradili utakmicu. Tajlanđani su u punom treningu i to se vidi, teško smo im trkački parirali. No, da su kvalitetniji od nas, to nisu. Puno naših mladih igrača prvi put igra futsal na ovom nivou i mislim da su svi dobro odradili svoj dio posla. Ovo im je dobra škola, škola koju smo platili gubitkom bodova – smatra trener Ungarov.

Tajlanđani imali više loptu u nogama

U nastavak utakmice bolje su ušli Tajlanđani, tako da je u 22. minuti Kritsada Wongkaeo snažno zapucao s 12 metara nakon jedne povratne lopte i poentirao za 1:1. U 30. minuti je isti igrač opasno zaprijetio s desne strane, ali je vratar Dragan Lukić dobrom reakcijom otklonio opasnost. Pet minuta poslije je Vlatko Brnić spriječio siguran pogodak, kada je Keattiyot Chalaemkhet pucao s osam metara, a kapetan Zagrepčana je poturio nogu i odbio loptu u korner. Prekrasno je u 36. minutu Postružin dodao za Brnića na desnu stranu, a potonji je odmah pucao i poslao loptu milimetrima pored desne vratnice. Raspoloženi Postružin je ubrzo ponovno zaprijetio kada je pucao udarcem iz voleja, ali se vratar istaknuo i paradom dobio loptu u korner. I onda je uslijedio šok! Dugu je loptu odigrao vratar Lukić za Penavu, koji je u maniri iskusnog napadača uspio postići pogodak za 2:1! No, trebalo je izdržati još dvije minute. Stiskali su Tajlanđani i uveli vratara-igrača. Stvarali su prigode, ali je Lukić bio raspoložen i otklanjao opasnosti. Ipak, nesretne tri sekunde prije kraja je Rudimar Venancio zapucao i donio bod Tajlanđanima.

Ungarov: Podjela bodova je najrealnija

- Naš je suparnik pet sezona za redom prvak Tajlanda i na klupi ima jednog od poznatijih svjetskih trenera. Kada smo mi igrali svoju igru i držali se akcija koje smo uigravali na treninzima, protivniku smo stvarali probleme. Jako mi je žao za prokockanim bodovima, ali je možda podjela bodova i najrealniji ishod. Za kraj bih samo želio čestitati dečkima, dali su sve od sebe. Želja, borbenost i htijenje s ove utakmice su nam putokazi za sljedeće – završio je trener Alumnusa Jakov Ungarov.

U srijedu će igrači Alumnusa odigrati utakmicu 2. kola na turniru Kuwait Mini World Futsal Club Tournament, a protivnik je kuvajtska Kazma, koja je pojačana s desetak iskusnih portugalskih igrača.

KUVAJT sportska dvorana Kazma. Gledatelja: 400.

STRIJELCI: 1:0 – Penava (2), 1:1 - Wongkaeo (22), 2:1 – Penava (38), 2:2 - Venancio (40)

MNK ALUMNUS: Dragan Lukić, Antonio Vuk, Josip Jurić, Viktor Bartolić, Hrvoje Penava, Sadat Ziberi, Doug Reed, Nikola Perković, Kristijan Postružin, Vlatko Brnić, Matija Capar, Tino Čirjak, Saša Ledinščak.

TRENER: Jakov Ungarov

Chonburi Blue Wave Futsal Club: Esmaeil Abasian, Ulid Rossanakarn, Thanatorn Santanaprasit, Suphawut Thueanklang, Sarawut Jaipech, Rudimar Venancio, Nattawut Srirangpirot, Nattavut Madyalan, Kritsada Wongkaeo, Keattiyot Chalaemkhet, Katawut Hankampa, Dang Phouc Anh, Apiwa Chaemcharoen, Anukul Mini

TRENER: Jose Maria Pazos Mendez
 

Pročitajte više