Komšijama i sosedima ovo je bila velika godina: Safetovi lavovi, Tina Maze, Đoković, Maribor...

Foto: Guliver Image/Getty Images

DONOSIMO vam pregled sportske godine u regiji. Bilo je velikih uspjeha, ali i razočarenja od onih od kojih se puno očekivalo.

BiH - Sušićevi nogometaši u Brazilu, Acini košarkaši zapeli u skupini Eurobasketa

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je konačno uspjela izboriti jedno veliko natjecanje. Džeko i društvo su prvi završili u kvalifikacijskoj skupini ispred Grčke i Slovačke, te se plasirali na Svjetsko prvenstvo u Brazil kao jedina regionalna reprezentacija uz Hrvatsku. Odlučujuću utakmicu protiv Litve golom je riješio Vedad "Vedator" Ibišević. Ždrijeb je momčad Safeta Sušića pomazio i u Brazilu, pa će tako igrati u skupini s Argentinom, Nigerijom i Iranom, s velikim šansama za drugi krug.

 
 

Klupski nogomet u BiH je još uvijek u velikoj krizi. Prvak Željezničar je ispao u drugom pretkolu Lige prvaka od Viktorije Plzen, albanski Kukesi je šokirao Sarajevo, Udinese je sa 7:1 razbio Široki, a Zrinjski je ispao od bugarskog Boteva.

Aco Petrović s košarkaškom reprezentacijom BiH nije uspio proći u drugi krug Eurobasketa, iako je njegova momčad slavila u tri od pet utakmica. Osim Mirze Teletovića koji je pogađao nevjerojatne šuteve, oduševio je i komentator Edin Avdić svojim urlicima "S parkingaaaa" i "Iz svlačioniceeeee". 

Domaćin Zimskih Igara iz 1984. i dalje nema nijednog konkurentnog predstavnika u zimskim sportovima, a jedini koji je u 2013. u pojedinačnom sportu bio bolji od ostalih je bacač kugle Hamza Alić - srebrni s dvoranskog Europskog prvenstva.

Srbija - nogomet na dnu, rukometašice iznenadile, Đoković i dalje dominira
 
Siniša Mihajlović je s nogometnom reprezentacijom Srbije završio iza Hrvatske u kvalifikacijama za Brazil, te je nakon posljednje utakmice preuzeo Sampdoriju.

Kao i reprezentativni, i klupski nogomet je na dnu. Partizan, Zvezda, Vojvodina rano su poispadali u Europi, a i "večiti" su u velikim financijskim problemima unatoč zaradama na transferima nogometaša.

Na Eurobasketu u Sloveniji mlada reprezentacija Dude Ivkovića osvojila je sedmo mjesto, a nakon dugo vremena Srbija je imala dva predstavnika u Euroligi. Zvezda je zapela u skupini, a Partizan u posljednjem kolu izborio drugi krug.

I dok je muška rukometna reprezentacija zapela u osmini finala, ženska je kao domaćin osvojila svjetsko srebro, bolji je u Areni bio Brazil. Medalju su osvojili i odbojkaši, koji su bili treći na Europskom prvenstvu, a razočarali su vaterpolisti koji su u Barceloni ostali bez svjetske medalje.

Novak Đoković je još uvijek najuspješniji u pojedinačnoj konkurenciji. Osvojio je Australian Open, završni Masters, te je godinu završio na drugom mjestu iza Rafaela Nadala. Davis Cup reprezentacija je zapela u finalu u kojem je u Beogradu bez ozlijeđenog Janka Tipsarevića i suspendiranog Viktora Troickog poražena od Češke.

Nakon dugo godina, Srbija je bila uspješna i u atletici. Bronce su na Svjetskom prvenstvu osvojili Emir Bekrić i Ivana Španović. Asmir Kolašinac je postao europski dvoranski prvak u bacanju kugle.

Slovenija - Maze i Maribor za povijest

Ni nogometna reprezentacija Slovenije nije oduševila u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. U skupini E je završila iza Islanda i Švicarske.

Međutim, Maribor je najljepša priča slovenskog nogometa. Klub s Ljudskog vrta izborio je u Europa ligi proljeće u Europi i postao prvi slovenski klub kojem je to uspjelo.

Slovenija je organizirala Eurobasket, ali ni to košarkašima Bože Maljkovića nije pomoglo da osvoje medalju. Uz veliku podršku s tribina završili su peti, a bez medalje su ih ostavili Francuzi pobjedom u četvrtfinalu.

Niti klupska košarka u Sloveniji ne cvjeta. Olimpija i Krka su bliže borbi za opstanak u ABA ligi, nego za Final Four, a neplaćeni košarkaši bježe iz Ljubljane i Novog Mesta.

Skijašica Tina Maze odradila je nevjerojatnu sezonu. Osvojila je Svjetski kup s rekordnih 2414 bodova (prva žena s više od 2000 bodova), a na Svjetskom prvenstvu je osvojila dva srebra. 

Makedonci i Crnogorci razočarali

Makedonska košarkaška reprezentacija bila je najveće iznenađenje Eurobasketa 2011. kada je završila na četvrtom mjestu. McCalebb i društvo su iznenadili i dvije godine kasnije, ali negativno, budući da su završili na 21. mjestu.

Još više su razočarali nogometaši koji su s kvalifikacijskoj skupini s Hrvatskom, Belgijom, Srbijom, Škotskom i Walesom završili na posljednjem mjestu sa sedam bodova iz deset susreta.

Nogometna reprezentacija Crne Gore je većim dijelom kvalifikacija bila blizu dokvalifikacija, ali je na kraju posustala i završila iza Engleske i Ukrajine, a dugo će se pamtiti osvojeni bod u Podgorici protiv Rooneya i ostalih.

Košarkaška reprezentacija Crne Gore bila je jedan od favorita za medalju na Eurobasketu, sve dok nastup nije otkazao centar Minnesote Nikola Peković. Njegovim izostankom Crna Gora je izgubila dominaciju u reketu, te natjecanje završila u skupini.

Ženska rukometna reprezentacija Crne Gore je razočarala, europske prvakinje su na Svjetskom prvenstvu zapele u osmini finala. Vaterpolisti su, pak, osvojili svjetsko srebro, bolji su bili samo Mađari u uzbudljivom finalu.

Pročitajte više