Konačno! Hrvatska košarka u borbi za medalju nakon 18 godina

 Foto: Cropix / A. Fevzer

OSAMNAEST godina se čekalo na hrvatsku pobjedu u četvrtfinalu Eurobasketa. U Ljubljani, pred osam tisuća hrvatskih navijača, momčad Jasmina Repeše je slavila protiv Ukrajine s 84:72 i izborila plasman na Svjetsko prvenstvo. U polufinalu će Hrvatska igrati protiv Litve (petak, 17:45), reprezentacije koja nas je upravo 1995. na krilima nezaustavljivog Sabonisa izbacila u polufinalu.

<<< Ovo je predobra priča da bi ovdje stala!

>>> Posljednji put nakon polufinala čekao je Dream

Loše je Repešina petorka (Ukić, Bogdanović, Simon, Markota, Tomić) otvorila utakmicu protiv Ukrajine. Već nakon četiri minute Ukrajinci su bili na sedam poena prednosti, a Repeša je morao tražiti time-out kako bi zaustavio seriju Ukrajinaca. Da nije bilo raspoloženog Simona Ukrajina bi vjerojatno pobjegla na dvoznamenkastu prednost. Postigao je Simon prvih osam hrvatskih poena, a zatim razigrao Ukića i Tomića, te je Hrvatska izjednačila.

Čudesni presing Drapera donio veliku prednost

Do kraja prve četvrtine vodila se velika borba, pobjednika u prvih deset minuta nije bilo (22:22). Međutim, početkom druge četvrtine Repeša je povukao potez koji je odlučio pobjednika. Draper je zamijenio Ukića, a Hrvatska je zaigrala presing 2-2-1. Ukrajinci su poklanjali lopte, Draper skupljao asistencije, a Simon poene.

 

Dobili su naši košarkaši drugu četvrtinu s 29:13 i već tada smo bili na korak od polufinala. Sve što je trebalo jest ne poklanjati lake poene Ukrajincima u drugom poluvremenu, ali...

Već u trećoj minuti drugog poluvremena Hrvatska je ispunila bonus i Ukrajinci su počeli lako postizati poene sa slobodnih bacanja. Stigli su igrači bivšeg NBA trenera Mikea Fratella dvaput na devet poena zaostatka, ali ih je prvi put tricom zaustavio Markota, a drugi put Rudež.

Posljednjih deset minuta donijelo je smirenu igru naših, ponovno sjajnu obranu, te pametne napade koje je organizirao Draper. Nisu Ukrajinci uspjeli zaprijetiti iako su utakmicu dvije minute prije kraja uveli u "penal-završnicu". Bogdanović je bio siguran i veliko slavlje osam tisuća hrvatskih navijača u Stožicama je moglo početi.

Tomić zaustavio centre, Simon dobio šuterski rat protiv Jetera

Repešini igrači dobili su rat u reketu protiv snažnih ukrajinskih centara. Tomić je odigrao napadački katastrofalnu utakmicu, ali je u obrani sjajno zaustavio jedinog ukrajinskog NBA igrača Kravcova. Veliku pomoć, iznenađujuće, Tomić je imao u Šariću. Najveći dragulj hrvatske košarke dobio je 20 minuta u kojima je sjajno odvlačio visoke krilne centre suparnika od koša i tako pomagao Tomiću. Žorić, pak, nije mogao parirati Kravcovu, te je utakmicu završio bez poena uz četiri promašaja.

Nevjerojatnu obranu odigrali su i vanjski igrači koji su Ukrajince natjerali na teške šuteve, pa je Fratellova momčad pogodila samo tri trice iz 22 pokušaja. Najbolji ukrajinski šuter Pooh Jeter, mlađi brat zlatne američke šprinterke Carmelite, ubacio je samo jednu tricu, a promašio čak šest.

Naši košarkaši su, pak, ponovno imali sjajnu šutersku večer. Simon je ubacio pet trica, a ostali igrači dodali još toliko uz sjajnih 43 posto pogođenih trica. Briljantni Simon je utakmicu završio s 23 postignuta poena za 24 minute. Bogdanović je ubacio 14 poena, većinu nakon sjajnih asistencija Drapera koji je utakmicu završio sa šest asistencija i četiri ukradene lopte.

"Nema slavlja, čeka nas polufinale", poručuju jednoglasno hrvatski košarkaši nakon velike pobjede.

S takvim pristupom i fantastičnom podrškom navijača ni finale u Ljubljani nije daleko...

Posljednje informacije i rezultate pratite na Indexovoj temi:

Pročitajte više