Kopernikanski obrat - njihov će se svijet uvijek vrtjeti oko nogometa

ZA VRIJEME Europskog prvenstva donosimo vam dnevnik "Optička warka", drugačiji pogled na cirkus koji će gostovati u Poljskoj sljedećih mjesec dana.



Bezbrižnost ruskih navijača mogla se jučer nazrijeti u lješkarenju pješčanom plažom Wilanowski, jednom od najpraktičnijih spomenika obijesnog društva skorojevića, koji su južnom dijelu Varšave, pokraj bajne kraljevske palače Wilanow, odokativno izvrnuli trideset kamiona prepunih baltičkog pijeska i stvorili vrhunsko mondeno ljetovalište s izlazom tek na plitki malarični potok.



U udobnosti promotivnih Coca Cola ležaljki i debeloj hladovini istopripadajućih suncobrana s nožnim prstima zabijenim duboko u hladni pijesak, ljubomorno smo imitirali navijače Zbornaje, koji su neracionalno gutajući Žubrowku s jabukovim sokom žestoko raspravljali koga bi radije vidjeli u četvrtfinalu, Nijemce, Nizozemce ili Portugalce.

Ništa manje optimistični nisu bili ni Poljaci koji su danima prije u napuštenom hangaru na obali Wisle šivali pedesetmetarsku poljsku zastavu, e da bi ista ponosno paradirala na tribinama wroclawskog Municipala u znak povijesne pobjede nad bivšim zemljacima Česima (barem tako Štico kaže) i plasmana među osam najboljih reprezentacija Starog kontinenta.

I jedni i drugi morali su znati da je Poljska zemlja gdje se ništa ne može uzeti zdravo za gotovo još otkako je tu Nikola Kopernik 1543. godine objavio teoriju heliocentričnog sustava svijeta, narugavši se Ptolomejevom geocentrizmu. Kad se heretički mogla srušiti ideja da se sunce vrti oko zemlje, kako ne bi mogla očekivanja milijuna ruskih i poljskih navijača čiji će se svijet zauvijek vrtjeti oko nogometa.

Pročitajte više